TÉMA

Radioteleskop

Astronomové zaznamenali nevysvětlitelný signál z vesmíru. Mohlo by to být něco úplně nového, věří

Astronomové objevili značně neobvyklé signály, které k Zemi přicházejí ze směru středu Mléčné dráhy. Tyto rádiové vlny neodpovídají žádnému v současnosti známému vzoru proměnného rádiového zdroje, podle jejich objevitelů by mohly naznačovat, že v kosmu existují zcela neznámé vesmírné objekty.
12. 10. 2021|

Nové australské teleskopy našly za týden milion galaxií. Dříve by to trvalo roky

Nová soustava velmi výkonných radioteleskopů v západní Austrálii zachytila při mapování vesmíru jeden milion dříve neznámých galaxií. Moderní technologie umožnila, aby hledání probíhalo rekordní rychlostí.
3. 12. 2020|

Slavný radioteleskop portorické observatoře Arecibo se rozpadl

Již dříve poškozený obří radioteleskop u portorického města Arecibo se v úterý zřítil, informuje agentura AP. Zařízení před půl stoletím hrálo zásadní roli na poli vesmírného výzkumu. Plošina s anténami o váze 900 tun spadla z asi 120metrové výšky na hlavní odrazovou plochu ve tvaru talíře, známého například z bondovky Zlaté oko nebo ze sci-fi snímku Kontakt.
2. 12. 2020|

Rusko a Německo vyslaly do vesmíru rentgenový teleskop. Může objasnit tajemství temné hmoty

Po měsících odkladů úspěšně odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Proton, která do vesmíru vynesla rusko-německý rentgenový teleskop Spektr-RG. Zpravodajská stanice BBC společnou misi Berlína a Moskvy označuje za jeden z nejvýraznějších ruských kosmických počinů v postsovětské éře. Teleskop by mohl objasnit tajemství temné hmoty a temné energie, které dohromady tvoří asi 96 % vesmíru. Vědci o nich ale nevědí téměř nic.
13. 7. 2019|

Hackeři se probourali do NASA. Pronikli k radioteleskopům i kritickým informacím

Americká agentura NASA tento týden potvrdila, že byla v dubnu 2018 cílem rozsáhlého hackerského útoku. Ten směřoval na zařízení Jet Propulsion Laboratory (JPL) neboli Laboratoř proudového pohonu, která se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy i letouny.
21. 6. 2019|

Jediný ruský radioteleskop v problémech: přestal reagovat na pokyny ze Země

Jediný ruský radioteleskop Spektr-R přestal reagovat na pokyny přicházející ze Země. Ruským médiím to oznámil šéf vesmírného centra Nikolaj Kordašev. Přístroj ale zatím stále posílá shromážděná data. Odborníci se teď snaží spojení s radioteleskopem obnovit a nevylučují, že reagovat znovu začne.
14. 1. 2019|

Astronomové našli záhadné signály z vesmíru. Vmžiku vyzáří tolik energie, jako Slunce za léta

Astronomové objevili záhadné, ultra krátké záblesky energie z hlubin vesmíru. Je to teprve podruhé v dějinách, kdy se tyto zatím nevysvětlitelné signály podařilo odhalit. Řada seriózních astronomů spekuluje dokonce o tom, že by mohly dokazovat existenci inteligentního života mimo Zemi.
10. 1. 2019|