TÉMA

Telewizja Polska

Polsko je na prahu parlamentních voleb. Nejsilnější stranou zůstává PiS, tvrdí průzkumy

Polsko během neděle čekají parlamentní volby a v zemi nyní vrcholí politická kampaň. Její součástí jsou i televizní debaty, jedna z těch nejočekávanějších přitom proběhla v pondělí. Odvysílala jí polská veřejnoprávní televize Telewizja Polska (TVP). Poláci budou kromě vybírání nového osazenstva Sejmu a Senátu během hlasování odpovídat i na několik otázek v referendech. Dění v Polsku okomentoval zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 12:28|

Duda složil prezidentský slib. Část opozice ani bývalí prezidenti nepřišli

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda, který minulý měsíc obhájil funkci, složil slavnostní slib před poslanci a senátory, a ujal se tak druhého mandátu. Největší opoziční uskupení, proevropská Občanská koalice, poslalo na společné zasedání Sejmu a Senátu jen několik svých zástupců. Volby nebyly podle Občanské koalice svobodné a spravedlivé.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 13:51|

Polská opozice neuspěla. Nejvyšší soud potvrdil Dudovu výhru ve volbě prezidenta

Polský nejvyšší soud v pondělí potvrdil, že nedávné prezidentské volby jsou platné. Otevřel tak cestu k tomu, aby prezident Andrzej Duda, který v nich svůj post obhájil, složil tento čtvrtek přísahu před oběma komorami parlamentu. Duda je blízkým spojencem vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 16:40|

Hołownia bude ve druhém kole polských prezidentských voleb hlasovat proti Dudovi

Nezávislý publicista a televizní moderátor Szymon Hołownia, který v nedělním prvním kole polských prezidentských voleb skončil na třetím místě, ve druhém kole přímo nikoho nepodpoří. Řekl ale, že bude volit proti současné hlavě státu Andrzeji Dudovi. Právě hlasy Hołowniových voličů by mohly být ve druhém kole, které se uskuteční 12. července, klíčové.
30. 6. 2020|

Duda nadpoloviční většinu hlasů nezíská, tvrdí průzkumy před prvním kolem voleb v Polsku

Polsko v neděli čekají prezidentské volby, v nichž se o znovuzvolení uchází současná hlava státu Andrzej Duda, důležitý spojenec vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle průzkumů má sice šanci první kolo vyhrát, zřejmě však nezíská nadpoloviční většinu hlasů, a tak se o vítězi bude pravděpodobně rozhodovat až ve druhém kole o dva týdny později. V něm by se Dudovi zřejmě postavil současný varšavský primátor Rafal Trzaskowski, kandidát opoziční proevropské Občanské platformy.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 20:25|

„My versus oni.“ V polské předvolební kampani rezonovalo rozdělení společnosti

Poláci si v neděli zvolí nový parlament. Favoritem je vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), kterou volí především východ země, zatímco opoziční Občanská koalice (KO) má příznivce hlavně na západě. PiS ale přibývají voliči i v oblastech dosud nakloněných opozici. Podle polských politologů je právě prohlubování společenského štěpu účinnou předvolební zbraní vládní strany. Polarizující rétorice se ovšem nevyhýbají ani její kritici.
12. 10. 2019|

Polské úřady věděly o extremismu Adamowiczova vraha. Informace ale nedostala kontrarozvědka

Polská vězeňská služba i policie podle soukromé zpravodajské televize TVN 24 věděly o tom, že Stefan W. podezřelý z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze zastává extremistické názory. Civilní kontrarozvědka (ABW), která má dohled nad extremisty na starosti, však informace o tomto muži nedostala. Vdova po zavražděném tento týden obvinila veřejnoprávní televizi, jejíž vedení dosadila vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), z nepřímého podílu na vraždě jejího manžela.
24. 1. 2019|