TÉMA

J. K. Rowlingová

Rowlingová oživila kontroverzi kvůli trans osobám. Omluvu od herců z Harryho Pottera nechce

Spisovatelka J. K. Rowlingová opět svými vyjádřeními oživila kontroverzi spojenou s jejími názory na otázku transgenderové identity a práv, když nedávno komentovala odbornou zprávu o péči pro transgenderové osoby mladší osmnácti let. O postoji Rowlingové k genderu se už před pár lety nesouhlasně vyslovili Daniel Radcliffe a Emma Watsonová, herci z filmové adaptace autorčiny ságy o Harrym Potterovi.
12. 4. 2024|

Harry Potter se stane hrdinou seriálu. S „užitečnými postřehy“ J. K. Rowlingové

Po filmovém zpracování se bestseller J. K. Rowlingové dočká i seriálu. Své kouzelnické dobrodružství prožije Harry Potter na streamovací platformě Max, která vznikne transformací platformy HBO Max. Jedna série by měla odpovídat jedné knize. Počítá se s novým hereckým obsazením.
13. 4. 2023|

Rowlingová zveřejňuje zdarma novou pohádku. Příšerou pojídající děti chce povzbudit děti

Spisovatelka J. K. Rowlingová vyvěsila na internet první dvě kapitoly své nové pohádkové knížky The Ickabog. Příběh o příšeře pojídající děti není spin-off Harryho Pottera, zdůraznila autorka úspěšné ságy o čarodějnickém učni. Ukázku si je možné přečíst zdarma, Rowlingová tak podle svých slov chce povzbudit děti k četbě během pandemie. Další stránky budou následovat.
27. 5. 2020|

Knižní novinky: Scénář od Rowlingové, učebnice komiksu a Urbanův kar za Vary

Na jména Michela Houellebecqa, J. K. Rowlingové nebo Miloše Urbana lákají čtenáře tuzemská nakladatelství. Právě nové knihy nebo překlady novinek těchto autorů zmiňují ediční plány na konec zimy a jaro.
2. 2. 2019|

Recenze: Grindelwaldovy zločiny ohrožují mudly a kouzelníky i sérii Fantastická zvířata

Fantastická zvířata otevírají druhou kapitolu vyprávění o kouzelnickém světě Harryho Pottera v éře, kdy byl nejobávanějším černokněžníkem Gellert Grindelwald. Lehčí nota, se kterou si pohrával první díl, stejně jako budování nového hrdiny v podobě Mloka Scamandera ustupuje v druhém filmu stranou většímu plánu, v němž hraje prim temnota, prohřešky minulosti a vyhlídky na horší časy.
15. 11. 2018|

Filmová upoutávka týdne: Nástupce Harryho Pottera má v rukávu dost kouzelnických triků

Příběh Harryho Pottera se uzavřel, kouzelnický svět stvořený J. K. Rowlingovou se ale dál rozvíjí. Nástupnická série Fantastická zvířata, která je ale časově zasazena do minulosti, vstoupí v listopadu do druhého kola a nová upoutávka slibuje, že Rowlingová má ještě dost nápadů a diváci se dočkají řady magických momentů.
29. 9. 2018|