TÉMA

Indus

Místo Indie Bhárat. Země by se mohla přejmenovat, aby se zbavila britského odkazu

V Indii sílí diskuse o možném přejmenování země – nově by se mohla jmenovat Bhárat. Je to označení, které běžně používá premiér Narénda Módí a nově ho začala užívat i prezidentka Draupadí Murmúová. Původní pojmenování se podle některých Indů váže ke koloniální minulosti, od které se země chce odstřihnout.
8. 9. 2023|

Povodně v Pákistánu zasáhly desítky milionů obyvatel. Déšť neustane, blíží se další monzuny

K Pákistánu sužovanému katastrofálními záplavami se blíží další monzuny. Během nejhorších povodní v moderních dějinách 220milionové země živoří stovky tisíc obyvatel v provizorních přístřešcích, pomoc s chybějícími zásobami jídla se k nim často dostává jen na lodích. Během povodní zahynulo nejméně 1300 lidí, z toho asi třetina dětí.
5. 9. 2022|

Himálajské ledovce tají stále rychleji. Ohrožuje to zásobování vodou milionů lidí v Asii

V posledních desetiletích himálajské ledovce ztrácejí led desetkrát rychleji než v minulosti. Vědci z univerzity v Leedsu to prozkoumali za dobu sedmi set let.
21. 12. 2021|

Před padesáti lety začala krvavá indo-pákistánská válka. Vyostřené vztahy obou zemí tvaruje dodnes

Před padesáti lety začal krvavý konflikt mezi Indií a Pákistánem. Pro jihoasijské země je 3. prosinec 1971 jedním z nejzásadnějších dní v historii. Válka vedla k největší vojenské kapitulaci po druhé světové válce, vzniku nezávislého Bangladéše a podle odhadů připravila o život dva až tři miliony civilistů. Výsledky konfliktu navíc výrazně zformovaly identitu Indie a Pákistánu nejenom politicky, ale i sociálně a demograficky. Dozvuky lze proto sledovat dodnes - a vztahy států nejsou ani po padesáti letech o moc lepší.
3. 12. 2021|

Z Hindúkuše a Himálaje zmizí do roku 2100 třetina ledovců. A s nimi voda pro stamiliony lidí

Kvůli globálnímu oteplování roztaje do konce století nejméně jedna třetina ledovců v asijských pohořích Hindúkuš a Himálaj, což vážně ovlivní životy dvou miliard lidí. Vyplývá to z první souhrnné zprávy, která komplexně vyhodnocuje jmenovaný region. Na zprávu, na níž se podílelo kolem 350 vědců a akademiků z 22 zemí a 185 organizací, v pondělí upozornil list The Guardian.
4. 2. 2019|