TÉMA

Ivo Zelinka

Falešná videa zaplavují internet. Spolehlivé nástroje na rozeznání deepfakeů ale neexistují

Takzvaných deepfake videí přibývá. Každý půlrok se jejich počet zdvojnásobí a jsou čím dál dokonalejší. Jde přitom o nebezpečný nástroj, který zneužívají podvodníci a autoritářské režimy. V Česku jsou doménou kanálů napojených na proruskou propagandu. Účinný nástroj, jak videa vytvořená pomocí umělé inteligence identifikovat, však zatím nemáme. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovaly Zuzana Černá a Jevhenija Vachničenko.
23. 4. 2024|

I v informační válce platí, že kdo má iniciativu, má zároveň výhodu, říká Zelinka

Co se přesně stalo u nemocnice v Gaze? Média po celém světě tento týden řešila, zda raketa, která tam dopadla, byla izraelská, nebo palestinská. Jakému zdroji mají novináři věřit, když kromě opravdové války vypukla i ta informační? A jaké metody při vyhodnocování informací využívá armáda? V pořadu Newsroom ČT24 odpovídal velitel Skupiny kybernetických a informačních sil Armády ČR Ivo Zelinka.
22. 10. 2023|

Zelinka končí jako mluvčí armády, povede armádní útvar kybernetických operací

Vedoucí komunikace generálního štábu a mluvčí české armády Ivo Zelinka po necelém půlroce končí ve funkci a nově bude velet specializovanému armádnímu útvaru kybernetických operací. Podplukovník Zelinka, který má zkušenosti z bojových misí, se stane velitelem Skupiny kybernetických a informačních operací v Olomouci 20. června. Uvedl to server Aktuálně.cz, kterému informaci potvrdil i Zelinka. Mluvčí armády bude podle serveru opět Magdalena Dvořáková, kterou Zelinka dočasně zastoupil.
2. 6. 2023|

Armáda letos nabírá ve velkém. Přijmout chce přes dva tisíce vojáků

Armáda plánuje letos nabrat 2200 nováčků, to je více než dříve. Chce využít současného zájmu o službu. Do budoucna připravuje novou personální strategii. Generální štáb počítá s virtuálním náborovým střediskem i investicemi do kasáren a zázemí. Ve sboru teď působí 27 tisíc mužů a žen.
15. 2. 2023|

Zelinka: Rusko nemá sílu Sovětského svazu, pokud vydržíme v pomoci, nemůže Západ přezbrojit

Ukrajina má proti Rusku výhodu v mladším a decentralizovaném velení, které má větší důvěru podřízených. V Událostech, komentářích to řekl poradce ministryně obrany a podplukovník Ivo Zelinka. Připomněl ale také pomoc Západu, jehož průmyslové moci se podle něj současné Rusko nemůže rovnat.
15. 12. 2022|
Kauza Rath

Rath mluvil před soudem čtyři hodiny a bude pokračovat. Kritizoval žalobce i soudy

Bývalý středočeský hejtman David Rath vypovídal u soudu, který rozhoduje o jeho vině v korupční kauze spojené se zakázkami pro středočeské nemocnice a záchrannou službu. Lékař, který se loni na podzim neúspěšně pokusil o návrat do politiky, hovořil čtyři hodiny a chce ještě pokračovat v příštích dnech. V úvodu své řeči kritizoval státní zastupitelství i soudy, poté zpochybnil obžalobu, která podle něj špatně interpretovala odposlechy.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 17:56|