TÉMA

Krácení daně

Lobbista Rittig má dostat od státu přes půl milionu v souvislosti se stíháním v kauze tunelování Oleo Chemical
Lobbista Ivo Rittig částečně uspěl se žalobou na stát, ve které požadoval náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Dostat má 536 tisíc korun s úrokem. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Hrozilo mu až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby.
12. 12. 2023|Simona Schröderová
Policie viní sedm lidí z krácení DPH při dovozu z Číny, škoda je přes miliardu
Policie obvinila sedm lidí a tři firmy z krácení daně z přidané hodnoty se škodou ve výši 1,2 miliardy korun. Skupina složená ze tří cizinců a čtyř českých občanů páchala podle vyšetřovatelů trestnou činnost při dovozu zboží z Číny. Obviněným hrozí až třináct let vězení. Informovali mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej a Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).
3. 11. 2023|
Padla obvinění z krácení daní, mimo jiné mu čelí manažer zlínského hokejového klubu Hamrla
Zlínští policisté obvinili devět fyzických a 14 právnických osob z trestného činu krácení daně, poplatku a povinné platby ve formě spolupachatelství. Škodu vyčíslili na 20 milionů korun. Mezi obviněnými je generální manažer hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla a jeho otec, podnikatel Vladislav Hamrla. Podle vyjádření zlínského hokejového klubu trestná činnost nesouvisí s jeho hospodařením.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 15:04|
Vrchní soud zmírnil tresty v kauze obchodníků s naftou Setadiesel. Do vězení jde nakonec jen jeden
Vrchní soud v Praze potvrdil vinu patnácti obchodníků s naftou v letité kauze litvínovské firmy Setadiesel. Kvůli průtahům v případu ale většině obžalovaným zmírnil tresty. Do vězení tak místo pěti mužů nastoupí nakonec jen jeden. Vyplývá to z pravomocného rozsudku, který ČT získala. Soudy se případem zabývají od roku 2010, škodu krácením daně vyčíslily na 351 milionů korun.
25. 11. 2022|Šimon Rogner
Stříž nesouhlasí s osvobozujícím rozsudkem pro žalobkyni obviněnou v bytové kauze
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v kauze žalobkyně Sylvy Krützner, kterou obžaloba vinila z úmyslného neodvedení daně při prodeji bytu. Nesouhlasí s Městským soudem v Praze, který ji koncem loňského roku zprostil obžaloby.
14. 3. 2022|
Policie obvinila dvanáct lidí a čtyři firmy z krácení daně a praní špinavých peněz
Policie obvinila dvanáct lidí a čtyři firmy z krácení daně z přidané hodnoty. Organizovaná skupina, která podnikala v úklidu a ostraze objektů, se podle kriminalistů a celníků obohatila nejméně o třiadvacet milionů korun. Pět ze stíhaných lidí vzal soud do vazby.
4. 3. 2022|
Soud zprostil obžaloby účetní v případu nelegální distribuce cigaret z bývalé školky v Chropyni
Olomoucký vrchní soud potvrdil pětileté tresty dvěma hlavním organizátorům nelegální distribuce cigaret na Kroměřížsku, Zdeňku Menšíkovi a Vojtěchu Koutnému. V kauze původně čelilo obžalobě pět lidí, proti rozhodnutí zlínského krajského soudu se odvolala také Marcela Polsterová a Richard Řezníček, kteří se podle žalobců podíleli na zajišťování potřebného zařízení k balení cigaret a jejich následné produkci. Odvolací soud Polsterovou zprostil obžaloby a Řezníčkovi potvrdil podmíněný trest, ale zmírnil mu právní kvalifikaci.
15. 11. 2021|
Obžalovaní kolem Zadeha si vyslechli tresty. Přitížila jim délka soudu, policie našla více důkazů
Krajský soud v Brně ve čtvrtek uložil další tresty vězení v daňové kauze kolem podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha. Šlo o pět obžalovaných, kteří vinu popírají a nepožádali žalobce o dohodu o vině a trestu. Případy zbylých obžalovaných včetně Zadeha soud už dříve vyčlenil k samostatnému řízení, u většiny z nich už soud dohody rozsudkem schválil.
21. 10. 2021|
Zeman udělil milost chronicky nemocnému stíhanému za krácení daně
Prezident Miloš Zeman udělil milost těžce chronicky nemocnému, který je stíhán za zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Prominul mu také půlroční podmíněný trest, který dostal za ohrožení pod vlivem návykové látky. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 14:44|
Policie navrhla obžalobu podnikatele Kočky, je obviněn z krácení daní
Policie navrhla státnímu zástupci obžalobu v kauze pražského podnikatele Jana Kočky. Podle detektivů je součástí skupiny 26 obviněných, která pomocí fiktivních faktur připravila stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Obviněna je i Kočkova úklidová firma Prostor.
1. 2. 2021|
Státní zástupce obžaloval informátora Finanční správy, který měl vydírat podnikatele
Státní zastupitelství vyhovělo návrhu kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a obžalovalo Pavla Wünsche. Informátor Finanční správy měl vydírat podnikatele tím, že ví o údajném krácení daní, se kterým jim může pomoci. Případem se nyní bude zabývat soud.
4. 1. 2021|Nikos Štěpánek
Kriminalisté navrhli obžalovat informátora Finanční správy. Měl vydírat podnikatele
Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat Pavla Wünsche. Informátor Finanční správy měl vydírat podnikatele tím, že ví o údajném krácení daní, se kterým jim může pomoci. Škoda se podle policie pohybuje v milionech korun. Informaci sdělil České televizi mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
11. 12. 2020|Nelson Villarroel, Nikos Štěpánek
Policie viní 16 lidí z krácení daně z dovozu pohonných hmot. Případ souvisí s kauzou Zadeh
Policie obvinila 16 lidí z krácení daně z přidané hodnoty. Při dovozu pohonných hmot měla skupina státu způsobit škodu ve výši zhruba 2,5 miliardy korun. Případ souvisí s vleklou daňovou kauzou, kde je hlavním obžalovaným podnikatel íránského původu Shahram Zadeh.
30. 9. 2020|
Za obchody s masem a sýrem stíhá policie 16 lidí. Krácením daně měli způsobit škodu 220 milionů
Zlínští kriminalisté vyšetřují rozsáhlý případ daňových karuselových podvodů. Stíhají 16 fyzických a jednu právnickou osobu, všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Škoda, kterou krácením daní způsobili, přesahuje podle policie 220 milionů korun. V závislosti na rozsahu páchané trestné činnosti hrozí některým z nich deset, případně až 12 let vězení.
14. 8. 2020|
Policie chce poslat před soud exmanažery Škody JS. Z firmy údajně vyvedli přes čtvrt miliardy korun
Policisté navrhli obžalovat pět bývalých manažerů Škody JS, které viní ze zpronevěry a krácení daně. Kriminalisté tvrdí, že pětice vyvedla ze strojírenské firmy přes čtvrt miliardy korun, a to na základě fiktivního poradenství. Škoda JS následně podle policie nezaplatila daně ve výši téměř 55 milionů korun. Samotná firma ale v případu není obviněna.
1. 4. 2020|
Z krácení daní policie obvinila 19 lidí a pět firem. Škoda přesahuje 180 milionů korun
Devatenáct lidí a pět firem obvinila policie kvůli krácení daní se škodou přesahující 180 milionů korun. Při domovních prohlídkách policisté zabavili majetek za 120 milionů, z toho 44 milionů korun v hotovosti. Pět obviněných je ve vazbě. Případ souvisí s agenturním zaměstnáváním, čeští kriminalisté na něm spolupracují se slovenskou policií.
12. 2. 2020|
Obžaloba viní pětičlenou skupinu z daňových úniků, údajně způsobila škodu půl miliardy
Půlmiliardovou škodu způsobila státu podle obžaloby pětice cizinců při obchodu s drahými kovy.  Dopustit se měli zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.
20. 9. 2018|