TÉMA

Jan Tecl

Advokát Hulmák se může stát ústavním soudcem, odsouhlasil Senát

Advokát Milan Hulmák se bude moci stát novým ústavním soudcem. Senát s jeho jmenováním souhlasil tak, jak mu to doporučily jeho výbory. Hulmák obsadí místo po Jiřím Zemánkovi, patnáctičlenný tým ústavních soudců poté bude znovu kompletní. Podle prezidenta Petra Pavla učinil Senát schválením Hulmákovy kandidatury další krok k naplnění vize vysoce kompetentního, složením různorodého a hodnotově pevného Ústavního soudu.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 21:58|

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

Ve Žďáru nad Sázavou i Havlíčkově Brodě se už politici domluvili na nových koalicích

Ve Žďáru nad Sázavou dohodl koalici vítězný Žďár – živé město (ŽŽM) s kandidátkou hnutí ANO a nezávislých, lidovci a kandidátkou SOS Žďár, která je složená z ČSSD a nezávislých. Místo starosty bude obhajovat Martin Mrkos (STAN), který vedl ŽŽM. Ve vedení radnice v Havlíčkově Brodě bude pokračovat hnutí ANO s ODS, TOP 09 a ČSSD, která měla tentokrát kandidátku nazvanou Pro Brod.
12. 10. 2022|
Senátní volby 2018

Senát unikl exministrovi kultury Hermanovi. V Chrudimi ho porazil Tecl z ODS

V Senátu zasedne za volební obvod Chrudim starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl z ODS.  Porazil bývalého lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. Tecl dosáhl 63,89 procenta hlasů. Volební účast v obvodu činila 18,62 procenta.
13. 10. 2018Aktualizováno13. 10. 2018, 17:48|
Senátní volby 2018

Senátní duel v Chrudimi: Podpora života na vesnici či řešení sucha

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola, a mají tak reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. Ve volebním obvodu číslo 44 Chrudim se utkají Jan Tecl (ODS) za koalici ODS, STAN a STO, který v prvním kole získal 15,44 procenta hlasů, a Daniel Herman (KDU-ČSL), který obdržel 15,13 procenta.
9. 10. 2018|