TÉMA

Výtoň

Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan

Stát a Správa železnic (SŽ) budou pokračovat v přípravě nové vrchní konstrukce železničního mostu na Výtoni. Zároveň budou ve spolupráci s Prahou hledat místo, kde by mohla původní konstrukce dále sloužit jako most, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Uvedl, že stát projekt nového mostu, který vzešel z architektonické soutěže, podrobí mezinárodně uznávanému posouzení vlivu na kulturní dědictví. V plánu jsou i jednání s mezinárodní organizací UNESCO. Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:24|

Reportéři ČT: Zbourat, či nezbourat? Na osudu mostu pod Vyšehradem se odborníci neshodnou

Budoucnost železničního mostu v Praze pod Vyšehradem už několik měsíců rozděluje památkáře, architekty a stavitele v otázce, zda jej zbourat či nikoliv. Například podle názoru památkářů se jedná o vzácnou památku v pražské zóně UNESCO, pro jiné je to však vysloužilá a rozpadající se stopa minulosti. Zúčastněné strany zatím ve sporu nemohou najít společnou řeč, ani případnou dohodu na kompromisu. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
5. 9. 2023|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

UNESCO napsalo českému státu, aby se neboural železniční most na Výtoni

Centrum světového dědictví UNESCO napsalo v dopise českému ministerstvu kultury, že by měl být v Praze zachován železniční most na Výtoni. Důvodem je podle centra fakt, že je stavba důležitou součástí panoramatu Prahy a její význam je daný i jejím prohlášením za kulturní památku ČR. Majitelem je Správa železnic, která plánuje most opravit, počítá ale s tím, že nynější nýtovanou konstrukci nahradí nová.
6. 6. 2023|

Praha je pro zachování a opravu železničního mostu na Výtoni. Chce i třetí kolej

Praha podpořila rekonstrukci železničního mostu na Výtoni ve stávající podobě, zásadní je pro město i vybudování jeho třetí koleje. Ve středu to odhlasovalo městské zastupitelstvo. Správa železnic (SŽ) dříve zveřejnila záměr památkově chráněnou vrchní konstrukci mostu nahradit novou, proti se vzedmula vlna kritiky. Proběhlo tak mezinárodní kolokvium, sedm z deseti zúčastněných odborníků ve svých vyjádřeních doporučilo nahrazení konstrukce. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dříve uvedl, že chce o dalším postupu rozhodnout do konce roku.
23. 3. 2023|

V Praze vznikla petice za zachování železničního mostu. Stojí o něj i radnice Prahy 5

Více než šest tisíc lidí už podepsalo on-line petici, která požaduje rekonstrukci a zachování současné podoby železničního mostu mezi pražskou Výtoní a Smíchovem. Správa železnic před časem představila projekt, podle kterého má z mostu zůstat zachována jen spodní část s pilíři a nynější nýtovanou konstrukci má nahradit nová. Stávající konstrukci podle ní opravit nelze.
11. 1. 2023|

Železniční most na pražské Výtoni získá novou podobu. Přestavba má začít v roce 2026

Železniční most mezi pražskou Výtoní a Smíchovem bude mít novou podobu. Zachována zůstane pouze spodní část stavby s pilíři. Nově bude most tříkolejný a přibude zastávka na Výtoni. Přestavba by měla stát zhruba dvě miliardy korun. Informovali o tom zástupci Správy železnic (SŽ), kteří představili návrh mostu od firmy 2T engineering vzešlý z architektonické soutěže. Přestavba by podle plánu SŽ měla začít v roce 2026 a trvat dvacet měsíců. Původní památkově chráněná ocelová konstrukce má alespoň zčásti sloužit na jiném místě.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:00|

Na pražské Výtoni by v budoucnu měly zastavovat vlaky. Ulevily by přetíženému metru

Na pražské Výtoni by měla vzniknout nová železniční zastávka. ČT to potvrdil náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Zastávka už je zanesena v metropolitním plánu a koncepční studii teď projednává Institut plánování a rozvoje a Správa železniční dopravní cesty. Zastávka by měla stát v těsné blízkosti nábřeží, její vznik ale bezprostředně souvisí s osudem železničního mostu, kde se zvažuje rekonstrukce či jeho zbourání a stavba nového.
3. 2. 2019|

Památkáři odmítli zrušit ochranu železničního mostu na pražské Výtoni, čeká se na verdikt ministerstva

Památkáři odmítli zrušit památkovou ochranu železničního mostu na pražské Výtoni. České televizi to sdělil ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) v Praze Ondřej Ševců. Vyjádření si od památkářů vyžádalo ministerstvo kultury, které bude mít o sejmutí památkové ochrany mostu definitivní slovo. Most patří Správě železniční dopravní cesty, která ho chce kvůli špatnému stavu zbourat a na místě postavit kopii. To ovšem bez sejmutí památkové ochrany není možné.
9. 11. 2018|