TÉMA

Karlova univerzita

Policie a vnitro situaci po střelbě na filozofické fakultě zvládly, řekl Rakušan. Do budoucna ale bude chtít lepší krizovou komunikaci

Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 15:16|

Hlava státu musí jednat se všemi, kteří zastávají nějaké pozice, říká kandidát na prezidenta Zima

Pokud jste ve funkci děkana, rektora, případně prezidenta, pak musíte jednat se všemi, kteří zastávají nějaké pozice, uvedl v Interview ČT24 bývalý rektor Karlovy univerzity a kandidát na funkci hlavy státu Tomáš Zima. Jako prezident by chtěl například dbát na to, aby se přírodní zákony uplatnily v běžných životech. Zdůraznil rovněž, že by vládní politici měli lépe vysvětlovat svoje kroky tak, aby neměla část společnosti potřebu v zoufalství protestovat v ulicích. O post prezidenta se uchází jako nestraník, podpořilo ho třináct senátorů. Česká televize postupně přináší rozhovory se všemi uchazeči o Hrad. Rozhovor vedla Barbora Kroužková.
29. 11. 2022|

Studentku Karlovy univerzity uvěznila válka v Chersonu. Utéct se jí podařilo po dvou měsících

Studentka Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Leila Selyščeva strávila dva měsíce v obléhaném Chersonu, kam přijela krátce před invazí navštívit svou babičku. Spolu s ní se jí před nedávnem podařilo utéct do Prahy a znovu se shledat s blízkými.
28. 4. 2022|

Děkan pražských práv: Povolební vyjednávání by měla být rychlá, novou vládu můžeme potřebovat

Hledání vládní většiny v nové Poslanecké sněmovně, která vzejde z víkendových voleb, by podle děkana pražských práv Jana Kuklíka mělo s ohledem na pandemická rizika probíhat rychleji než v předchozích letech. Prohlásil to v Interview ČT24 a upozornil i na nezbytnou úlohu prezidenta, jenž je v těchto dnech ovšem zdravotně indisponovaný.
8. 10. 2021|

Plošné roušky nic neřeší. V lese se nenakazíte, říká rektor Zima

Rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima v Interview ČT24 znovu odmítl plošnou povinnost ochrany nosu i úst, která v současnosti platí v České republice. Roušky nebo respirátory v lese či na prázdné ulici považuje za zbytečné, a to i s vědomím toho, že sám velmi komplikovaný covid-19 prodělal.
25. 3. 2021|
Karlova univerzita

Bývalý prorektor Kovář svou cestu k profesuře opřel o plagiáty, uvedla etická komise

Etická komise Filozofické fakulty Karlovy univerzity došla k závěru, že se bývalý prorektor Martin Kovář dopustil plagiátorství – a navíc i s jeho dopomocí získal docenturu a profesuru. Ve čtvrtek to oznámila akademickému senátu. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Historik už na fakultě nepůsobí, obvinění z plagiátorství v minulosti odmítl.
14. 2. 2019Aktualizováno14. 2. 2019, 18:27|

Republika si připomněla oběť Jana Palacha. Zazněly výzvy k občanské odpovědnosti

Před půlstoletím se na protest proti směřování země po její okupaci vojsky Varšavské smlouvy polil benzinem a zapálil student Jan Palach. Jeho památku si připomínají lidé v celé republice. V pražském Karolinu odhalili pamětní dlaždici s Palachovým jménem, datem narození, sebeupálení a smrti. Prorektor Univerzity Karlovy (UK) Jan Royt při té příležitosti vybral citát z Bible, který podle něj vystihuje Palachovu oběť: „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele.“
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 23:10|