TÉMA

Martin Gebauer

Hlásily se čtyři stovky, dostalo se dvacet. Ostravská univerzita přivítala první studenty zubařství

Na Lékařské fakultě Ostravské univerzity začala výuka studentů nového oboru stomatologie. Akreditaci fakulta získala teprve na začátku září, usilovala o ni dva a půl roku. Zájem o studium byl velký. Přihlásily se přes čtyři stovky lidí, fakulta jich ale mohla přijmout jen dvacet.
23. 10. 2023|

V Novém Jičíně otevřeli zubní ambulanci. Zájem téměř pětkrát převýšil kapacitu

Nemocnice v Novém Jičíně otevřela novou stomatologickou ambulanci. Registrovat se chtělo téměř pětkrát víc pacientů, než je její kapacita. Nová ambulance může zatím přijmout 1200 lidí, další stovky ve chvíli, kde sežene ještě jednoho zubaře. Na Novojičínsku, stejně jako na dalších místech v Moravskoslezském kraji i v celém Česku, se dlouhodobě potýkají s nedostatkem stomatologů. Často nepomáhají ani dotační programy měst a obcí.
16. 8. 2023|

Frýdek-Místek chce dát na odměny lékařů na zubní pohotovosti milion korun, kraj nesouhlasí

Frýdek-Místek chce investovat až jeden milion korun do otevření nové zubní pohotovosti. Peníze by měly jít přímo z rozpočtu města, a to na příspěvky pro lékaře. Výši dotace ale kritizuje Moravskoslezský kraj. Obává se, že by způsobila problémy dalším ordinacím a nemocnicím a že by i ostatní zdravotníci požadovali vyšší odměny za služby na pohotovostech.
10. 1. 2023|

Frýdek-Místek se bouří proti omezení dětského oddělení v krajské nemocnici

Město Frýdek-Místek spolu s některými dalšími starosty a zdravotníky protestuje proti omezení péče dětského oddělení v krajské nemocnici ve Frýdku-Místku. Zařízení omezí akutní péči od dubna kvůli nedostatku lékařů. Primátor města Petr Korč (Naše Město F-M) takový stav považuje za nepřijatelný. Ředitel nemocnice Tomáš Stejskal rozhodnutí hájí.
4. 4. 2022|

Nejméně očkovaných seniorů je v Moravskoslezském kraji, vakcínu nemá čtvrtina lidí nad 60 let

V Moravskoslezském kraji je nejmenší proočkovanost seniorů v celé zemi. Vakcínu proti koronaviru zdravotníci aplikovali zhruba třem čtvrtinám obyvatel nad 60 let, uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Očkování seniorů je přitom klíčové. Průměrně jeden ze tří pozitivně testovaných potřeboval pomoc lékařů v nemocnici.
11. 8. 2021|

Havířovská nemocnice bojuje s viry jinak. Používá automatizovaný generátor ozonu

Nemocnice v Havířově na Karvinsku začala využívat automatický systém likvidace virů, pachů a plísní. Investice přišla na dva miliony korun bez DPH a zaplatil ji kraj, který je zřizovatelem nemocnice. Speciální technologie se postupně instaluje i v dalších krajských nemocnicích. Ojedinělost řešení spočívá v propojení dezinfekce ozonem s IT technologiemi a speciálně vyvinutými prvky pro optimální množství ozonu v závislosti na okolním prostředí a dezinfikovaném materiálu. Oznámil to provozně-technický náměstek nemocnice Petr Baránek.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 14:18|

Poslední rozloučení s ortopedií v Orlové. Z nemocnice symbolicky vyrazil pohřební průvod

Smuteční průvod prošel v pátek Orlovou na Karvinsku, kterým se zdravotníci z místní nemocnice i obyvatelé města symbolicky rozloučili s končícím ortopedickým oddělením. K pátečnímu dni skončila většina z 56 členů ortopedického týmu, kteří počátkem listopadu podali výpovědi.
31. 1. 2020|

Padesát lékařů a sester z Orlové končí. Vadí jim stěhování do Karviné i odvolání primáře ortopedie

Lékaři i sestry z orlovské ortopedie podali v úterý hromadnou výpověď. Vadím jim, že se kvůli zrušení akutní lůžkové péče má celé oddělení přestěhovat do karvinské nemocnice. Podle nich jsou v tomto zařízení nevhodné operační sály. Zdravotníkům se nelíbí ani pondělní odvolání primáře Tomáše Knybela. Kraj ho vyměnil kvůli tomu, že podmínky v Karviné kritizoval v médiích. Na internetu se objevila také petice, v níž občané žádají odchod náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO) zodpovědného za zdravotnictví.
5. 11. 2019Aktualizováno5. 11. 2019, 18:42|

Novým šéfem karvinské nemocnice je Žolnerčík. Kraj zároveň odvolal primáře orlovské ortopedie

Radní Moravskoslezského kraje v pondělí jmenovali do funkce ředitele nemocnice v Karviné-Ráji Ivo Žolnerčíka, který třináct let působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu v pondělí zároveň odvolal primáře orlovské ortopedie Tomáše Knybela kvůli údajnému dehonestování karvinské nemocnice v médiích.
4. 11. 2019|

Orlová dál bojuje za zachování tamní nemocnice. Město potvrdilo, že chce na její provoz přispívat

Orlová na Karvinsku dál bojuje za zachování tamní nemocnice, z níž chce kraj v rámci optimalizace zdravotní péče přesunout některé obory do Karviné. Ani po dalších jednáních se nepodařilo najít uspokojivý kompromis. Zdravotníci a příznivci nemocnice svůj neměnný postoj ve čtvrtek vyjádřili dalším protestním pochodem.
17. 1. 2019|