TÉMA

Daimler

Evropská komise vyměřila několika automobilkám za kartel pokutu 875 milionů eur

Evropská komise (EK) uložila čtyřem německým automobilkám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy korun). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí u osobních aut s naftovým motorem. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil, uvedla komise. Volkswagen zvažuje, že se odvolá.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 12:28|

Německá vláda prosazuje zákon o samořiditelné dopravě, ten ale vzbuzuje obavy

Berlín chce v německém parlamentu prosadit sporný zákon o samořiditelné dopravě a pomocí něj se stát světovým lídrem na tomto poli. Potřebné právní normy hodlá vláda dosáhnout před koncem svého mandátu letos v létě. Zákon ale vzbuzuje obavy odborníků – kvůli bezpečnosti, právním otázkám i ochraně dat.
7. 4. 2021|

Velké automobilky řeší nedostatek čipů, některé omezí výrobu vozů

Některé přední světové automobilky v lednu omezí výrobu kvůli nedostatku čipů. Tento krok v pátek oznámily například japonské společnosti Toyota Motor a Nissan Motor či americká firma Ford Motor. Informovala o tom agentura Reuters. Nedostatek čipů má i mladoboleslavská Škoda Auto, sdělila její mluvčí.
8. 1. 2021|

Kauza dieselgate: Automobilka Daimler zaplatí v USA více než dvě miliardy dolarů

Německá automobilka Daimler se ve Spojených státech dohodla na urovnání vyšetřování kvůli podezření, že ve svých vozech s naftovým motorem používala nelegální software umožňující podvody při emisních testech. Výrobce vozů Mercedes-Benz podle čtvrtečního prohlášení zaplatí v rámci urovnání 1,5 miliardy dolarů (33,2 miliardy korun), dalších 700 milionů dolarů ho bude stát urovnání žaloby od majitelů vozů.
13. 8. 2020|

Volkswagenu klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o čtyři pětiny

Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen se v letošním prvním čtvrtletí propadl na 900 milionů eur (24,4 miliardy korun). Firma to oznámila ve čtvrtek na základě svých předběžných výsledků. Za loňské první čtvrtletí přitom Volkswagen vykázal provozní zisk 3,9 miliardy eur. Součástí koncernu je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.
16. 4. 2020|

Výroba automobilů v Německu byla loni nejnižší za 23 let

Výroba aut v Německu se loni snížila o devět procent na 4,66 milionu vozů, což je nejméně od roku 1996. Důvodem poklesu byla slábnoucí poptávka ze zahraničí, prodej na domácím trhu naopak vzrostl. S odvoláním na údaje německého automobilového sdružení VDA o tom informovala agentura Bloomberg.
7. 1. 2020|

Nejrychlejší dobíjecí stanici najdou řidiči elektromobilů od září v Berouně

V druhé polovině září se otevře na čerpací stanici OMV v Berouně nejrychlejší dobíječka pro elektromobily v tuzemsku. Jde o součást budování celoevropské sítě rychlonabíjecích stanic zaštítěných společností Ionity. V příštím roce mají v Česku vzniknout další dvě.
26. 8. 2019|

Daimler dostal u D8 červenou. Obří sklad by zdevastoval půdu, vzkázalo mu ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí nevyjme pozemky u Úžic poblíž dálnice D8 ze zemědělského půdního fondu, na nichž chtěla německá automobilka Daimler postavit největší logistickou halu v Česku. Napsal to server E15. Úřad rozhodnutí zdůvodňuje tím, že by stavba znamenala devastaci půdy. Automobilka nyní hledá vhodná místa pro sklad i mimo Českou republiku.
21. 5. 2019|

Volkswagen, BMW a Daimler čelí podezření, že se potají domlouvaly na emisích

Rozvoj technologií pro snížení emisí osobních aut mohly brzdit utajené dohody tří velkých německých automobilek Volkswagen, BWM a Daimler. Podezřením se nyní zabývá Evropská komise.
18. 9. 2018Aktualizováno18. 9. 2018, 13:34|