TÉMA

Rosice

Sergej a Šlechtična otestovaly nový most přes Labe

Do Vánoc by měla skončit výluka části železniční trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Zatěžkávací zkoušku má za sebou nový dvoukolejný most přes Labe, kvůli jehož stavbě nejezdí vlaky mezi pardubickým hlavním nádražím a městskou částí Rosice a zároveň je i výluka na souběžné trati do Chrudimi. Na zatěžkávací zkoušku přijely do Pardubic dvě historické lokomotivy – rychlíková parní lokomotiva přezdívaná Šlechtična a těžká dieselová nákladní lokomotiva sovětské výroby přezdívaná Sergej.
13. 12. 2023|

Požár elektroodpadu v Rybitví je pod kontrolou. Nadále v místě platí doporučení nevětrat

Hasiči dostali pod kontrolu požár elektroodpadu ve společnosti SK-EKO v Rybitví u Pardubic. V jednom ze sil začalo ve středu hořet 190 tun baterií z notebooků, mobilů, domácích spotřebičů a dalších výrobků. Kvůli hustému kouři ve středu magistrát vyzval obyvatele částí Rosice, Trnová, Ohrazenice, Doubravice, Polabiny a Cihelna, aby omezili větrání a pohyb venku, do ovzduší se totiž uvolňují toxické zplodiny hoření. Limit zdraví škodlivých látek ale překročen nebyl. Nevětrat doporučují i hasiči.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 13:35|

Ve Stéblové začínají vlaky jezdit po dvou kolejích. Na zrychlení si ještě počkají

Vlaky mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou na pardubicko-hradecké trati mohou konečně jezdit po dvou kolejích. Druhá kolej vznikla až po dlouhé jarní výluce a nyní ji Správa železnic předala do užívání. Zatím ale nebudou vlaky jezdit projektovanou stošedesátikilometrovou rychlostí. To bude možné až po spuštění zabezpečovacího systému ETCS na této trati, což železničáři plánují na rok 2024.
15. 11. 2022|

Most v Tetčicích se uzavřel, kvůli jeho havarijnímu stavu není další provoz možný

Jihomoravští silničáři v pátek uzavřeli most na silnici druhé třídy v Tetčicích na Brněnsku. Je v havarijním stavu a jeho provoz dále není možný. Původně se měl zavřít až v září, zakázka na jeho opravu už je vysoutěžená a smlouva se stavební firmou uzavřená, řekl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák. Nyní budou silničáři se zhotovitelem jednat o tom, zda existuje nějaké provizorní řešení, které by umožnilo ještě dočasný provoz starého mostu a zda by nešlo začít stavět dřív. Práce mají začít letos.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 14:24|

Opravovali, rekonstruovali. Hrady, zámky, hotely i penziony jsou na letní sezonu připraveny

Cestovní ruch patří během pandemie k nejpostiženějším odvětvím. Ministerstvo pro místní rozvoj a zástupci agentury CzechTourism proto ve středu vyzvali Čechy k dovolené v tuzemsku a k podpoře domácích podnikatelů. Hrady, zámky, hotely a penziony jsou na letní sezonu připravené. Většina z nich využila dobu, kdy musejí mít zavřeno, k rekonstrukcím a opravám. Stále však není známo, kdy budou protiepidemická opatření uvolněna i pro ně.
15. 4. 2021|

V Moravském krasu zbyly kvůli kůrovci už jen tři památné jehličnany. Listnáčů naopak přibývá

V Moravském krasu nedávno kůrovci podlehl památný smrk u Habrůvky. V Chráněné krajinné oblasti tak zbyly už jen tři živé takto označené chráněné jehličnany. Památných stromů jsou v krasu desítky, jde ale o listnáče, jehličnaté jsou výjimkou.
8. 9. 2020|

Obce začínají uvolňovat zákazy odběru vody. Umožnily to červnové deště

První obce opouštějí zákazy odběru vody, které zaváděly na jaře kvůli suchu. V dalších by taková omezení mohla skončit zanedlouho. Odběry podzemních nebo povrchových vod aktuálně omezuje na 40 míst po celé republice. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství a vyjádření zástupců samospráv. Lidé si v těchto obcích nyní nemohli například napustit bazén či zavlažit zahrádku. Podle údajů zveřejněných ČHMÚ a dat projektu Intersucho je na většině území republiky stav podzemních i povrchových vod v normálu nebo i nad průměrem.
14. 7. 2020|

Sám dva týdny unikal gestapu. Posledního parašutistu ze Silver A Potůčka zastřelil český četník

Přesně před 78 lety, 2. července 1942, padl poslední parašutista z výsadku Silver A Jiří Potůček. Dva týdny předtím za často velmi dramatických situací úplně sám unikal na východě Čech gestapu. Nevzdal se a bojoval až do konce.
2. 7. 2020|

Sběr papíru na některých školách po desítkách let končí. Není o něj zájem

Řada škol ukončuje pravidelný sběr papíru. Kvůli velmi nízké ceně se jim nevyplatí, v některých třídírnách navíc papír už vůbec nevykupují. Starý papír totiž přestala odebírat Čína a o jeho nákup teď není zájem. Peníze za papír dříve školy využívaly na nákup pomůcek, vybavení tříd nebo pořádání akcí.
27. 2. 2020|

Nedostatek vody trápí obce i v zimě. Státní hmotné rezervy tak některým půjčují cisterny

Některé obce bojují s nedostatkem vody. Problémem je sucho, a to i teď, v zimě. Podle údajů ministerstva životního prostředí se s tím u podzemních vod potýká skoro třetina území. Přitom třeba studny stále část obyvatel využívá jako jediný zdroj vody. Státní hmotné rezervy tak některým obcím půjčují cisterny.
28. 12. 2019|

Opravuje se, výuku odkládáme. Některé školy na jihu Moravy nestihly dokončit rekonstrukci

Tři krajské střední školy na jihu Moravy zahájí školní rok o týden později. Nestihly prázdninové rekonstrukce budov. Neplánovaně se do školy nedostali ani žáci základní školy v Rosicích na Brněnsku. O víkendu tam kvůli vydatným dešťům a opravám střechy zateklo do tříd.
3. 9. 2018|