TÉMA

Frymburk

Cisterciáci z Vyššího Brodu získali zpět většinu pozemků z církevních restitucí

Cisterciácké opatství Vyšší Brod už dostalo zpět většinu pozemků na Českokrumlovsku, které získalo v církevních restitucích. Vrchní soud v Praze vrátil řádu pozemky ve dvanácti soudních případech, v pěti ještě nerozhodl. ČT to zjistila z justiční databáze. Vrchní soud přitom původně pozemky o rozloze asi 2000 hektarů cisterciákům nepřiznal, Ústavní soud ale v lednu uvedl, že jejich nárok je oprávněný.
22. 2. 2023|

Petice se snaží zabránit výstavbě na břehu Lipna, obává se znečištění vody. Kraj objedná studii

Ztráty krajinného rázu i zhoršení kvality vody se obávají lidé, kteří se podepsali pod petici proti plánované výstavbě na levém břehu vodní nádrže Lipno. O ní jednali krajští zastupitelé, podle nichž je potřeba, aby vzniklo několik studií. Polipenští starostové se však plánů developerů zastávají, odkazují na územní plány i na to, že signatáři petice vesměs nejsou místní obyvatelé.
13. 10. 2022|

Spolky brojí proti výstavbě na břehu Lipna. Bojí se o přírodu

Proti novým komplexům na břehu Lipna vzniká petice. Místní spolky se spojují, aby zabránily další bytové a rekreační výstavbě. Ta podle nich může poškodit nejen krajinu, ale také kvalitu vody v největší české nádrži.
12. 2. 2022|

U Lipna má vyrůst stovka nových domů v rekreační vesničce. Projekt oživil nový investor

V Kovářově u lipenské přehrady plánuje rakouská developerská skupina výstavbu více než stovky domů. Náklady na projekt rekreační vesničky s přístavem nazvaný Vision přesáhnou miliardu korun. Starosta městyse Frymburk, pod který Kovářov spadá, se k projektu staví rezervovaně, podle něj hlavně nesmí negativně ovlivnit přehradu.
29. 9. 2021|

Zájem o karavany narůstá. Některé obce musejí narychlo připravovat zázemí pro domácí turisty

Před začátkem letní turistické sezony začíná v Česku růst zájem o obytné vozy a karavany. Například kempy na Lipensku se už na jejich příjezd začínají připravovat. Podobně jsou na tom i další turisticky zajímavá místa po celé zemi. Často ale chybí zázemí pro karavany, některé obce či resorty tak připravují nové plochy.
16. 4. 2021|

Zahraniční turisté jim chybějí. Provozovatelé některých služeb se vyrovnávají s poklesem příjmů

Některým místům v Česku chybí zahraniční turisté. Sezonu už nezachrání ani očekávané povolení příjezdu pro občany několika evropských zemí. Organizace cestovního ruchu odhaduje celosvětově pokles tohoto odvětví až o 80 procent.
4. 6. 2020|

Lipnu schází kapitáni přívozů. Zájemce odrazují náročné podmínky

Provozovatelům lipenských přívozů schází kapitáni. Nové uchazeče odrazují zdlouhavé a náročné zkoušky. Převozníci v Horní Plané nebo ve Frymburku na Českokrumlovsku jsou přetížení a nedostatek kapitánů hlásí většina lodních dopravců v republice.
1. 10. 2019|

Na Lipně by se mohly o víkendu otevřít bruslařské okruhy, led postupně sílí

Bruslení na zamrzlé lipenské přehradě ještě není zcela bezpečné. Aktuální mrazy sice pomohly a led postupně sílí, ale na hromadné bruslení to zatím nestačí. Dobrovolníci teď připravují okruhy na třech místech přehrady, které by mohli otevřít už o víkendu. Celou ledovou magistrálu ale zatím nezprovozní.
25. 1. 2019|