TÉMA

Jacob Zuma

V Africe se letos odehrály už čtyři převraty. Bilance připomíná krvavé období před více než dvaceti lety

Zhroucení legitimní moci v Súdánu poukázalo na sílící tendence na africkém kontinentě, které vyvolávají novou vlnu politické nestability. Patří mezi ně etnické napětí, korupce nebo ekonomická zaostalost. Afrika letos zaznamenala již čtyři převraty, což připomíná období krvavých revolucí před rokem 2000.
27. 10. 2021|

Ústavní soud v Jihoafrické republice potvrdil exprezidentovi Zumovi patnáctiměsíční trest vězení

Jihoafrický ústavní soud odmítl žádost bývalého prezidenta Jacoba Zumy o zrušení verdiktu, kterým byl odsouzen k patnácti měsícům vězení za pohrdání justicí. Informovala o tom agentura Reuters. Zuma požádal v červenci soud o zrušení trestu s odůvodněním, že je přehnaný a že ho vězení ohrozí na zdraví i na životě.
17. 9. 2021|

Jihoafrická republika nasadila do nepokojů po uvěznění exprezidenta Zumy 25 tisíc vojáků

Jihoafrická armáda začala rozmisťovat 25 tisíc vojáků, kteří mají pomoci policii zvládnout nepokoje vyvolané uvězněním bývalého prezidenta Jacoba Zumy. Patnáctiměsíční trest, který dostal za pohrdání justicí, si odpykává od minulého čtvrtka. Po jeho nástupu do věznice začaly protesty, k nimž se přidaly výtržnosti. O život při nich přišlo nejméně 117 lidí a více než dva tisíce osob bylo zatčeno, oznámily jihoafrické úřady.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 19:20|

Nepokoje v Jihoafrické republice vyvolaly nedostatek benzinu i potravin, lidé stojí fronty

V jihoafrickém Durbanu se ve středu tvořily fronty u benzinových pump a obchodů. Hlavní rafinerie přerušila kvůli několikadenním nepokojům provoz a začíná se projevovat nedostatek pohonných hmot. Lidé protestují od minulého týdne kvůli uvěznění bývalého prezidenta Jacoba Zumy. Přidali se k nim další, kteří rabují, při nepokojích už přišlo o život přes sedmdesát lidí, dalších asi dvanáct set jich skončilo ve vazbě, informují zahraniční tiskové agentury.
14. 7. 2021|

Při násilnostech spojených s uvězněním Zumy zemřelo v Jihoafrické republice přes sedmdesát lidí

Násilí a rabování, které začalo v pátek v Jihoafrické republice kvůli uvěznění bývalého prezidenta Jacoba Zumy, má už 72 obětí, oznámila v úterý jihoafrická policie. Zatčeno za rabování a žhářství podle ní bylo 1234 lidí. Policie o aktuální bilanci obětí a zatčených informovala ve večerním prohlášení. Ještě odpoledne přitom bilance mrtvých činila 45 a zatčených bylo kolem 800.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 19:30|

V Jihoafrické republice se masivně demonstruje a rabuje, vláda do ulic nasadila vojáky

Jihoafrická republika rozhodla o nasazení vojáků do ulic ve dvou provinciích, kde už čtvrtý den zuří nepokoje po uvěznění exprezidenta Jacoba Zumy. Výtržnosti si dosud vyžádaly šest mrtvých, informují tiskové agentury. Podle policie v některých městech včetně Johannesburgu nabírají na síle, zatčeno už bylo 219 lidí.
12. 7. 2021|

Jihoafrický exprezident Zuma se vydal policii, čeká ho vězení

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma se vydal úřadům, a rozhodl se tak nastoupit k výkonu patnáctiměsíčního trestu vězení, ke kterému jej na konci června odsoudil ústavní soud za pohrdání justicí. Podle zahraničních agentur to oznámila exprezidentova nadace. Místní policie následně potvrdila, že již Zumu zadržela.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 14:14|

Jihoafrický exprezident Zuma půjde do vězení. Za pohrdání justicí mu soud uložil 15 měsíců

Jihoafrický ústavní soud v úterý uznal bývalého prezidenta Jacoba Zumu vinným z pohrdání justicí a odsoudil ho k patnáctiměsíčnímu vězení. Politik, který stál v čele země devět let až do roku 2018, se opakovaně nedostavil k jednání protikorupční komise. Podle předsedkyně soudu Sisi Khampepeové je jediným správným trestem nepodmíněné vězení.
29. 6. 2021|

Nejtěsnější výhra od pádu apartheidu. Lidé v JAR trestají vládní stranu i za bující rasovou nerovnost

Vládní strana Africký národní kongres (ANC) podle předběžných výsledků opět vyhrála parlamentní volby v Jihoafrické republice (JAR). Zisk necelých 58 procent hlasů je však pro stranu nejhorší výsledek za posledních 25 let. Podle expertů obyvatelé reagují mimo jiné na špatnou ekonomickou situaci, ale také na neúspěšný boj s korupcí a rasovou nerovnost v zemi.
11. 5. 2019|

Krejčíř tvrdí, že zaplatil synovi exprezidenta Zumy miliony za azyl

Čech Radovan Krejčíř, který si odpykává trest v Jihoafrické republice, vydal prohlášení, že v minulosti se sešel s prezidentem Jacobem Zumou i jeho synem a zaplatil za dohodu o svém azylu 2,5 milionu randů, v přepočtu čtyři miliony korun. Jihoafrický tisk v pondělí informoval, že Krejčíř prohlášení vydal loni v červenci ve věznici Leeuwkop, kde pobývá, a že se jeho obsahem zabývá policie.
14. 1. 2019|