TÉMA

Kvalita

Většina kontrolovaných hraček nesplnila normy

Na českém trhu jsou nebezpečné hračky. Inspektoři jich loni kontrolovali skoro devět set, nedostatky zjistili u pěti set z nich. Většinou se jednalo o administrativní chyby. Některé výrobky pro děti ale obsahovaly příliš toxických látek.
18. 3. 2024|

Výrobci zdražili nealkoholické nápoje. Jejich spotřeba klesá, kohoutková voda je v Česku na vysoké úrovni

Nealkoholické nápoje včetně balené vody zdražují. Jejich cena v lednu ve srovnání s prosincem stoupla téměř o čtyři procenta. Jejich spotřeba však dlouhodobě klesá. Většina českých domácností je zásobována vodou z veřejných vodovodů, jejíž kvalita patří k nejlepším na světě.
18. 2. 2024|

Inspektoři provozu ve středních Čechách kontrolují práci záchranářů a současně pomáhají u vážnějších výjezdů

Záchranáři ve středních Čechách zřídili takzvané inspektory provozu. Jedná se o zdravotníky, kteří pomáhají při vybraných výjezdech a zároveň vyhodnocují postupy při poskytování péče. V případě mimořádných událostí mohou také řídit jednotlivé posádky během zásahu.
15. 6. 2023|

Proběhl další rychlý závod o dotace pro školství. Úředníci však slibují změnu

Zřizovatelé základních škol si zopakovali podávání žádostí o dotace na lepší vybavení. Když ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo výzvu na začátku listopadu, velký počet zájemců systém zahltil. Nyní ji rozdělilo do dvou dnů. Jestli obec peníze získá, závisí hlavně na rychlosti podání žádosti.
27. 11. 2022|

Poslance tento týden čeká jednání o kauze Dozimetr, otevře se i debata o platbě za státní pojištěnce

Poslanci budou ve čtvrtek jednat o kauze kolem pražského dopravního podniku a o tom, jakou roli v ní hrálo hnutí STAN. Mimořádnou schůzi iniciovala opozice. Už odpoledne sněmovnu čeká schůze další, tentokrát vyvolaná koalicí. Další jednání mají poslanci v plánu i v pátek a příští týden.
6. 7. 2022|

Projekt na čistou vodu v brněnské přehradě bude pokračovat

Kvalita vody v Brněnské přehradě by se měla dál zlepšovat. Dohodli se na tom Jihomoravský kraj a město Brno. Společně budou dál pracovat na projektu, který zajišťuje čistou vodu už třináct let. Za tu dobu se podařilo omezit výskyt sinic a voda je vhodná ke koupání. A i díky tomu stoupla návštěvnost přehrady, která je oblíbeným cílem rekreace Brňanů.
20. 5. 2022|

V Evropě se tvoří černý trh s olejem, zatímco na Ukrajině se slunečnicová semínka hromadí ve skladech

Válka dopadla i na ukrajinský vývoz. Těžké časy prožívají například pěstitelé slunečnic. Země patří mezi vůbec největší exportéry oleje, který se z nich lisuje. Kvůli zavřeným přístavům ho ale prakticky není možné dostat za hranice a některé evropské státy už pociťují nedostatek. Například v Nizozemsku se proto dostává na černý trh.
2. 5. 2022|

30 let zpět: Nový minibus Oasa 902

V Čáslavi začali po sametové revoluci vyrábět nový typ dálkového autobusu, nazvaného Oasa 901. V roce 1992 podnik přišel s menší verzí – midibusem Oasa 902. Byl určen jen pro dvacet cestujících a na tehdejší poměry autobusové dopravy v Československu luxusně vybaven. Jenže tento první československý midibus byl poměrně drahý, a tak byly nakonec vyrobeny jen tři exempláře.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 3. 2022|

30 let zpět: Těžba ropy na Slovácku

Těžba ropy v Dambořicích na Hodonínsku začala už v roce 1986, ale naplno se rozjela až po pádu socialismu. Největší ropné ložisko na českém území přineslo obci nemalé příjmy. Navíc kvalita vytěžené suroviny byla na vysoké úrovni. Co však těžaře počátkem 90. let trápilo, byl plán na zrušení místní trati, po níž černé zlato dopravovali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 2. 2022|

30 let zpět: Potravinová konkurence na venkově

Počátkem roku 1992 nebyly rozdílné ceny v obchodech ničím novým. Přesto se konkurence teprve ustalovala. Státnímu podniku Jednota začali přetahovat zákazníky soukromí prodejci potravin. Jak se jim to dařilo v menších obcích, zjišťovala redakce v severních Čechách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 1. 2022|

Největší brzdou vzdělávání jsou někteří rodiče. Nemají představu, co budou děti potřebovat za dvacet let, prohlásil šéf Scio

Nepovinným testováním na covid začal nový školní rok. Ministr vyzval učitele, aby hned od září nešíleli s doháněním učiva. Zakladatel a ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl si myslí, že by učitelé měli být po covidovém roku na děti hodní. Zároveň upozornil rodiče, že školy neumí jejich děti připravit na život v 21. století. Největší brzdou ve vzdělání jsou podle něj právě rodiče – naprostá většina z nich nemá představu, co jejich děti budou potřebovat za dvacet let, upozornil Šteffl, který byl hostem Interview ČT24.
1. 9. 2021|

Obchody už se zahřívají na Vánoce, lidé začínají nakupovat. Prosinec bývá stomiliardový

Obchody už začínají lákat zákazníky na předvánoční nákupy. Za necelé čtyři týdny přijde první adventní neděle. Podle odhadu ekonomů letos každý Čech utratí za vánoční dárky v průměru přes šest tisíc korun. Podobnou částku pak i za související věci jako potraviny nebo alkohol. Na nápor zákazníků už se připravují i sklady, obchody a e-shopy. Prosinec bývá pro obchodníky ráj – začíná advent, lidé slaví Mikuláše, Vánoce a Silvestra.
4. 11. 2019|

Srdcaři nestačí. Učitelé fyziky jsou ohrožený druh

Ohroženým druhem mezi pedagogy jsou fyzikáři. Na základních školách tento předmět často učí ti, kteří ho nevystudovali, na středních jsou zase kantoři fyziky přestárlí. Podle školní inspekce není daleko doba, kdy budou mít ředitelé velké potíže výuku předmětu vůbec zajistit.
3. 11. 2019|

Svrchovaný ruský internet. Podle úřadů snaha o bezpečnost, dle opozice cenzura

V Rusku začal od listopadu platit zákon o takzvaném svrchovaném internetu, který dává úřadům větší kontrolu nad děním na síti. Můžou například zablokovat připojení v případě, že to uznají za vhodné. Kritici upozorňují, že se novými předpisy posiluje cenzura.
2. 11. 2019|

Počasí láká k vodě. Na většině sledovaných míst je vhodná ke koupání

Voda ve většině rybníků a přírodních koupališť v Česku je vhodná ke koupání. Pouze na dvou místech hygienici koupání nedoporučují. Několik koupališť pak má zhoršenou kvalitu vody. Hygienici očekávají zhoršení s teplým počasím a nízkým výskytem srážek.
14. 6. 2019|

Vymýcení dvojí kvality potravin se zadrhlo. Zákaz praxe může připadnout až novému europarlamentu

Schvalování unijní směrnice, která by zakázala dvojí kvalitu potravin, se komplikuje. Podle českých europoslanců se zákon nestihne definitivně prosadit do konce tohoto volebního období. Může za to hlavně bojkot ze strany některých západoevropských států.
9. 2. 2019|

Maso z nemocných krav se do Česka nedostalo, ujišťuje Polsko

Maso z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy, nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani do České republiky. Jatka, kterých se kauza týká, jsou pod úředním dozorem uzavřena a dělá se v nich audit. České ministerstvo zemědělství o tom informovaly polské dozorové orgány.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 17:34|