TÉMA

Jiří Kubík

Novináři by měli věcem přijít na kloub. Někteří nechtějí klást nepříjemné otázky, říká Kubík

Novináři by měli klást nepříjemné otázky, třeba i na úkor toho, že jim politik už příště rozhovor nedá. Mám rád, když jdou věci do hloubky, když tam není přeuctivost vůči autoritám, říká Jiří Kubík. Nynější šéfredaktor serveru Seznam Zprávy, často ve spolupráci s kolegyní Sabinou Slonkovou, za svou kariéru odhalil mnoho velkých politických kauz. Mimo jiné i jednu z nejznámějších: Olovo. I o tom Kubík mluví v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
18. 5. 2022|

S jedním z nejlepších zdrojů jsem tři roky mluvila přes prostředníka, odhaluje Slonková

Pokuta, několik trestních stíhání, odmítnutí milosti od prezidenta Václava Havla. Novinářka Sabina Slonková pro ochranu zdrojů svých informací udělá a vydrží takřka cokoli. To, co zveřejňuje, vede často k rezignacím ministrů, ale také k objednávce její vraždy, jak se stalo před dvaceti lety v kauze Karla Srby. Zná fígle politiků, policistů i úřadů, jak jí investigaci znepříjemnit, přesto si ještě nikdy v neděli neřekla, že by se jí druhý den nechtělo do práce. O tom všem Slonková mluvila v podcastu Background ČT24.
2. 2. 2022|

Říkali mi ministr informací a hrozně mě bavilo vyšetřovat, vysvětluje Jaroslav Kmenta, proč se dal na investigativní novinařinu

Přišel s velkými kauzami jako Grossův byt, Kolibřík – Mazánek nebo Věci veřejné. Snad ještě lépe než v politice se vyzná v podsvětí, na tři knihy vydala jeho zjištění o kmotru Mrázkovi i Radovanu Krejčířovi. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta ale umí psát články i o počasí. A jednu chvíli pracoval dokonce pro bulvár. „Kmento, odejděte, nebo se budu zlobit,“ křičel na něj také přes zavřené dveře Václav Klaus. To bylo v období dělení Československa a Kmenta pracoval v agentuře ČTK. O svých začátcích, přešlapech a historkách mluví v podcastu Background ČT24.
12. 1. 2022|

Policie nezahájí trestní řízení proti autorům reportáže o Hamáčkově cestě do Moskvy

Policie nezahájí trestní řízení proti autorům reportáže Seznam Zpráv, která se týkala cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Informaci, kterou v pátek server zveřejnil,  potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Uvedl, že policie trestní oznámení šéfa resortu vrnitra v demisi takzvaně uložila. Hamáček se k věci zatím nevyjádřil.
3. 12. 2021|

Práce v extrémně složité situaci a nutnost orientovat se v chaosu. Realita médií v době koronaviru

Jak covid změnil média, co bylo pro novináře nejtěžší a co je práce během pandemie naučila? Tomu se věnoval středeční pořad Devadesátka ČT24. V jeho rámci byl odvysílán také dokument s názvem Pandemie v přímém přenosu.
1. 9. 2021|

Hamáček zprostil ve vrbětické kauze mlčenlivosti šéfa rozvědky i policie

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v souvislosti s vrbětickou kauzou zprostil mlčenlivosti šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla a policejního prezidenta Jana Švejdara. Uvedl to ve čtvrtek ve sněmovně. Po vypršení lhůty pro reakci na předžalobní výzvu se chystá podat žalobu na server Seznam Zprávy kvůli reportáži, že na interní schůzce hovořil o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V.
3. 6. 2021|

Hamáček podal trestní oznámení na novináře Seznamu. Opozice ho vyzývá k rezignaci

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pátek podal trestní oznámení na Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou, autory reportáže serveru Seznam Zprávy k jeho cestě do Moskvy. Řekl to v nedělní Partii televize Prima, zároveň vyloučil, že by kvůli kauze měl rezignovat. Podle lídra ODS Petra Fialy by měl skončit, protože buď lhal veřejnosti, nebo se dopustil špatného úsudku. Šéfredaktor serveru Seznam Zprávy Jiří Kubík minulý týden uvedl, že web je připraven pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.
16. 5. 2021|

Spor o citace: V článku „Vrbětice za Sputnik“ chybí Hamáčkovi i českým komentátorům. Autoři ale trvají na ochraně zdrojů

Úterní text investigativních reportérů serveru Seznam Zprávy posunul kauzu Vrbětice do další úrovně. Článek obvinil předsedu ČSSD Jana Hamáčka, že chtěl informace o ruských tajných agentech v Moskvě „zahladit“ výměnou za milion dávek vakcíny Sputnik. Text pro některé čtenáře vzbuzuje otázky – především proto, že odkazuje na utajené zdroje. Politik chce podat na autory článku trestní oznámení, ke kritice se přidali i někteří čeští komentátoři. Pořadu Newsroom ČT24 potvrdili, že v takové podobě by text nevydali. Na všechna úskalí nejzmiňovanější novinářské práce uplynulého týdne upozorní Newsroom ČT24 v neděli večer.
8. 5. 2021|

Hamáček chce kvůli článku Seznam Zpráv odškodné deset milionů, Švejdar čelí trestnímu oznámení

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení kvůli článku serveru Seznam Zprávy o zamýšlené cestě do Moskvy. V rámci civilní žaloby žádá také odškodné deset milionů korun. Některé opoziční politiky také požádal o omluvu, ti to ale odmítli. Prověřováním informací ohledně cesty Hamáčka se už ale zabývají vyšetřovatelé. Oznámil to policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru. Právě on byl jedním z těch, který se schůzky s Hamáčkem zúčastnil a teď čelí trestnímu řízení. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČT řekl, že Hamáčkovi věří, zjištění Seznam Zpráv označil za nesmysl. Zpravodajský server se ale podle reportéra Janka Kroupy chystá zveřejnit další svědectví.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 19:20|

Šéfredaktor Kubík: Psali jsme o ruské cestě pravdivé informace, mnozí by se ještě měli vyjádřit

Chtěl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v Moskvě vyměnit kauzu Vrbětice za vakcíny Sputnik? Podle informací Seznam Zpráv ano, podle Hamáčka jde o pomluvu. Důkazy jsou naprosto věrohodné a jsem si jistý, že informace, které jsme publikovali, jsou pravdivé, řekl v Událostech, komentářích šéfredaktor Seznamu Jiří Kubík. V rozhovoru s ním mluvila Jana Peroutková.
5. 5. 2021|

Tajit, nebo zveřejnit zdroj z kauzy Faltýnkova diáře? Investigativní reportéři se v tomto případě neshodnou

Jména, sumy, informace o dotacích a vlastnících firem. Útržky z diáře šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka od úterý zveřejňuje a analyzuje na serveru Seznam zpráv tým investigativního reportéra Janka Kroupy. Obsah zápisků už řešila Poslanecká sněmovna a zajímá se o něj i policie, kdo je od Faltýnka získal a předal novinářům, je ale tajné. Redakce Seznam zpráv se zdroj rozhodla utajit. Proč? A proč by ho naopak veřejnost znát měla? To zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
12. 4. 2021|

Kampaň za 50 milionů má zlepšit vládní komunikaci o koronaviru. Přichází pozdě, reagují lidé z médií

Koronavirus je v České republice už osm měsíců. Celou dobu se premiér a jeho ministři snaží lidem vysvětlovat vážnost situace a přijatá opatření, která mají zamezit šíření viru. Stejnou dobu ale také nejrůznější osobnosti, od novinářů, přes odborníky na komunikaci až po některé lékaře, upozorňují na to, že komunikace vlády má slabiny. Kampaň za 50 milionů, kterou má mít na starosti ministerstvo zdravotnictví, to má změnit. Podle novinářů a mediálních expertů, které oslovil pořad Newsroom ČT24, je tento krok vítaný, měl ale přijít daleko dřív.
31. 10. 2020|

Kubík se Slonkovou před dvaceti lety odmítli prezidentskou milost. Vyšetřováním chtěli potvrdit ochranu zdroje

Je to kauza, která vešla do dějin české žurnalistiky. Říká se jí Olovo, podle iniciál političky Petry Buzkové. Právě k její diskreditaci měl v týmu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana vzniknout rozsáhlý dokument. Na veřejnost se plán dostal díky dvěma reportérům – Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi. A především díky jejich anonymnímu zdroji. Policie tehdy po novinářích chtěla zdroj odtajnit, reportéři ale trvali na jeho ochraně. Proto odmítli milost od Václava Havla a nechali policii vyšetřovat. Aféra Olovo je dalším důležitým milníkem v české žurnalistice, který připomíná pořad Newsroom ČT24.
6. 10. 2020|

Kuchyň místo redakce. Vysoké počty nakažených vrátily novináře preventivně domů

Je to podobný scénář jako na jaře. Počty nakažených koronavirem stoupají, novináři dál nepřetržitě informují o vývoji a nových nařízeních, sami se ale nakazit nesmí. Nemoc a s ní spojená karanténa by totiž ohrozila celé médium. Po letním uvolnění proto redakce opět zpřísňují pravidla. Reportéry dělí na dva nezávislé týmy, podporují nebo přímo nařizují práci z domova a před osobní komunikací dávají přednost komunikaci on-line. Jak teď česká média fungují a co si z první vlny vzala jako ponaučení? Téma pro nedělní Newsroom ČT24.
13. 9. 2020|

Babiš: Advokát mé exmanželky dal trestní oznámení na Kubíka a Slonkovou

Reportéři Seznamu Sabina Slonková a Jiří Kubík čelí trestnímu oznámení, které ve Švýcarsku podal právní zástupce Andreje Babiše mladšího a jeho matky. Řekl to český premiér Andrej Babiš v rozhovoru s deníkem Blesk. Podle oznámení porušili novináři při návštěvě Babiše mladšího švýcarské zákony.
22. 11. 2018Aktualizováno22. 11. 2018, 16:18|
Newsroom ČT24

Skrytá kamera v kabelce, peru nebo třeba v brýlích. Kdy ji mohou novináři používat?

Reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o synovi premiéra Andreje Babiše otevřela i několik etických otázek. Dvojice totiž rozhovor nahrála pomocí speciálních brýlí. Skrytá kamera se v novinářské branži nepoužívá příliš často, letos na jaře ji využili třeba i dokumentaristé České televize. Odhalili díky ní neobvyklé praktiky kliniky Aktip. Obě reportáže vzbudily vlnu zájmu. Televize Seznam ale za skrytou kameru sklidila kritiku. Bylo v pořádku ji v tomto případě použít? Kdy a jak vůbec touto metodou pracovat? Odpoví nové vydání pořadu Newsroom, který na ČT24 začíná dnes ve 22:02.
18. 11. 2018|
Newsroom ČT24

Sarajevský atentát, aféra Olovo nebo Grossův byt. Investigativci zavařili politikům mnohokrát

Českem právě otřásá reportáž Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové. Novinářské duo skoro rok pátralo po synovi premiéra Andreje Babiše, kterého nakonec reportéři objevili ve Švýcarsku. V historii české žurnalistiky to rozhodně není jediná kauza odstartovaná novináři. Sarajevský atentát, peníze na byt tehdejšího premiéra Grosse nebo aféra Olovo zahýbaly tuzemskou politikou. O co v nich šlo a jestli se nějak současné novinářské postupy od těch tehdejších liší, rozebere od 22:02 nedělní pořad Newsroom.
17. 11. 2018|