TÉMA

Kosmické záření

Zemi zasáhla supersilná částice Amaterasu, která přišla odnikud

Vědci z mezinárodní observatoře Telescope Array zachytili extrémně silnou energetickou částici, kterou pojmenovali Amaterasu podle japonské bohyně Slunce. Její původ zůstává záhadný, protože zpětné sledování směru příletu nevede k žádnému možnému zdroji, například galaxii. Na novém výzkumu se podílel i odborník z Akademie věd ČR.
1. 12. 2023|

Astronautům hrozí erektilní problémy, zjistili vědci. NASA hledá řešení

To, že delší pobyt ve vesmíru představuje zdravotní riziko například kvůli řídnutí kostí, svalové atrofii nebo možným psychickým obtížím, se ví už delší dobu. Nově ale vědci zjistili, že astronautům hrozí po návratu na Zemi i poruchy erekce.
23. 11. 2023|

Vikingové cestovali do Ameriky už od roku 1021. Vědci to prokázali zatím nejpřesnějším datováním

Vikingové se nacházeli na americkém kontinentu kolem roku 1021. Uvádí to nový výzkum, který vedli badatelé z nizozemské univerzity v Groningenu, informovala agentura AFP. Vědci využili novou výzkumnou metodu, která jim umožnila přesnější datování než obvyklý postup za použití uhlíku C14.
21. 10. 2021|

Astronauti na ISS opravují přístroj na hledání antihmoty. Třetí fázi mají úspěšně za sebou

Astronauti Luca Parmitano a Drew Morgan v pondělí úspěšně zvládli už třetí pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). S další fází opravy detektoru kosmického záření Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) začali ve 12:31. Přímý přenos z šest a půl hodiny trvající pracovní směny vysílala na webu televize NASA.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 19:22|

Astronauti z ISS opravovali na oběžné dráze spektrometr

Astronauti Evropské kosmické agentury (ESA) Luca Parmitano a amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Drew Morgan dnes úspěšně zahájili náročnou opravu a údržbu detektoru kosmického záření AMS. Celá tato operace je rozplánována na několik směn vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jak si Parmitano a Morgan „venku“ vedli, vysílala na webu v přímém přenosu televize NASA.
15. 11. 2019|

Rusko a Německo vyslaly do vesmíru rentgenový teleskop. Může objasnit tajemství temné hmoty

Po měsících odkladů úspěšně odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Proton, která do vesmíru vynesla rusko-německý rentgenový teleskop Spektr-RG. Zpravodajská stanice BBC společnou misi Berlína a Moskvy označuje za jeden z nejvýraznějších ruských kosmických počinů v postsovětské éře. Teleskop by mohl objasnit tajemství temné hmoty a temné energie, které dohromady tvoří asi 96 % vesmíru. Vědci o nich ale nevědí téměř nic.
13. 7. 2019|

Jediný ruský radioteleskop v problémech: přestal reagovat na pokyny ze Země

Jediný ruský radioteleskop Spektr-R přestal reagovat na pokyny přicházející ze Země. Ruským médiím to oznámil šéf vesmírného centra Nikolaj Kordašev. Přístroj ale zatím stále posílá shromážděná data. Odborníci se teď snaží spojení s radioteleskopem obnovit a nevylučují, že reagovat znovu začne.
14. 1. 2019|