TÉMA

Biopalivo

Brněnští vědci poslali řasy do vesmíru. Řeší, jak je tam využít k výrobě biopaliva, čištění vody i jako doplněk stravy

Dopady kosmické radiace a ultrafialového záření na přežití a růst mikrořas zkoumají vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Loni je vyslali do stratosféry v sondě, která nesla několik desítek vzorků. Krátký pobyt ve vesmíru řasy dlouhodobě ovlivnil. Nové poznatky chtějí vědci využít k vytipování odolných druhů, které by astronauti mohli využívat například k výrobě biopaliva nebo čištění vody.
10. 1. 2023|

Dekarbonizaci letecké dopravy může pomoci sloní tráva

Vzhledem k tomu, že vývoj elektrických pohonů letadel je stále otázkou spíš vzdálené budoucnosti, dekarbonizace letectví se bude muset zatím ubírat cestou nízkouhlíkových kapalných paliv. Američtí vědci se proto zaměřili na potenciál biopaliv získaných z rostlin –⁠ a došli k závěru, že přechod od klasických fosilních paliv k biopalivům možný je. Řešení nabízí rostlina nazývaná sloní tráva.
16. 11. 2022|

Škoda na technologii po výbuchu v lovosickém Preolu šplhá ke 200 milionům korun

Lovosický výrobce biopaliv Preol odhadl škody na technologii po červencovém výbuchu na 150 až 200 milionů korun. Na dodávku nové bude čekat téměř rok, řekl Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, do které Preol patří. Policie událost, při které byl vážně zraněn jeden člověk, vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
19. 8. 2021|

Požár po výbuchu v Lovosicích hasiči zkrotili. Na místo mohou vyšetřovatelé

Na místo výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích na Litoměřicku ve středu zamířili vyšetřovatelé policie a hasičů. Budou zjišťovat příčiny události, při které se zranili čtyři lidé. Z preventivních důvodů zůstává na místě jedna jednotka hasičů. Policisté událost vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti a prověřují, zda nebyly porušeny bezpečnostní předpisy.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:00|

Řepka letos pokryla menší plochu než dříve. Zemědělci se dál přou s ekology o jejích (ne)výhodách

Osevní plocha řepky se letos poprvé od roku 2015 meziročně snížila. Byla vyseta na 391 tisících hektarů, což je ve srovnání s minulým rokem úbytek o 4,9 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Mezi zemědělci a ekology přitom dlouhodobě probíhá spor o užitečnosti či škodlivosti pěstování řepky olejky.
7. 5. 2019|

Měli bychom utlumovat naši závislost na biopalivech z řepky a změnit model českého venkova, míní expert

Biopaliva první generace a zejména řepka zapadají do ekonomického modelu velkých zemědělských podniků, které jsou v české krajině typické, uvedl v pořadu 90' ČT24 analytik společnosti Glopolis Vojtěch Kotecký. I když by se začala zmírňovat dominance těchto biopaliv, k čemuž směřuje i aktuální poslanecký návrh odmítnutý vládou, tak se podle něj na polích nemusí nic změnit. Ve vztahu k využívání ropy podle Koteckého navíc za poslední roky přineslo lepší výsledky spíš vylepšování efektivity automobilů.
9. 4. 2019|

Bez řepky se prý neobejdeme. Vláda odmítá návrh poslanců na konec povinného využívání biopaliv

Vláda se postavila proti zrušení povinného přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty, které navrhly čtyři desítky opozičních poslanců v čele s Piráty. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) řekl, že změna by nepřinesla pokles zájmu o pěstování řepky, pouze by šla na vývoz. Navíc dodal, že ustanovením Česká republika naplňuje evropskou směrnici a za řepku jako palivo z obnovitelných zdrojů neexistuje zatím náhrada.
8. 4. 2019Aktualizováno8. 4. 2019, 17:55|

Ministerstvo dopravy změnilo názor. Nyní odmítá zrušit přimíchávání biopaliv

Ministerstvo dopravy změnilo svůj postoj k poslaneckému návrhu, který chce zrušit povinné přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Ještě koncem týdne zaujalo na vládním webu kladné stanovisko, nyní je jeho postoj negativní.
27. 3. 2019Aktualizováno27. 3. 2019, 16:35|

Průměrný Čech zatěžuje životní prostředí nejvíce spotřebou energií a jídlem. Nový výzkum varoval i před biopalivy

Nikoli plastová brčka a obaly – ale vytápění, spotřeba elektřiny, a poněkud překvapivě i složení jídelníčku jsou hlavními „hříchy“ průměrného Čecha směrem k životnímu prostředí. Vyplývá to ze studie Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, která byla publikována v minulých dnech.
14. 2. 2019|

Produktů s palmovým olejem nakupují Češi méně. Více se ho ale spotřebuje do bionafty

Výrobci potravin a kosmetiky se stále častěji poohlíží po náhradách palmového oleje, i přesto jeho spotřeba roste. A to kvůli dopravě, kde se používá jako příměs do bionafty. České televizi to řekl mluvčí Koalice proti palmovému oleji David Číp při příležitosti mezinárodního Dne bez palmového oleje, který připadá na 1. února.
1. 2. 2019|