TÉMA

Vilémov

Odvolací soud uložil podmíněné tresty v případu pádu mostu ve Vilémově na Vysočině

Odvolací soud v Pardubicích znovu uložil podmíněné tresty pro čtyři muže obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Všichni byli odsouzeni na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se případem zabýval poté, co Nejvyšší soud rozsudek zrušil. V případu jde o Michala Hejkala, Milana Macuru, Juraje Noska a Františka Lízala. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle soudu zavinili obecné ohrožení z nedbalosti.
19. 3. 2024|

Nejvyšší soud částečně otevřel kauzu pádu mostu ve Vilémově

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad čtyřmi lidmi, kteří dostali podmíněné tresty kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Odvolací soud musí znovu řešit, zda a jak se jejich jednání na pádu mostu podílelo. ČT to řekla mluvčí Kateřina Podeszwová z královéhradeckého krajského soudu. Naopak dovolání odsouzeného stavbyvedoucího Romana Bednaříka Nejvyšší soud odmítl. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
12. 2. 2024|

Případ pádu mostu ve Vilémově míří k Nejvyššímu soudu, stavbyvedoucí podal dovolání

Případ zříceného mostu ve Vilémově bude řešit Nejvyšší soud. Dovolal se k němu jeden z odsouzených stavbyvedoucích Roman Bednařík. České televizi to řekla předsedkyně senátu Okresního soudu v Havlíčkově Brodě Hana Doubková. Most se zřítil v roce 2014, pod ním zahynuli čtyři lidé a další dva se zranili. Soudy potrestaly šest lidí včetně Bednaříka podmíněnými tresty.
26. 5. 2023|

Soud zmírnil čtyřem mužům podmínky za pád mostu ve Vilémově, pátého zprostil

Odvolací soud v Pardubicích v úterý zmírnil tresty čtyřem z pěti mužů obžalovaným kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Pátého obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti zprostil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil loni v srpnu pět mužů ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací soud tresty zmírnil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 15:01|

Proti rozhodnutí soudu o pádu mostu ve Vilémově se odvolali všichni zbývající obžalovaní

Všech pět pracovníků stavebních firem obžalovaných kvůli pádu mostu ve Vilémově se odvolalo proti rozsudku soudu v Havlíčkově Brodě. Při neštěstí z roku 2014 zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění. Soud původně muže odsoudil ke dvouletému podmínečnému trestu. Kromě pracovníků stavební firmy podala odvolání i státní zástupkyně Zdeňka Tománková. ČT informaci potvrdila místopředsedkyně soudu Jana Panská.
27. 9. 2022|

Kvůli pádu mostu ve Vilémově dostalo dalších pět lidí podmínku. Původně je soud obžaloby zprostil

Soud v Havlíčkově Brodě potrestal pět mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově dvouletou podmínkou. Původně je soudci obžaloby zprostili. Při neštěstí zemřeli v roce 2014 pod mostem čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění. Čtyři obžalovaní, kterými jsou pracovníci stavebních firem, se hned odvolali, pátý z nich a státní zástupkyně Zdeňka Tománková odvolání zváží.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 10:50|

Stavbyvedoucí dostali kvůli pádu mostu ve Vilémově podmínečné tresty. Žalobkyně se odvolala

Okresní soud v Havlíčkově Brodě uznal v případě pádu mostu ve Vilémově vinu stavbyvedoucích Josefa Spoura a Romana Bednaříka. Odsoudil je ke dvěma rokům vězení podmíněně s odkladem na dva a půl roku, navíc k zákazu činnosti. Při neštěstí zemřeli v roce 2014 čtyři lidé, dva se zranili. Kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti bylo souzeno devět lidí. Sedm z nich bylo zproštěno obžaloby.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 14:53|

Ministerstvo představilo 31 nových lokalit pro stavbu přehrad, nejvíc na Vysočině

Ministerstvo zemědělství chce hájit 31 území pro vodní nádrže. Nejvíce, sedm, je jich v Kraji Vysočina, některé ve Zlínském kraji by měly mít i přes 200 hektarů. V pondělí to zástupci ministerstva oznámili na tiskové konferenci. Celkem by nová místa zadržela 273 milionů metrů krychlových vody, což je zhruba třetina vodní nádrže Orlík.
11. 5. 2020Aktualizováno11. 5. 2020, 20:26|

Trest pro stavbyvedoucího za pád mostu ve Vilémově neplatí. Rozsudek zrušil odvolací soud

Krajský soud v Hradci Králové zrušil původní rozsudek v případu tragického zřícení mostu ve Vilémově. Přápad vrací k novému projednání k havlíčkobrodskému okresnímu soudu. Ten loni v listopadu nepravomocně odsoudil stavbyvedoucího firmy Bögl & Krýsl Josefa Spoura ke čtyřem letům vězení a k zákazu činnosti. Současně tehdy soudkyně zprostila obžaloby zbylých devět obžalovaných. Proti rozhodnutí se tehdy odvolal stavbyvedoucí i státní zástupkyně.
9. 8. 2019|

Pokuta za pád mostu ve Vilémově platí, potvrdil ji Ústavní soud. V troskách zemřeli čtyři lidé

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost společnosti Bögl a Krýsl, a definitivně tak potvrdil pokutu 650 tisíc korun kvůli neštěstí při opravě mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. V troskách mostu zemřeli v září 2014 čtyři lidé, další dva se zranili. Pokutu firmě uložil Státní úřad inspekce práce, loni ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích a letos Nejvyšší správní soud.
24. 6. 2019|

Pokuta za pád mostu ve Vilémově, při kterém zemřeli čtyři lidé, platí. Firma podcenila rizika

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Bögl a Krýsl, a potvrdil tak pokutu 650 tisíc korun kvůli neštěstí při opravě mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. V troskách mostu zemřeli v září 2014 čtyři lidé, další dva se zranili. Pokutu firmě uložil Státní úřad inspekce práce, před rokem ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích.
21. 2. 2019|

Kvůli pádu mostu ve Vilémově poslal soud stavbyvedoucího na čtyři roky do vězení

Havlíčkobrodský soud poslal stavbyvedoucího firmy Bögl & Krýsl Josefa Spoura kvůli pádu mostu ve Vilémově na čtyři roky do vězení. Byl nepravomocně odsouzen za přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Zbylých devět obžalovaných soud obžaloby zprostil. Pod zříceným mostem zemřeli čtyři lidé, další dva se těžce zranili. Spour se na místě odvolal. V neprospěch všech obžalovaných se odvolala i žalobkyně.
8. 11. 2018Aktualizováno8. 11. 2018, 13:48|

Za pád mostu ve Vilémově může řetězec chyb i profesní slepota, řekla žalobkyně. Pro šest obžalovaných chce vězení

Státní zástupkyně chce pro šest z deseti obžalovaných v případu pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku vězení v polovině zákonné sazby. Ostatním navrhla podmíněné tresty nebo zákaz činnosti. Všichni podle ní nesou vinu na pádu mostu, pod kterým v září 2014 zemřeli čtyři lidé. Zástupci obžalovaných žádají pro své klienty zproštění obžaloby. Rozsudek zazní zřejmě 29. června.
7. 6. 2018|

Pád mostu ve Vilémově u soudu. Podle technického dozoru neštěstí nic nenasvědčovalo

U okresního soudu v Havlíčkově Brodě pokračuje hlavní líčení v kauze tragického pádu silničního mostu ve Vilémově, při kterém před třemi lety zahynuli čtyři lidé. Podle aktuální výpovědi Františka Lízala, který na stavbě vykonával technický dozor pro investora (Kraj Vysočina), pádu mostu nic nenasvědčovalo.
3. 10. 2017Aktualizováno3. 10. 2017, 14:42|

Kauza zříceného mostu ve Vilémově před soudem. Zástupci stavebních firem vinu odmítli

Soud začal ve čtvrtek řešit případ zříceného mostu ve Vilémově, při tragické události v roce 2014 zemřeli čtyři dělníci. Kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti stojí před soudem deset lidí: jsou mezi nimi zástupci stavebních firem, investora i stavebního dozoru. Státní zástupkyně přečetla obsáhlou obžalobu a začali vypovídat obžalovaní. Zástupce stavebních firem Strabag a M-Silnice s obžalobou zásadně nesouhlasí. Stavbyvedoucí firmy Bögl a Krýsl pak odmítl vypovídat.
4. 5. 2017Aktualizováno4. 5. 2017, 15:51|