TÉMA

Stefan Löfven

Evropští socialisté mají obavy z Ficova vládnutí s nacionalisty. Pozastavili členství Smeru i Hlasu

Strana evropských socialistů (PES) pozastavuje členství slovenským stranám Smer–⁠SD Roberta Fica a Hlas–⁠SD Petera Pellegriniho. Odůvodnila to Ficovým „jasným odklonem od hodnot“ evropských socialistů. Šéf Smeru Robert Fico odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a vystupuje proti začlenění Kyjeva do NATO. Obavy vyvolalo také oznámení o vzniku koalice zmíněných dvou slovenských stran s nacionalisty ze SNS. Tu evropští socialisté označili za „krajně pravicovou“.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 19:48|

Ficův triumf posílí unijní potížisty, míní zahraniční média. Slovensko prý míří k Rusku

Po volebním víkendu na Slovensku je jasno. Vládu se pokusí sestavit expremiér a lídr Smeru Robert Fico. Světová média v souvislosti s výsledky hlasování tvrdí, že země se vydává směrem ke Kremlu, což odmítá Moskva i Fico sám. Podle agentury Reuters vítězství Smeru ukazuje na plíživou nespokojenost s válkou na Ukrajině v regionu střední Evropy. Experti ale výrazné změny v zahraniční politice neočekávají. Média si všímají také toho, že Fico má stále blíže k maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi. Ani jeden z nich se nebojí kritizovat Evropskou unii.
2. 10. 2023|

Švédský parlament schválil Anderssonovou do čela vlády. Před týdnem rezignovala hned po zvolení

Švédský parlament opět schválil sociální demokratku Magdalenu Anderssonovou jako premiérku země. Anderssonová byla předsedkyní švédské vlády parlamentem potvrzena již minulý týden ve středu, pouhých několik hodin poté ale rezignovala, když poslanci neodsouhlasili vládní návrh rozpočtu a podpořili naopak opoziční předlohu. Anderssonová se stala první ženou v premiérské funkci v historii Švédska.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 21:03|

Švédský premiér Löfven chce podat demisi a dát tak prostor svému nástupci

Švédský premiér Stefan Löfven oznámil, že v listopadu podá demisi. Chce svému nástupci umožnit, aby se připravil na volby v příštím roce. Informovala o tom agentura AFP. Podpora vládnoucích sociálních demokratů klesla na minimum od počátku pandemie, vyplývá z průzkumu agentury Sifo.
22. 8. 2021|

Švédský premiér rezignoval. Předčasné volby podle něj nejsou cestou

Švédský premiér Stefan Löfven oznámil rezignaci. Stalo se tak týden poté, co jeho vláda přišla o důvěru v parlamentu. Končící ministerský předseda zároveň nepodpořil vypsání předčasných voleb, které nyní podle něj nejsou pro Švédsko správnou cestou.
28. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 12:09|

Útočník ve Švédsku pobodal osm lidí, dva jsou ve vážném stavu

Při útoku nožem ve městě Vetlanda na jihu Švédska bylo zraněno osm lidí, z toho dva vážně. Policie čin vyšetřuje jako terorismus. Pravděpodobného pachatele, kterým je muž ve věku dvaceti až třiceti let, bezpečnostní složky postřelily a zatkly. S odvoláním na policii o incidentu informovaly zahraniční agentury.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 22:31|

Německo bude od neděle považovat Česko za vysoce rizikové

Německo bude od neděle považovat Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast, což pendlerům zkomplikuje každodenní dojíždění za prací. Bavorsko bude vyžadovat testy každých 48 hodin, je ale podle českého ministerstva zahraničí připraveno po jednom testu týdně v Česku další testy českým pracovníkům hradit. Sasko přistoupilo na kompromis a bude požadovat jen dva testy na koronavirus týdně. Evropská unie také zavede v hodnocení nákazy kategorii zvláště rizikových zemí, jejichž obyvatelé budou potřebovat k cestám testy. Na večerním summitu lídrů to řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 23:31|

Rusko odmítá obvinění z otravy Navalného. Taková věc by prý nikomu nepomohla

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov odmítl obviňování Ruska, že je odpovědné za otravu opozičního politika Alexeje Navalného. Taková věc by podle Peskova nikomu nepomohla. Kreml prý nerozumí, co by v souvislosti s případem Navalného mohlo být příčinou sankcí proti Moskvě. Otravu Navalného mezitím v Berlíně ostře odsoudil švédský premiér Stefan Löfven. Uvedl, že Moskva musí pocítit společnou evropskou odpověď.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 18:23|

Švédský žalobce obvinil amerického rappera. Orodujícímu Trumpovi připomněli nezávislost justice

Americký rapper A$AP Rocky byl obviněn z napadení při pouliční rvačce ve Stockholmu a zůstane proto ve vazbě. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na švédskou prokuraturu. Do případu se minulý týden vložil americký prezident Donald Trump, který vyzval k propuštění hudebníka a zaručil se za jeho případnou kauci. Švédové mu však připomněli, že politici nemohou soudní proces ovlivňovat.
25. 7. 2019|

Švédský politický pat našel rozuzlení. Premiérem zůstane sociální demokrat Löfven

Švédský parlament schválil do funkce předsedy vlády na další volební období dosavadního premiéra a šéfa sociálních demokratů Stefana Löfvena. Nová menšinová vláda vznikne více než čtyři měsíce po parlamentních volbách, které skončily vyrovnaným výsledkem. Nový menšinový kabinet tvořený Švédskou sociálnědemokratickou dělnickou stranou a stranou Zelených bude představen v pondělí. Jak uvedl list The Local, bude se jednat o jednu z nejslabších vlád v zemi za posledních 70 let.
18. 1. 2019Aktualizováno18. 1. 2019, 12:15|