TÉMA

Těšínsko

Tragédie, jejíž okolnosti se rozkrývají dodnes. V Životicích nacisté vyvraždili desítky Poláků a Čechů

Minulý týden uplynulo 84 let od podpisu mnichovské dohody, na jejímž základě Československo muselo postoupit část pohraničního území Hitlerovu Německu. Situace, v níž se republika nacházela, využilo také Polsko, kterému připadlo na deset měsíců Těšínsko. Po německém útoku na Polsko se celé Těšínsko stalo součástí Hitlerovy Třetí říše. Násilná germanizace měla za následek také tragédii v Životicích, kde nacisté po střetu s partyzánským odbojem vyvraždili desítky Poláků i Čechů. Okolnosti této tragédie se rozkrývají dodnes. Pro Reportéry ČT téma zpracovala Silvie Kleková.
4. 10. 2022|

Román Šikmý kostel se přiklání ke ztraceným osudům z Karviné. Většina je reálných, říká autorka

K nejčtenějším tuzemským titulům patří aktuálně románový debut Karin Lednické. Příběh zasadila do původní Karviné, ztraceného města, které pohřbila důlní činnost a připomíná ho už jen hřbitov a nakloněný svatostánek. Šikmý kostel dal také románové kronice název.
1. 9. 2020|

Z periferie vyrostlo nové město. Výstava ukazuje stoletou historii Českého Těšína

Muzeum Těšínska se v nové expozici věnuje stoleté historii Českého Těšína. Představuje okolnosti rozdělení tehdejšího Těšína na českou a polskou část po konci první světové války a dokumentuje, jak se z periferie muselo vybudovat nové město.
1. 8. 2020|

Těšín a Cieszyn jsou stále jako jedno město. Státní hranice je rozdělila před sto lety

Přesně před sto lety vzniklo samostatné město Český Těšín. Rozhodnutím velvyslanecké konference o rozdělení sporného území Těšínska mezi Polsko a Československo se někdejší předměstí Těšína oddělilo od starobylého města za řekou Olší. Stalo se tak 28. července 1920. Pro obě města znamenalo rozdělení problém. Český Těšín přišel o historické centrum a Cieszyn o vlakové nádraží. Zrušena byla i tramvajová trať, která spojovala nádraží s centrem.
28. 7. 2020|

V Těšíně se protestuje proti omezením na hranici. Euforii vystřídal smutek, líčí starostka

Na česko-polské hranici v Těšíně se v pondělí večer sejdou lidé, aby vyjádřili nesouhlas s omezeními týkajícími se pohybu v pohraničí. Slezské vojvodství sousedící s Moravskoslezským krajem totiž české ministerstvo zdravotnictví ponechalo mezi územími s vysokým rizikem nákazy. Svolání akce Tichý protest: zavřené hranice oznámili organizátoři na Facebooku.
15. 6. 2020|

Konzervatismus a nadhled jdou dohromady. České a polské Slezsko spojila výstava

Ostravští a polští kurátoři mapují výtvarnou scénu ve Slezsku. V Dole Michal a v dalších třech ostravských galeriích visí desítky uměleckých děl, která vznikla na obou stranách česko-polské hranice. Výstava Situation Silesia zahrnuje jak práce renomovaných umělců, tak i těch, kteří stojí na začátku své umělecké dráhy.
29. 8. 2019|

Češi proti Polákům. Před sto lety začala sedmidenní válka o Těšínsko

První měsíce po vzniku Československa byly bouřlivé. I když boje první světové války utichly, na některých místech mladé republiky přesto řinčely zbraně. Jedním z významných konfliktů byla takzvaná sedmidenní válka s Polskem o Těšínsko, která začala přesně před sto lety. Krvavá vojenská roztržka v tomto národnostně velmi pestrém regionu poznamenala československo-polské vztahy na několik desetiletí.
23. 1. 2019|
1938

Na Československo se po Němcích vrhli i Poláci. Za týden obsadili Těšínsko

Krátce po podpisu mnichovské dohody začala separátní akce v režii Polska. Severní soused dal Československu 30. září 1938 ultimátum. Buď mu vydá Těšínsko, nebo si území vezme sám, což se nakonec i stalo. Těšínsko ale zůstalo pod správou Polska jen do září 1939. Poté připadla i tato část země nacistickému Německu.
1. 10. 2018|