TÉMA

SAE

Dubaj zasáhly extrémní přívalové deště. Za pár hodin napršelo tolik, co běžně za rok

Dubaj se potýká s následky přívalových dešťů, během kterých od pondělí do úterý napršelo 142 milimetrů srážek. Ulice se proměnily v řeky, řidiči dokonce ve spěchu kvůli rychle stoupající vodě opouštěli svá vozidla. V Dubaji prší i ve středu, srážky ale už nejsou tak intenzivní. Přesto se dubajské mezinárodní letiště, které patří k nejrušnějším na světě, stále potýká s problémy a omezuje lety. Cestující vyzvalo, aby si u své letecké společnosti předem ověřili, zda a kdy bude jejich spoj odbaven, než se na letiště vydají.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 15:06|

Mapy odhalí turecké vnitřní rozpory i vnější ambice

Turecko bývá ve volbách v posledních desetiletích celkem čitelně rozděleno: západ volí liberální opozici, jihovýchod kurdské kandidáty a široký střed Stranu spravedlnosti a rozvoje prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Příčiny tohoto rozdělení i zahraničněpolitické důrazy jednotlivých sil může osvětlit pohled na některé mapy.
9. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 07:17|

Odstartovala raketa Falcon 9, k Měsíci nese první lunární vozítko arabské výroby

Z mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon 9, která má k Měsíci vynést lunární vozítko Rašíd Vesmírného centra Muhammada bin Rašída (MBRSC) Spojených arabských emirátů. Start byl již dvakrát odložený. Vozítko na Měsíci dosud zprovoznily jen USA, Rusko a Čína. V případě úspěchu tak půjde o první arabskou misi na Měsíc.
11. 12. 2022|

Borrell přirovnal Evropu k zahradě a většinu zbytku světa k džungli. Čelí kritice Íránu či Ruska

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell čelí kritice kvůli vyjádřením z minulého týdne, kdy při projevu v Bruggách na Evropské diplomatické akademii přirovnal Evropu k „zahradě“ a většinu zbytku světa k „džungli“. Někteří označili slova španělského politika zastupujícího unijní diplomacii za „kolonialistický jazyk“ a ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů (SAE) si kvůli tomu v pondělí předvolalo šéfa unijní mise v SAE k podání vysvětlení.
19. 10. 2022|

Spojené arabské emiráty mají nového prezidenta, fakticky ale vládl už předtím

Nejvyšší rada vládců Spojených arabských emirátů (SAE) v sobotu zvolila nového prezidenta této země – korunního prince Abú Zabí Muhammada bin Zajda Nahajána. Ten je bratrem zesnulého prezidenta šajcha Chalífy bin Zajda Nahajána a v posledních letech byl faktickým vládcem v zemi, napsala agentura AFP.
14. 5. 2022Aktualizováno14. 5. 2022, 13:42|

Dubajská princezna Latífa tvrdí, že je od svého útěku uvězněná ve vile. Britové chtějí vysvětlení

Dcera dubajského vládce Muhammada bin Rašída Maktúma jménem Latífa natočila video, na němž tvrdí, že je proti své vůli zadržovaná ve střežené vile. Zveřejnila ho BBC ve svém programu Panorama. Británie chce nyní od Spojených arabských emirátů důkaz, že je Latífa naživu. Podle agentury Reuters to uvedl britský ministr zahraničí Dominic Raab, který zprávu označil za hluboce znepokojující. Zdůraznil však, že pro případné uvalení sankcí existuje přísný právní rámec.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 19:11|

Zastřelený terorista z Vídně se chtěl přidat k IS v Sýrii. Útočil zřejmě sám

Útočníkem z Vídně, kterého policie zastřelila, je dvacetiletý muž s kořeny v Severní Makedonii, oznámil rakouský ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP). Podle něj byl muž dříve odsouzen kvůli tomu, že chtěl odjet do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Ta se také v úterý k útoku přihlásila. Předběžně bylo zadrženo 14 osob. Podle Nehammera nyní nic neukazuje na to, že by se na útoku kromě střelce podílel někdo jiný. Vedle útočníka zemřeli čtyři další lidé a 22 osob bylo zraněno.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 21:35|

OPEC slaví šedesát let. Dříve „těžil“ i z ropných šoků, teď však kvůli rozporům a koronaviru brutálně ztrácí

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) byla založena 14. září 1960 na konferenci v Bagdádu a už desítky let hraje klíčovou roli na ropném trhu, přestože v posledních rocích sužují kartel rozpory a jeho vliv střídavě upadá, upozorňují někteří analytici zejména v souvislosti s břidlicovou revolucí v USA. V posledních měsících navíc cenu ropy rapidně poslala dolů také pandemie koronaviru a hrozí, že by se situace teď mohla opakovat, pokud přijde její druhá vlna.
14. 9. 2020|

Spojené arabské emiráty zvažují, že Britovi odsouzenému za špionáž udělí milost

Spojené arabské emiráty zvažují, že britskému doktorandovi Matthewu Hedgesovi odsouzenému za špionáž udělí milost. Oznámil to velvyslanec Emirátů ve Velké Británii Sulajmán Hamíd Mazrúí. Jednatřicetiletému Hedgesovi soud v Abú Zabí ve středu uložil doživotí.
23. 11. 2018|

Britský doktorand dostal v SAE doživotí za špionáž

Soud ve Spojených arabských emirátech (SAE) odsoudil doktoranda Durhamské univerzity Matthewa Hedgese za špionáž k doživotnímu trestu. Jednatřicetiletý Brit byl zadržen v květnu v Dubaji a později byl obviněn ze špionáže. Podle britského ministra zahraničí Jeremyho Hunta země takový verdikt „od přítele a důvěryhodného partnera“ nečekala.
21. 11. 2018|