TÉMA

Jezerní slať

Na Šumavu se vrací voda. Národní park za dva roky obnovil rašeliniště na 700 hektarech

Národní park Šumava obnovil za dva roky mokřady na ploše sedm set hektarů. Projekt zahájený koncem roku 2018 je přesně v polovině. Celkem plánuje obnovit čtyřicet sedm rašelinišť a pramenišť s plochou přes dva tisíce hektarů, čtyři lokality jsou v Bavorském lese. Projekt za sto padesát milionů korun podporuje evropský program LIFE a ministerstvo životního prostředí.
28. 12. 2021|

Česko zasáhne tento týden vlna veder, ve městech budou tropické noci

Po nejchladnějším jaru za posledních 34 let se s nástupem léta, tedy 1. června, počasí ve střední Evropě a v Česku začalo výrazně měnit a teploty citelně zvyšovat. Česko po pár dnech přešlo z podprůměrných hodnot na teploty průměrné nebo dokonce lehce nadprůměrné. A tento týden republiku čekají teploty výrazně nadprůměrné, někde zřejmě padnou i teplotní rekordy.
15. 6. 2021|

Národní parky se chystají na sezonu, hrad Šaunštejn nebo šumavský Poledník ovšem zůstanou zavřené

Návštěvníci národních parků Šumava, Podyjí a České Švýcarsko se letos nedostanou na některá turisticky oblíbená místa. Minimálně pět památek se bude opravovat, mezi nimi například hrad Šaunštejn nebo šumavská rozhledna Poledník. O dalších se jedná. V Českém Švýcarsku vedení parku dočasně uzavřelo v souvislosti s kůrovcovou kalamitou několik méně frekventovaných turistických tras.
16. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 07:02|

V noci padaly teplotní rekordy, u Kvildy bylo minus 24,6 stupně

První noc astronomického jara byla velmi chladná, mrzlo v celé České republice. Rekord pro 21. březen padl na 25 ze 153 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejchladněji bylo na Šumavě, nejnižší teplotu pak naměřila stanice Kvilda-Perla, Jezerní slať, kde bylo minus 24,6 stupně Celsia, řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 3. 2021|

Ve druhé polovině týdne udeří mrazy, teploty mohou klesnout až na 14 stupňů pod nulou

Po nadprůměrně teplém prosinci se zdá, že se zima v lednu rozhodla důrazněji přihlásit o slovo. Po první vlně mrazivého počasí a sněhu v minulém týdnu nás v příštích dnech čeká další období s ještě nižšími teplotami. Postará se o to tlaková níže Dimitrios, v jejímž týlu k nám začne od čtvrtka proudit studený vzduch. Jeho příliv pak vyvrcholí o víkendu, kdy nás čekají celodenní mrazy.
12. 1. 2021|
Počasí

Rtuť na třiceti stupních. Tropické teploty v Česku vydrží až do pátku

První dekáda srpna se letos díky vlně veder stane zřejmě nejteplejším obdobím celého roku 2020. Horka vrcholila o uplynulém víkendu, kdy se teplota pohybovala kolem třiceti stupňů a v Ústeckém kraji překročila hodnotu 35 stupňů. Tropické teploty mají vydržet až do pátku.
10. 8. 2020|

Ráno bylo rekordně chladné, na Šumavě mrzlo

Pondělní ráno bylo na několika místech v Česku rekordně studené. Nejchladnější ráno pro 13. červenec v historii měření zaznamenali v Brodě nad Dyjí, Průhonicích, Žatci, Doksanech a na Sněžníku. Teploty se pohybovaly většinou kolem pěti stupňů Celsia.
13. 7. 2020|

V noci v Česku mrzlo, na horách může sněžit

Teploty v noci na středu klesly velmi nízko, na některých místech i hluboko pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na jihu Čech, u Jezerní slatě poblíž šumavské Kvildy naměřili ráno minus 10,1 stupně. Podobné hodnoty mohou být i ve čtvrtek ráno. Na hřebenech hor může ve středu sněžit, avizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
6. 5. 2020|

Další noc rekordů. Noci jsou mrazivé jako v lednu, na Jizerce bylo minus 15 stupňů

Ještě jednu rekordní mrazivou noc má za sebou Česko. Teploty sice neklesly tak hluboko jako ve středu ráno, ale přesto padaly denní teplotní rekordy. Nechladněji bylo opět na Jizerce, kde teplota klesla na minus 15,4 stupně Celsia.
2. 4. 2020|

Meteorolog Karas: Po nadprůměrné zimě budou teploty vyšší, než je obvyklé, i na začátku jara

Zima uplynulého roku byla velmi teplá. Průměr za prosinec až únor byl dva stupně Celsia – a to je o 3,3 stupně více, než je dlouhodobý normál z let 1981 až 2010. Prožili jsme tak druhou nejteplejší zimu od roku 1961. Vyšší hodnoty byly naměřeny už jenom v letech 2006/2007 s průměrnou teplotou vzduchu ještě o 0,7 stupně vyšší. K nadprůměrné zimě pomohl především únor, kdy odchylka od normálu byla skoro pět stupňů Celsia. Letošní únor se tak stal společně s únorem z roku 1966 vůbec nejteplejším v historii pozorování.
13. 3. 2020|
Počasí

Mráz přichází z Jizerky. Teplota nad ránem spadla 2,3 stupně pod nulu

Po mimořádně žhavých dnech, kdy teploty stoupaly vysoko nad 30 stupňů Celsia, přišlo výrazné ochlazení. Ve středu brzy ráno dokonce mrzlo. Nejchladněji bylo na Jizerce nad Kořenovem, kde spadla teplota 2,3 stupně pod nulu.
3. 7. 2019|
Počasí

Česko má za sebou mrazivou noc. Na Šumavě naměřili minus 33,3 stupně Celsia

Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na úterý teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Na žádné jiné stanici s délkou měření 30 a více let ale teplotní rekord pro pátý únorový den nepadl. Přesto se teploty dostaly hluboko pod bod mrazu i v dalších krajích.
5. 2. 2019|