TÉMA

Napajedla

V Napajedlech funguje první průmyslový elektrolyzér na výrobu zeleného vodíku v Česku

První průmyslový elektrolyzér na výrobu zeleného vodíku v Česku uvedla v Napajedlech na Zlínsku do provozu společnost Solar Global. Plyn vyrobený pomocí fotovoltaické elektrárny za podpory větrné energie se uplatní při dlouhodobé akumulaci elektřiny z čistých zdrojů. V areálu také vznikne plnicí stanice pro vozy s vodíkovým pohonem.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 20:02|

Zastupitelé Napajedel schválili záměr koupit část pozemků v zámeckém parku

Zastupitelé Napajedel na Zlínsku ve středu schválili záměr koupit od soukromého majitele část pozemků v areálu zámeckého parku. Město by díky tomu získalo přístup k objektům, které v parku má. Jde o klub kultury či loutkové divadlo. Majitel nabídl městu také koupi zámku, to však zastupitelé odmítli.
6. 9. 2023|

Dopravu ve Zlíně opět komplikují práce na silnici, tentokrát v Malenovicích

Silničáři začali v pondělí opravovat frekventovanou silnici I/49 mezi Otrokovicemi a Zlínem. Jde o část silnice ve směru do Zlína, od sjezdové rampy z dálnice D55 za nákupní centrum Centro Zlín. Práce v části Malenovice si vyžádaly omezení dopravy, kvůli němu se ráno tvořily až dvoukilometrové kolony, zpoždění bylo asi půl hodiny. Policie žádné problémy hlášené nemá, řekla její mluvčí Monika Kozumplíková.
21. 8. 2023|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Silničáři začali stavět nový dálniční most přes řeku Moravu u Napajedel na Zlínsku

U Napajedel na Zlínsku začali ve čtvrtek silničáři stavět nový dálniční mostu na D55 přes řeku Moravu. Podle plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má být zprovozněn v srpnu 2025, řekl při zahájení stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Náklady na vybudování dálničního mostu o délce 145 metrů jsou 674 milionů korun bez DPH.
20. 4. 2023|

Chov plnokrevníků v Napajedlech možná skončí, z hřebčína se podle bývalé ředitelky odváželi koně

Chov koní v hřebčíně v Napajedlech na Zlínsku, který měl nejstarší tuzemský chov anglických plnokrevníků, zřejmě skončí. Na sociálních sítích se objevily informace o ukončení činnosti hřebčína a odvozu koní. Bývalá ředitelka hřebčína Margita Balaštíková, která je poslankyní za ANO, řekla, že má informace o tom, že se koně z hřebčína odváželi. Jaká bude budoucnost hřebčína, však Balaštíková neví.
17. 2. 2023|

Vlaky na Zlínsku kvůli poruše na trati stále nabírají zpoždění. Opravy mohou trvat týdny

Kvůli závadě na trakčním vedení některé vlaky na Zlínsku nabírají zpoždění. Za zkrat a stržení vedení může úterní pochybení nákladního dopravce, který nerespektoval návěstidlo. Na trati mezi Napajedly a Tlumačovem je podle mluvčího Správy železnic (SŽ) Dušana Gavendy od čtvrtečního rána obnovený dvoukolejný provoz. Kvůli poškození zabezpečovacího zařízení je však doprava omezená a vlaky se mohou při průjezdu zpozdit i v řádu desítek minut. Nefungují i některé přejezdy.
9. 6. 2022|

Brusel nevyhověl české žádosti o pokutu za dotaci pro Fatru, píše iRozhlas

Evropská komise (EK) odmítla pokutovat Česko kvůli žádosti o proplacení dotace firmě Fatra z koncernu Agrofert. Informoval o tom server iRozhlas. K udělení sankce Brusel vyzvalo ministerstvo průmyslu a obchodu, aby získalo rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie. Komise místo toho v případě Fatry jen pozastavila průběžné platby. Brusel odmítá dotaci proplatit kvůli výsledkům auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), do jehož svěřenského fondu firma patří.
8. 2. 2022|

V Otrokovicích se obávají návratu husté dopravy. Nová část obchvatu je zpoplatněná

Lidé z Otrokovic na Zlínsku se obávají, že se do města vrátí hustá doprava. Tamní dálniční obchvat totiž rozpůlily poplatky – jeho starší polovina je bezplatná, na novější části je však povinná dálniční známka. Ministerstvo dopravy totiž v celém Česku přestalo udělovat výjimky pro nové úseky dálničních obchvatů. V budoucnu by se tak do problémů mohla dostat i další města a obce v zemi.
5. 1. 2022|

Silničáři otevřeli celý jihovýchodní obchvat Otrokovic. Odvede veškerou tranzitní dopravu z města

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo celý jihovýchodní obchvat Otrokovic na Zlínsku, který je součástí dálnice D55. Motoristům začala sloužit i nová okružní křižovatka v Napajedlech na Zlínsku, která propojí silnici I/55 s dálnicí D55.
4. 11. 2021|

V Napajedlech hořel sklad, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

Hasiči likvidovali od noci v Napajedlech na Zlínsku požár skladu. Na místě zasahovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů s cisternami a výškovou technikou, vyhlášený byl druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 10:29|

Silničáři finišují s opravou vytížené silnice u Uherského Brodu. Hotovo bude na konci října

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončuje opravy frekventované silnice I/50 mezi Veletinami a Uherským Brodem na Uherskohradišťsku. Práce začaly v září, hotovo by mělo být příští týden. Rekonstruovaný úsek je kyvadlově průjezdný.
23. 10. 2020|

Hřebeček s bílou hvězdou na čele. Chovatelé v Napajedlech slaví první letošní přírůstek

V napajedelském hřebčíně, který má nejstarší chov anglických plnokrevníků v Česku, se narodilo první letošní hříbě. Hnědý hřebeček přišel na svět ve čtvrtek po osmé hodině večer. Porod byl bez problémů, jde o druhé hříbě devítileté klisny Dally Hit.
17. 1. 2020|

Obhájkyni Žondry se nelíbí způsob úterního výslechu Kvitové a stěžuje si na podjatost soudu

V případu napadení tenistky Petry Kvitové vznesla obhajoba námitku na podjatost senátu Krajského soudu v Brně. Podle obhájkyně soud v úterý nerozhodl veřejně o tom, jak bude Kvitová vypovídat. Senát následně rozhodl, že podjatý není. Obhajoba proti tomu podá stížnost, kterou bude řešit olomoucký vrchní soud. Z činu je obžalován třiatřicetiletý Radim Žondra, jenž ale vinu popírá. Muži za vydírání a porušování domovní svobody hrozí v případě uznání viny až 12 let vězení.
6. 2. 2019|