TÉMA

Název

Třída Těreškovové v Karviné se bude dál jmenovat podle podporovatelky Putina, rozhodli zastupitelé

Třída Těreškovové v Karviné zůstane i nadále pojmenována po první ženě ve vesmíru a podporovatelce ruského vládce Vladimira Putina Valentině Těreškovové. Rozhodli o tom zastupitelé města. Nevyhověli tak požadavku ministerstva vnitra na přejmenování více než kilometr dlouhé ulice v městské části Mizerov. Pro záměr nepřejmenovat ulici a tím pádem zachovat její současný název se vyslovilo 33 z 39 přítomných zastupitelů.
18. 9. 2023|

Nazvat svazky homosexuálů jinak než manželství podle Hilšera zkomplikuje právní systém

Odpůrci toho, aby se svazek párů stejného pohlaví nazýval manželstvím, argumentují tím, že by byly páry upřednostněny při adopcích dětí. Podle konzervativního novináře Martina Schmarcze či poslance SPD Jana Síly by to mohlo podpořit využívání náhradního mateřství, které však zákon zatím neupravuje. Hrozí podle nich „obchod s dětmi“. Senátor Marek Hilšer (MHS) naopak varoval před tím, aby se do právního řádu zaváděl vedle manželství další obdobný institut s jiným názvem. Hilšer, Síla, Schmarcz a také herečka Anna Geislerová diskutovali o manželství pro páry stejného pohlaví v Událostech, komentářích.
30. 6. 2023|

Zelenskyj se bude zabývat peticí k přejmenování Ruska na „Moskovii“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal premiéra Denyse Šmyhala, aby se komplexně zabýval návrhem přejmenovat Rusko na „Moskovii“. Autorka petice odkazuje na původ Ukrajinců a Rusů i dějinný význam Kyjevské Rusi. Podle historiků se jedná o další krok ve vzájemném souboji Ruska a Ukrajiny o společné kulturní dědictví.
17. 3. 2023|

Z Hotelu Moskva se stane Hotel Zlín. Název mění kvůli invazi

Hotel Moskva v centru Zlína změní název na Hotel Zlín. Nechce být v současné situaci spojován s neomluvitelnou agresí, uvedla v úterý na webu hotelu jeho ředitelka Miloslava Dümlerová. Stavba postavená ve 30. letech minulého století za baťovské éry nesla původně název Společenský dům, za komunismu byl změněn na Hotel Moskva a zůstal dosud. Před několika dny se objevila petice požadující přejmenování hotelu.
1. 3. 2022|

Matiční ulice v Ústí nad Labem název nezmění. Přejmenovat na Maniční ji zastupitelé odmítli

Zastupitelé ústeckého městského obvodu Neštěmice ve středu rozhodli, že nechvalně proslulá Matiční ulice, spojovaná se stavbou plotu, který měl před více než dvaceti lety oddělit starousedlíky od přistěhovalců, se nepřejmenuje. Naopak by se měla její reputace napravit. Pro bylo všech jedenáct přítomných zastupitelů.
8. 12. 2021|

S Gagarinem Sověti na chvíli „vyhráli studenou válku“. Sochy má po celém světě, dostal se i na Měsíc

V okamžiku, kdy Jurij Gagarin vyletěl před 60 lety do vesmíru, se stal celosvětovou hvězdou. Jeho 108 minut na oběžné dráze dalo Sovětskému svazu možná největší vítězství studené války, především na kulturní frontě. Kosmonautův obraz pronikl do celého světa bez ohledu na režim, který kde vládl, a například soch mu v průběhu let stále přibývá. Objevil se ale i v komiksech, hudbě a jeho jméno nese také měsíční kráter.
10. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 13:28|

Uběhlo 30 let od „pomlčkových válek“. Roztržka okolo státního názvu naznačila rozpad federace

Před třiceti lety se v Československu odehrála „pomlčková válka“, spor o nový název společného československého státu. Tehdejší prezident Václav Havel v roce 1990 navrhl z původního státního názvu vypustit slovo „socialistická“ a čekal rychlé schválení této změny. Místo toho ale přišla tři měsíce trvající roztržka o pořadí slov a znaménko mezi nimi. Událost předznamenala budoucí rozpad federace.
9. 3. 2020|

Mosty u Jablunkova chtějí být jenom „Mosty“. Někteří místní kvůli plánované změně podepisují petici

Obec Mosty u Jablunkova by se chtěla po více než padesáti letech vrátit k původnímu názvu Mosty. Podle starosty už totiž přívlastek „u Jablunkova“ nemá své opodstatnění a úředníkům komplikuje práci. Někteří občané ale se změnou nesouhlasí a podepisují petici. Pokud by změna prošla, byly by Mosty i nadále jedinou obcí s tímto názvem v Česku.
19. 6. 2019|
Ústavní soud

Názvy stran nesmí být zaměnitelné, konstatoval Ústavní soud. V Praze to ale nehrozilo

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Spojených sil pro Prahu. Koalici tvořené kromě jiných také Starosty a nezávislými (STAN) loni při komunálních volbách vadil název konkurující kandidátky Starostové pro Prahu. ÚS průlomově rozhodl, že registrační úřady a případně i soudy se mají zabývat tím, zda nejsou názvy volebních stran zaměnitelné. Registrační úřady mohou případně i kandidátní listinu odmítnout. V loňských volbách v Praze ale záměna podle ÚS nehrozila, názvy se lišily dostatečně.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 12:30|