TÉMA

Cirkus

Cirque du Soleil předvede českému publiku svou verzi ze života hmyzu
Do Česka se vrací největší cirkusová společnost na světě. Cirque du Soleil, tedy Sluneční cirkus, vnikl v Montrealu v osmdesátých letech a stal se úspěšným vývozním artiklem Kanady. Kritici Cirque du Soleil vyčítají přílišnou komerčnost, diváky ale neodrazuje. Představení Slunečního cirkusu už vidělo bezmála čtvrt miliardy lidí po celém světě. Do Prahy přiveze show z říše hmyzu s názvem Ovo.
12. 4. 2023|
Mladé akrobaty z Česka a Ukrajiny spojil cirkus a vznikl Boom. Dolehl až do Edinburghu
Mladé české a ukrajinské akrobaty svedla dohromady válka. Pražský Cirk La Putyka poskytl po ruské invazi zázemí třiceti studentům z Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. Od začátku se dorozumívali jazykem, který jim všem byl nejbližší – pohybem. Vzniklo představení nejen o válce, která změnila životy, ale i o sbližování a tématech současné generace. Projekt Boom v premiéře uvedou akrobaté v Edinburghu na festivalu Fringe, který patří k největším uměleckým přehlídkám na světě.
4. 8. 2022|
Vedro jako v džungli. Tanečníci i Česká filharmonie se potí v cirkusovém šapitó
Hudebně-dramatickou adaptaci Kiplingovy Knihy džunglí připravilo pro pražskou scénu Azyl 78 Divadlo bratří Formanů. A to ve spolupráci s Českou filharmonií a souborem Dekkadancers. Představení v cirkusovém šapitó pro děti od šesti let nabízí divadelní dobrodružství, které je spojením hudby, výrazné vizuality a tance.
13. 6. 2022|
Žonglér Wes Peden dovezl na Cirkopolis horskou dráhu s discem
Hlavním hostem letošního festivalu Cirkopolis je americký žonglér Wes Peden. V pražském paláci Akropolis uvedl svou novinku Rollercoaster, v níž ohýbá všechna divadelní pravidla. Inspiroval se atrakcemi zábavního parku.
16. 2. 2022|
Registrace k očkování se zpřístupnila lidem nad 35 let, otevírají hotely i divadla
K očkování proti covidu-19 se mohou začít přes web ministerstva zdravotnictví hlásit lidé ve věku 35 až 39 let. Nově také jako doklad o bezinfekčnosti stačí doba tří týdnů po první dávce vakcíny. V Česku se od pondělka výrazně rozvolňuje. Po více než pěti měsících se mohou turistům otevřít ubytovací zařízení. Rozvolnění se týká i divadel a kin. Ve školách se plně obnovuje prezenční výuka. Lidé mohou uvnitř sportovat ve vyšším počtu či navštívit vnitřní pavilony zoologických či botanických zahrad.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 20:23|
Konec cirkusů v Česku? Kvůli pandemii trvalo jejich letošní turné jenom dva měsíce
Pandemie covidu-19 výrazně doléhá i na cirkusy, ty kvůli vládním opatřením mohly letos na turné vyjet jen na dva měsíce. Navíc se na ně nevztahují žádné státní kompenzace ani úlevy. Pro cirkusy je to tak další rána po schválení nové legislativy, která jim zakazuje odchov mláďat a jejich drezuru. Některé cirkusy tak už zvažují, že úplně skončí.
22. 12. 2020|
Manéž volá. Studenti cirkusové školy v Bruselu se vrátili k tréninku
Studenti mezinárodní Střední cirkusové školy (ESAC) v Bruselu byli letos v březnu nuceni, stejně jako tisíce dalších studentů v Belgii, opustit třídy, tělocvičny a zkušebny. Začátkem října se jim ale po několika měsících bez tréninku otevřela možnost opět společně cvičit a začít s přípravou nových představení. Belgie nezažívá v současnosti tak výrazný návrat epidemie onemocnění covid-19 jako Česká republika. Zda zůstanou v Belgii otevřené školy i nadále, ukáže až situace v následujících týdnech.
8. 10. 2020|
Vláda se nepřipravila na druhou vlnu pandemie, kritizovala ve sněmovně opozice
Poslanecká sněmovna na svém středečním jednání schválila dvě významná opatření týkající se ochrany zvířat. Do roku 2027 má v Česku skončit klecový chov slepic, zakazuje se také cirkusová drezura šelem. Oproti pondělí se opozici podařilo na pořad odpoledního jednání dostat i diskusi o pandemii nemoci covid-19. Kabinetu vyčetla především to, že se nepřipravil na druhou vlnu pandemie.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 19:17|
Cirque du Soleil prochází kvůli rušení představení finanční krizí
Zpomalení ekonomiky vlivem pandemie si vybírá oběti i v oblasti „živého“ umění. Těžké časy prožívá i Cirque du Soleil. Jsou zrušena všechna představení, což je pro společnost téměř likvidační. Finanční ztráty jsou tak velké, že vedení cirkusu bylo nuceno propustit 95 procent zaměstnanců a podle agentury Reuters společnost už požádala o ochranu před bankrotem. Cirque du Soleil by na svou záchranu potřeboval najít částku kolem 500 milionu dolarů. Společnost funguje od 80. let minulého století, od té doby se vyšplhala na pomyslný vrchol artistického světa.
30. 6. 2020|
Z problémů tahá ruské děti cirkus. Peníze na to má od dárců
V ruském Petrohradu využila skupina dobrovolníků zájem o cirkusové umění. Přitáhla k němu děti, které často pocházejí z rozvrácených rodin a ocitly se na okraji společnosti. Teď mají možnost stát se členy souboru, s nímž mohou veřejně vystupovat v Rusku i za jeho hranicemi. Projekt si rychle získal řadu příznivců.
3. 2. 2020|
Tygři či sloni už na Slovensku do šapitó nesmějí. Přísnější pravidla se dotknou i cirkusů z Česka
Slovensko zpřísňuje pravidla pro cirkusy. Nově v nich nesmějí vystupovat třeba sloni, tygři nebo primáti. Stát argumentuje nevyhovujícími životními podmínkami. Protože Slovensko žádné domácí cirkusy nemá, dotkne se opatření těch, které přijíždějí ze zahraničí – mimo jiné i z Česka. Provozovatelé se zákazem nesouhlasí a tvrdí, že se o zvířata řádně starají.
1. 11. 2019|
Cirkus bude. Brňané sice v anketě řekli, že žádný nechtějí, teď však představení vyprodali
Na pozemcích městské části Brno-jih stojí už dva týdny cirkusový stan. Radnice je pronajala navzdory doporučení vedení města Brna, které si pronajímání pozemků cirkusům se zvířaty nepřeje. V létě město uspořádalo anketu, ve které se proti cirkusům vyslovilo téměř 80 procent hlasujících.
23. 9. 2019|
Letní Letná začala závratnou podívanou. Provazochodkyně přešla nad Vltavou
Pražskou Letnou znovu zaplnily cirkusové stany, akrobati a soubory z několika kontinentů. Začala tam tradiční oslava největšího festivalu nového cirkusu a divadla v Česku Letní Letná. Hned ve středu v podvečer nabídla něco, co Praha ještě nezažila – francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová přešla z jednoho břehu Vltavy na druhý na 350 metrů dlouhém lanu ve výšce 35 metrů.
14. 8. 2019|
Cirkus bude, ale nový. Šestnáctou Letní Letnou odstartuje provazochodkyně nad Vltavou
Prahu v příštích týdnech omámí a rozhýbou artisté, žongléři, klauni i provazochodci z celého světa. Ve středu 14. srpna odstartuje šestnáctý ročník festivalu nového cirkusu Letní Letná. Festival zahájí francouzská provazochodkyně, která přejde 400 metrů nad řekou Vltavou v centru Prahy. Kromě řady zahraničních hostů přichází letos s novátorským projektem i český soubor Losers Cirque Company. Na inscenaci s názvem Heroes spolupracuje s Národním divadlem.
8. 8. 2019|
Cirkusům ubývá prostor. Města jim pod vlivem petic přestávají pronajímat své pozemky
Některé radnice začínají být zdrženlivé při pronajímání svých pozemků cirkusům s živými zvířaty. Reagují tak na petice nebo výsledky internetových anket, ze kterých vyplývá, že se část veřejnosti staví kriticky k cirkusovým drezurám a podmínkám, ve kterých zvířata žijí. Cirkusy ale pohrozily místním samosprávám, že se obrátí na soudy.
1. 7. 2019|
Nevadí vám drezura zvěře? Brno se občanů ptá, jestli má hostit cirkusy
Brněnský magistrát spustil anketu o tom, zda město bude nadále pronajímat pozemky cirkusům. Cílí na etiku – a obyvatel se ptá, jestli souhlasí s tím, aby městské části dál pronajímaly plochy cvičitelům, kteří předvádějí divokou zvěř. Odpovědi bude znát v červenci a zváží případná doporučení o omezení spolupráce.
10. 6. 2019|
Slavný Cirque du Soleil přivezl do Prahy magickou show podle Avatara
Nejznámější soubor nového cirkusu na světě Cirque du Soleil přivezl do Česka příběh inspirovaný filmem Avatar. Odehrává se ale tisíce let před událostmi zobrazenými ve snímku. S představením Toruk – The First Flight cestuje cirkus čtvrtým rokem a Praha je jeho 99. zastávkou. V O2 aréně vyprodali osm představení, jejich sérii zakončí v neděli.
1. 6. 2019|
Konec venčení i mazlení. Ministerstvo chce zpřísnit podmínky pro chov exotických zvířat
Ministerstvo zemědělství chce zpřísnit pravidla pro chovatele exotických druhů zvířat. Změny by se dotkly především provozovatelů cirkusů, hlavně těch, které jsou zaměřené na drezury slonů, medvědů anebo tygrů. Některé neziskové organizace uvítaly, že se situace zvířat v manéžích začala řešit. Jiné by cirkusy zakázaly úplně.
15. 4. 2019|
Místo živých zvířat loutky. Cirkusy hledají cesty, jak vynechat drezuru
Nejen v Česku se v poslední době mluví o úplném zákazu drezury. Artisté po celém světě proto hledají nové cesty, jak divákům nabídnout co nejsilnější zážitek i bez živých vzířat. Třeba v Londýně sloni pod šapitó zůstali, ovšem pouze jako loutky.
20. 1. 2019|