TÉMA

Philip Hammond

Brexit

Hodiny jednání ve Westminsteru: Zmatky mezi poslanci a zablokování tvrdého brexitu

Britští poslanci po mnohahodinovém jednání schválili zákon, který premiéra Borise Johnsona zavazuje žádat o odklad brexitu, pokud nedojedná novou dohodu. Vláda hodlá vyvést Velkou Británii z Evropské unie k 31. říjnu - a šéf toryů nyní chce ještě před tímto datem dovést zemi k předčasným volbám.
3. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 20:55|

Downing Street proti Westminsteru. Britské špičky se přou o brexit

Vlivní členové Konzervativní strany premiéra Borise Johnsona se otevřeně bouří proti možnosti odchodu bez dohody. Bývalý šéf resortu financí Philip Hammond označil takovou možnost dokonce za zradu, předseda dolní komory parlamentu John Bercow zase dal jasně najevo, že nedovolí, aby premiér vyloučil poslance z rozhodování. Předseda labouristů Jeremy Corbyn volá po svržení Johnsona, aby se zabránilo brexitu bez dohody.
15. 8. 2019Aktualizováno15. 8. 2019, 15:34|

Britským premiérem bude Johnson. Chce dokončit brexit, sjednotit zemi a porazit labouristy

Novým lídrem britské vládní Konzervativní strany se stal Boris Johnson. Ve středu se stane také premiérem Spojeného království. Ve vnitrostranických volbách získal 92 tisíc hlasů, jeho konkurent Jeremy Hunt jich dostal 47 tisíc. Johnson chce především dokončit proces vystoupení z Evropské unie, přičemž nevyloučil ani odchod bez dohody.
23. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 17:27|

Britský ministr financí Hammond odstoupí. Nesouhlasí s Johnsonem a brexitem bez dohody

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi. V televizi BBC prohlásil, že tak učiní před tím, než ho odvolá pravděpodobný příští premiér Boris Johnson. Hammond nesouhlasí s odchodem země z Evropské unie bez dohody, což Johnson nevylučuje.
21. 7. 2019Aktualizováno21. 7. 2019, 17:38|

Tři ministři plánují odchod z vlády, pokud se Johnson stane premiérem, píší The Times

Pokud se příštím britským premiérem stane Boris Johnson, mají v úmyslu z kabinetu odejít tři ministři, mezi nimi i šéf resortu financí Philip Hammond. Na svých internetových stránkách o tom informuje britský list The Times. Nový premiér bude zvolen v úterý 23. července a následující den se ujme moci.
19. 7. 2019Aktualizováno19. 7. 2019, 13:25|
Brexit

Britská vláda věří v dohodu, která ukončí brexitový pat. Labouristé jsou ale skeptičtí

Britský ministr financí Philip Hammond věří, že probíhající rozhovory mezi vládními konzervativci a opozičními labouristy ohledně podoby brexitu přinesou „jistou formu dohody“. Vláda podle něj na jednání přistoupila s otevřenou myslí a nevymezila si žádnou červenou linii. Podle labouristky Diane Abbottové se však ve stanoviscích vlády neobjevil žádný posun, který by umožnil nalézt kompromis.
6. 4. 2019|
Brexit

The Sunday Times: Mayová má namále. Rezignujte, nebo podáme demisi, vzkazuje 11 ministrů

Britská premiérka Theresa Mayová čelí vzpouře uvnitř vlastního kabinetu. Celkem 11 jeho členů žádá premiérčino odstoupení a jmenování nového přechodného šéfa vlády. Píše to britský nedělník The Sunday Times. Podle reportéra Tima Shipmana jsou ministři nespokojení s tím, jak Mayová řídí proces vystoupení Británie z Evropské unie. Premiérku chtějí konfrontovat na pondělním zasedání vlády a pohrozit rezignacemi, pokud jim neslíbí, že se svého postu vzdá. Tyto úvahy ale v neděli popřel ministr financí Philip Hammond i šéf úřadu vlády David Lidington.
24. 3. 2019Aktualizováno24. 3. 2019, 21:42|
Brexit

Krátký, nebo dlouhý odklad brexitu? Poslanci budou hlasovat také o dalším referendu

Britská Dolní sněmovna bude večer hlasovat o odkladu brexitu do 30. června. Premiérka Theresa Mayová ovšem varovala, že tak krátký odklad je možný jen v případě, že parlament schválí její dohodu o vystoupení z EU, jinak hrozí mnohem delší odložení odchodu. Podle médií by mohla Mayová dokument vyjednaný s Bruselem předložit parlamentu znovu příští týden. Vedle možnosti krátkého odkladu brexitu mají poslanci večer hlasovat také o dodatku umožňujícím odložení brexitu za účelem uspořádat další referendum.
14. 3. 2019Aktualizováno14. 3. 2019, 17:08|
Brexit

Tvrdý brexit stále visí ve vzduchu. Česká ekonomika by v jeho případě byla pátou nejzasaženější

Pokud by Británie opustila Evropskou unii takzvaně natvrdo, tedy bez dohody, okamžitě by přišla o 40 unijních smluv o volném obchodu se sedmi desítkami zemí. Zatím se jí podařilo podepsat jen několik náhradních, a to se Švýcarskem, Chile nebo Izraelem. Do termínu brexitu přitom zbývá už jen 46 dní. Tvrdý odchod by měl citelný dopad i na českou ekonomiku. Byla by pátou nejzasaženější hned po Irsku, Belgii, Nizozemsku a Slovensku.
12. 2. 2019|
Brexit

Buď dohoda, nebo žádný brexit, řekla Mayová před hlasováním o nedůvěře vládě

Britští poslanci odmítli návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Vyhnout se tvrdému brexitu lze nyní jen dvěma způsoby: schválením dohody, případně zrušením brexitu, zdůraznila během předchozích interpelací premiérka Theresa Mayová. Zároveň oznámila, že její vláda brexit rušit nehodlá. Předčasné volby Mayová považuje „za nejhorší variantu, která nic neřeší“. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil úterní odmítnutí brexitové dohody za „nejhorší porážku (vlády) v historii naší demokracie“.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 20:11|