TÉMA

Trojanovice

Budovy Dolu Frenštát jdou k zemi, věže ale zůstanou. Z jedné bude pivovar, z druhé rozhledna

Státní podnik Diamo zahájil demolici několika povrchových staveb Dolu Frenštát na Novojičínsku. Dvě zelené těžní věže se ale bourat nebudou. Obec Trojanovice chystá jejich využití, z jedné věže má být rozhledna, ve druhé pivovar, ve strojovně má vzniknout multifunkční komunitní centrum.
1. 12. 2023|

Mizí jámy, ze kterých nevyjel ani gram uhlí. Diamo spustilo zásyp Dolu Frenštát

Státní podnik Diamo zahájil zasypávání Dolu Frenštát v Beskydech. Černouhelná lokalita tím definitivně končí. I když se v dole nikdy netěžilo, desítky let lokalita vyvolávala spory a emoce. Okolní obce s možným dobýváním nesouhlasily. Teď už mají plány, jak místo využijí.
19. 9. 2023|

Začala likvidace nevyužívaného černouhelného Dolu Frenštát

Státní podnik Diamo v Trojanovicích na Novojičínsku v pondělí zahájil likvidaci černouhelného Dolu Frenštát. Z dolu, v němž se uhlí nikdy netěžilo, havíři symbolicky vyvezli poslední okov, tedy nádobu určenou k přepravě materiálu i lidí. Zasypávání těžních jam začne v září, řekl novinářům ředitel odštěpného závodu Darkov podniku Diamo Josef Lazárek.
14. 8. 2023|

Stavět domy v okolí bývalých dolů bude snazší. OKD už připravuje prodej pozemků

Postavit dům v okolí bývalých dolů na Karvinsku nebo Frenštátsku bude jednodušší. Ministerstvo životního prostředí uvolnilo hned několik lokalit v Moravskoslezském kraji, kde se zákonem chránila ložiska černého uhlí. Zájemci už proto nebudou potřebovat povolení Báňského úřadu. Pozemky v okolí dnes už nečinných dolů vlastní těžební společnost OKD, která je bude v blízké budoucnosti nabízet k prodeji.
9. 5. 2022|

Důl Frenštát čeká likvidace. Zásoby uhlí jsou v něm velké, těžba ale nikdy nezačala

Těžební společnost OKD chce zlikvidovat Důl Frenštát. V areálu, kde je zhruba padesátka staveb, se nikdy netěžilo, o jeho zrušení usiluje sdružení obcí v Beskydech už desítky let. OKD plánuje, že nechá zbourat budovy na povrchu a obě důlní jámy zasype.
2. 9. 2020|

Lanovka na Pustevny slaví osmdesát let. K jubileu dostane kabinky pro deset lidí

Provozovatel lanové dráhy z Ráztoky na Pustevny v Beskydech chystá její výměnu, sedačkovou lanovku nahradí kabinková. Náklady na modernizaci se odhadují na zhruba 150 milionů korun, firma už má vydaná stavební i územní povolení, nyní řeší financování.  Nejstarší sedačková lanovka v Česku funguje už osmdesát let. V roce 1956 prošla kompletní rekonstrukcí, zcela nová a delší lanová dráha začala na Pustevny jezdit v roce 1987.
2. 3. 2020|

V beskydském dole Frenštát se těžit nebude. Shoda však není, co bude s areálem dál

Těžební společnost OKD slíbila, že zruší černouhelný důl Frenštát v Beskydech z 80. let minulého století. V areálu, kde se nikdy netěžilo, je zhruba padesát staveb. V minulosti jim vypršelo stavební povolení. Důl je na kraji chráněné krajinné oblasti. S případnou těžbou nesouhlasily okolní obce, které se obávají zničení přírody.
27. 6. 2019|

Obec investovala miliony do hotelu. Teď řeší, co se ztrátovým podnikem dál

Nevýnosné podnikání na bedrech malých obcí zatěžuje obecní rozpočty. Ty často dotují služby, které soukromník kvůli ztrátě zrušil – obchody s potravinami nebo ordinace lékařů. A jen malých obchodů loni z českých vesnic zmizelo na 500. S podobnou zátěží se potýkají i v Trojanovicích na Novojičínsku. Tam obec investovala přes 15 milionů korun do hotelu a teď řeší, co s ním dál.
3. 5. 2019|

V Beskydech se otevře Stezka Valaška. Turisté si užijí jednu z nejdelších skleněných vyhlídek v Evropě

Pod vrcholem Tanečnice na Pustevnách v Beskydech se příští týden otevře nadzemní panoramatická Stezka Valaška. Je dlouhá 610 metrů, přičemž lesní úsek k věži je dlouhý 390 metrů a zbytek tvoří chodník na 22 metrů vysokou kaskádovitou věž.
11. 1. 2019|