TÉMA

Hra o trůny

Ve fantasy dobro zvítězí, to ve světě není pravidlem, říká herec z Hobita a Rodu draka

Hrál trpaslíka ve filmovém Hobitovi, objevil se v seriálech Rod draka nebo Zaklínač. Skotský herec Graham McTavish nedávno navštívil pražský Comic-Con. V rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že je sám velkým fanouškem fantasy a že by si rád zahrál v dystopickém sci-fi příběhu. „Možná je to zákon vzájemné přitažlivosti,“ poznamenal k typům rolí, do nichž ho režiséři obsazují.
25. 4. 2023|
Doporučujeme

Za jeden virtuální drahokam 350 tisíc. Autoři her stále častěji sází na mikrotransakce

Zatímco před lety dominovaly videohernímu trhu konzole a osobní počítače, s rozmachem rychlého internetu a chytrých telefonů se velká část produkce přesunula právě na přenosná zařízení s malou obrazovkou. Řada mobilních titulů je přitom k dispozici zdarma, vydavatelé je proto zpeněžují jinak. Videohernímu trhu v posledních letech stále více dominují mikrotransakce a systémy lootboxů, jakýchsi virtuálních „truhel s pokladem“. Ty představují etický problém, stále dražším hrám ale přinášejí obrovské příjmy.
17. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 13:10|

Zlovlci byli originálními predátory bez příbuznosti s vlky, ukázal výzkum

V populární kultuře se jim říká díky seriálu Hra o trůny „zlovlci“. Ve skutečnosti se obrovský pravěký predátor jmenoval pravlk obrovský. Vědci nyní kosti těchto ikonických amerických šelem detailně analyzovali a zjistili, že to vůbec vlci nebyli.
18. 1. 2021|

Herec Max von Sydow prohrál partii se smrtí

Ve věku 90 let zemřel slavný švédsko-francouzský herec Max von Sydow. Proslavila ho především spolupráce s režisérem Ingmarem Bergmanem. Jedním z jeho posledních snímků bylo pokračování ságy Star Wars.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 17:06|

Sága rodu Skywalkerů míří do finále. Star Wars představily nový trailer

Nová upoutávka láká na devátou epizodu série Star Wars, v níž se završí osudy postav Rey, Finna, Poea a Kyla Rena, které představil snímek Síla se probouzí v roce 2015. Nový film s podtitulem Vzestup Skywalkera má být zároveň finálním příspěvkem ságy, jejíž vyprávění začalo před 42 lety. Studio Disney ale počítá s tím, že v budoucnu vzniknou další snímky ze světa Star Wars, nebudou se však už točit kolem rodiny Skywalkerů.
22. 10. 2019|

Nejvíce hlavních cen Emmy získal komediální seriál Potvora, bodoval i Černobyl

Hra o trůny, Černobyl a Potvora. Tři seriály, které dominovaly letošnímu udílení cen Emmy v americkém Los Angeles. Zajímavostí večera, kromě samotného udílení cen, bylo i to, že jej nikdo nemoderoval.
23. 9. 2019|
Newsroom ČT24

O Černobylu se letos psalo dvakrát víc. Novinářům pomáhají populární seriály

Hra o trůny, Most! nebo Černobyl. Populární seriály se v poslední době stávají výrazným mediálním tématem, které se dostává i mimo kulturní rubriky. Třeba právě aktuální minisérie z produkce televize HBO způsobila, že o havárii v černobylské jaderné elektrárně vzniklo dvakrát víc článků než loni. Snaží si novináři usnadnit práci při hledání témat? Jedna z otázek pro Newsroom ČT24.
2. 6. 2019|
Hra o trůny

Rád bych si zahrál v nějakém westernu, říká Noční král alias Vladimír Furdík

Začínal jako kaskadér a dnes je globální hvězdou díky roli Nočního krále v seriálu Hra o trůny, který nedávno za obrovského zájmu skončil. Slovenský herec Vladimír Furdík v pořadu Události, komentáře prozradil, jaké bylo natáčení populární série a jaké jsou jeho další plány. „Byl bych šťastný, kdybych si mohl zahrát v nějakých westernech,“ uvedl v rozhovoru se Světlanou Witowskou. Rozhovor obsahuje spoilery z poslední série.
30. 5. 2019|

Bieber nalákal k islandskému kaňonu davy turistů. Někteří nabízeli úplatky, úřady omezují vstup

Island turistům omezil přístup ke kaňonu Fjadrárgljúfur. V roce 2015 zde natočil klip k písni I‘ll Show You zpěvák Justin Bieber a od té doby musí islandské úřady usměrňovat fanoušky, kteří ignorují zákazy, ploty i správce parku. Někteří se dokonce snaží uplatit správkyni parku, aby je pustila dál, ta je však odmítla. V posledních čtyřech letech do kaňonu zavítal asi milion lidí. Křehkému prostředí hrozilo, že ho příliv turistů nenávratně zničí.
21. 5. 2019|

Hra o trůny je dohrána. Ohlédněte se za fenoménem, který se stal králem seriálového světa

Kultovní fantasy série, která se stala triumfem seriálové tvorby, skončila. Televize HBO v noci z neděle na pondělí středoevropského času odvysílala poslední, šestou epizodu závěrečné osmé řady příběhu soupeřících šlechtických rodů na fiktivním kontinentě Západozemí. Text neobsahuje konkrétní spoilery ze závěrečné osmé řady seriálu.
20. 5. 2019|

Přežije Zimohrad příchod Nočního krále? Ze Hry o trůny je nejdražší seriál všech dob

Z výpravného fantasy seriálu Hra o trůny se stal fenomén, který poutá diváky politickým pletichařením, nečekanými krveprolitími, nahotou a samozřejmě draky. Nyní se příběh po osmi letech vysílání konečně završuje a fanoušci budou moci zhlédnout první díl závěrečné osmé série; americká stanice HBO ho odvysílá v noci z neděle na pondělí středoevropského času. Série bude mít dílů šest a poběží každou neděli až do velkého finále 19. května.
14. 4. 2019|

Před 45 lety vznikly hry na hrdiny. Světu daly Dračí doupě, Kingdom Come i Hru o trůny

Před 45 lety, 30. ledna 1974, oficiálně vznikla hra Dungeons and Dragons – nejslavnější hra na hrdiny na světě. Dnes jde o miliardový byznys, který inspiruje umělce, psychology i podnikatele.
30. 1. 2019|