TÉMA

Tygři

I samotářské šelmy mají nečekané sociální schopnosti, ukázal výzkum

Velké kočky, od tygrů po gepardy, od sebe dokážou rozlišit známé a neznámé lidské hlasy. Přírodovědci to popsali ve studii, která naznačuje, že i zvířata vyhýbající se skupinovému životu mají sociální dovednosti.
20. 2. 2024|

Preparátor odsouzený v kauze nelegálního zabíjení tygrů podal dovolání

Preparátor Miloš Hrozínek podal dovolání k Nejvyššímu soudu proti trestu tří let vězení, který mu za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty v dubnu potvrdil odvolací soud. ČT to sdělila mluvčí okresního soudu Zuzana Bohatá Koldovská. Ludvík Berousek se v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl na Nejvyšší soud neobrátil. Zůstává mu tak dubnový zmírněný trest 18 měsíců se zkušební dobou na tři roky, který mu uložil odvolací soud.
22. 6. 2021|

Dýkozubci lovili mladé mamuty, potvrdilo zkoumání jejich zubů. Žili i na našem území

Paleontologové rekonstruovali život a lovecké schopnosti šavloubých tygrů, kteří žili i na našem území. Zjistili, že dokázali ulovit i mnohem větší kořist, než naznačuje velikost jejich těla.
20. 4. 2021|

Soud v Liberci zmírnil Berouskovi podmínku v kauze nelegálního zabíjení tygrů

Odvolací krajský soud v Liberci zmírnil trest Ludvíku Berouskovi v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Potrestal ho 18 měsíci se zkušební dobou na tři roky a zrušil peněžitý trest. Původně mu byla uložena dvouletá podmínka se čtyřletým odkladem a povinnost zaplatit 338 tisíc korun. Jde o souhrnný trest, neboť u jiného soudu byl Berousek potrestán zabavením nekolkovaných cigaret, které se u něj našly.
13. 4. 2021|

Velký tygří cestovatel. Indičtí vědci popsali rekordní cestu

Indičtí vědci zaznamenali dosud nejdelší pochod tygra ve své zemi. Dvouapůlletý samec, jehož sledovali, ušel za pět měsíců asi 1300 kilometrů. Podle odborníků zřejmě hledal kořist, vlastní revír či samici. Informaci přinesl zpravodajský web BBC.
3. 12. 2019|

V Česku se bude zkoumat DNA tygrů z celého světa. Má to odhalit jejich pašování

V České republice se budou analyzovat vzorky DNA tygrů. Prosadila to česká delegace na konferenci Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) v Ženevě.
14. 9. 2019|

Případ zabíjených tygrů. V České Lípě začal soud s Ludvíkem Berouskem

Provozovatel zooparků Ludvík Berousek a preparátor Miloš Hrozínek stanuli před českolipským okresním soudem kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Třetí obžalovaný, sedmapadesátiletý Xuan Vu Le, vycestoval do Vietnamu a dosud se nevrátil. Jeho případ se bude projednávat samostatně.
21. 1. 2019Aktualizováno21. 1. 2019, 15:02|