TÉMA

Peter Altmaier

Ve světě byly podány dvě miliardy vakcín proti covidu. V Británii naočkovali polovinu dospělé populace

Podle údajů agentury AFP byly ve světě aplikovány už více než dvě miliardy dávek očkování proti novému typu koronaviru a tempo vakcinace navíc zrychluje. Například ve Velké Británii už má plné očkování proti covidu-19 více než polovina dospělé populace. Představitel WHO Ki Tong-pak odmítl, že by se ve Vietnamu objevila nová varianta koronaviru.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 20:01|

„Bydlení je sociální právo“, zní od Berlíňanů. Protestují proti vysokým nájmům

Vysoké nájmy ženou Berlíňany znovu do ulic. Za posledních deset let rostlo nájemné o desítky procent. Město neuspělo ani se stropem nájmů, ústavní soud ho nedávno zrušil. Levicové vedení Berlína jde proti proudu velkoměst. Podle kritiků ale může mít snaha o dostupné bydlení opačný efekt.
25. 5. 2021|

Německá vláda očekává rychlejší růst ekonomiky, tamní hospodářství je podle ní silné

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší o 3,5 procenta. Aktualizovaný odhad vlády, který je proti výhledu z ledna o půl procentního bodu vyšší, v úterý představil německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Řekl také, že v příštím roce vláda očekává růst ekonomiky o 3,6 procenta.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 20:07|

Zavřené restaurace, bary či zábavní podniky v Německu dál zhoršují důvěru spotřebitelů

Spotřebitelská důvěra v Německu se propadá. Rozsáhlá uzávěra zavedená proti šíření nákazy novým koronavirem má totiž negativní dopady na očekávané příjmy spotřebitelů a jejich ochotu utrácet, uvedl institut GfK. Jeho index důvěry na prosinec klesl na minus 6,7 bodu z předchozích minus 3,2 bodu.
26. 11. 2020|

Čtvrtletní růst německé ekonomiky byl silnější, než se čekalo

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšil o 8,5 procenta, oznámil v konečné zprávě německý statistický úřad. Růst ekonomiky tak byl výrazně silnější, než naznačovaly dosavadní poznatky. Statistický úřad na konci října v předběžné zprávě uváděl růst HDP o 8,2 procenta. Podnikatelská nálada v Německu se však v listopadu už druhý měsíc za sebou zhoršila, upozornil hospodářský institut Ifo.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 13:21|

Němce čeká až pět měsíců přísných opatření, na rozvolňování mají zapomenout

Němci by se měli připravit na čtyři až pět měsíců přísných opatření proti šíření koronaviru a neměli by očekávat rozvolnění nynějších pravidel. V rozhovoru s bulvárním Bild am Sonntag to řekl ministr hospodářství Peter Altmaier. Německo plánuje v prosinci zřídit stovky center po celé zemi, aby se připravilo na hromadné očkování proti koronaviru, napsal nedělník Welt am Sonntag. Rakouská vláda připravuje hromadné testování obyvatel, podobně jako to nedávno provedlo Slovensko.
15. 11. 2020|

Evropská komise se dohodla na dodávkách slibné vakcíny proti koronaviru

Evropská komise se dohodla na dodávkách nadějné vakcíny proti koronaviru od firem BioNTech a Pfizer. Informaci zveřejněnou v úterý německými médii potvrdila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová, podle níž bude smlouva uzavřena ve středu. EU si má smluvně zajistit 200 milionů dávek s možností rozšíření o dalších 100 milionů. V Německu mezitím vyšla studie, která ukázala, že karanténa je velká zátěž pro lidi s depresí.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 21:18|

Uhlí v Německu dohoří nejpozději v roce 2038, rozhodla tamní vláda

Německá vláda schválila návrh zákona, který stanoví harmonogram útlumu uhelné energetiky. Začne se letos, zcela využívat energii z uhlí spolková republika přestane nejpozději v roce 2038. Návrh zákona ještě musí projít parlamentem, což by ale neměl být problém. Mělo by se tak stát v polovině roku.
29. 1. 2020|

Americká Tesla postaví továrnu v Německu. V Braniborsku má vzniknout až sedm tisíc míst

Americká společnost Tesla se rozhodla postavit v Německu poblíž Berlína svoji továrnu. Vyrábět by zde měla od roku 2021 nejen auta, ale také pohonné systémy a baterie. Zakladatel a šéf firmy Elon Musk uvedl, že kandidátem na umístění závodu byla v minulosti také Británie, ale ze hry vypadla kvůli nejistotě spojené s brexitem.
13. 11. 2019|

Německá vláda zhoršila výhled ekonomického růstu na příští rok, krize ale zatím nehrozí

Německá vláda snížila odhad růstu domácí ekonomiky na příští rok na jedno procenta z dosavadních 1,5 procenta. Oznámilo to ministerstvo hospodářství, které ale současně dodalo, že největší evropské ekonomice nehrozí krize.
17. 10. 2019|

Český Neckermann ruší zájezdy pro 350 klientů. Divize v Německu, Rakousku a Polsku míří do insolvence

Dominový efekt konce britské cestovní kanceláře Thomas Cook se začal šířit i do dalších zemí. Česká společnost Thomas Cook, s.r.o., vystupující pod obchodním názvem CK Neckermann, ruší zájezdy pro 350 klientů, kteří měli odcestovat mezi 26. a 30. zářím. Zda budou zrušeny i zájezdy s pozdějším začátkem, zatím není jasné. Insolvenční návrh nepodala, na rozdíl od německé či rakouské. Divize v Polsku tento krok připravuje.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 18:52|

Německá vláda schválila podporu regionům, které budou zasaženy odklonem od hnědého uhlí

Německé regiony, které v příštích letech zasáhne odklon od uhelné energie, mají v první fázi dostat podporu 14 miliard eur (skoro 362 miliard korun). Počítá s tím návrh, který ve středu schválila německá vláda. Energii z uhlí chce spolková republika přestat využívat nejpozději v roce 2038. Zároveň počítá s ukončením provozu jaderných elektráren do konce roku 2022.
28. 8. 2019|

Německo vytvoří fond, který má bránit domácí firmy před čínským převzetím

Německo plánuje do konce letošního roku schválit zákony o vzniku státního fondu, který by chránil důležité domácí firmy před převzetím čínskými a dalšími zahraničními investory. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.
20. 3. 2019|

Aby Siemens nebo Deutsche Bank „netunelovali“ cizinci. Německo hodlá chránit své klíčové firmy

Německo by mohlo kupovat podíly ve firmách ve stěžejních technologických oblastech, aby zabránilo jejich převzetí zahraničními subjekty. Při představování nové průmyslové strategie do roku 2030 to v úterý prohlásil ministr hospodářství Peter Altmaier. Navrhl vytvoření investičního fondu na podporu klíčových průmyslových odvětví.
5. 2. 2019|

Tisíce německých školáků protestují v ulicích proti uhlí. Komise v Berlíně rozhodne o budoucnosti energetiky

Tisíce německých školáků svou neúčastí na výuce demonstrují za co nejrychlejší odklon od uhelné energie. Protest, který se pro některé z nich už stal páteční tradicí, se v pátek časově kryje se zřejmě závěrečným jednáním takzvané uhelné komise v Berlíně. Ta má stanovit konečné datum pro využívání energie z uhlí.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 15:22|