TÉMA

Osoblaha

Na osoblažskou úzkokolejku se vrátily vlaky. Jediná lokomotiva se ale po pár jízdách porouchala

Po půlroční výluce se vrátily vlaky na úzkokolejnou trať v Osoblažském výběžku na Bruntálsku. Obnovení provozu ale netrvalo dlouho. Jediná lokomotiva, která společně s repasovaným vagonem spoje zajišťuje, se po několika jízdách porouchala. Vlak tak opět nahradily autobusy. Závadu se na místě pokoušejí odstranit technici.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 16:27|

Dráhy odstavily desítky vozidel. Podle nových pravidel musí dodržovat plán údržby

České dráhy odstavily v posledních dvou dnech desítky vozidel – staré elektrické jednotky, ještě starší úzkorozchodnou lokomotivu, ale i modernizované motoráky Regionova, některé elektrické lokomotivy a osobní vozy. Nově i pro ně platí celoevropský systém certifikované údržby ECM, který se dosud vztahoval pouze na nákladní vagony. Dopravci musí ke každému vozidlu dodat Drážnímu úřadu servisní plány a následně je dodržovat. Proto některá zcela končí, jiná musí na větší opravy, než se budou moci vrátit do provozu. Na úzkorozchodné trati do Osoblahy již začala mimořádná výluka, jinde dráhy intenzivně přesouvají vozidla, aby měly v pátek s čím jezdit.
16. 6. 2022|

Začala oprava prvního ze čtyř nádraží na osoblažské úzkokolejce. Zaplatí ji česko-polské fondy

Začala rekonstrukce nádraží Osoblaha. Jde o poslední stanici na úzkorozchodné trati z Třemešné. Nádraží koupil a zrekonstruuje spolek tamních nadšenců. Ten od Správy železnic odkoupil ještě další čtyři nádražní budovy, které také čeká oprava.
30. 7. 2021|

Na osoblažskou úzkokolejku nesmí vlaky. Jediné lokomotivě chybí povinná vysílačka

Vlaky na úzkokolejné trati mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou nahradily autobusy. Vlaky Českých drah zatím na trať nesmí, protože jediné lokomotivě zatím chybí povinná radiostanice. Informoval o tom web zdropravy.cz. V polovině ledna skončila pětiletá lhůta pro pořízení systému, kterým teď musí být opatřena každá lokomotiva. České dráhy (ČD) už oznámily, že lokomotiva pro osoblažskou úzkokolejnou trať vysílačku dostane během několika dnů.
20. 1. 2020|
Počasí

Sobota hlásí rekordy, přes 20 stupňů bude i v neděli. Pondělek donutí obléct kabát a šálu

Meteorologové v Česku i v sobotu naměřili teplotní rekordy – šestý den po sobě. Zaznamenali je na osmnácti ze zhruba 150 stanic měřících alespoň 30 let, zejména na severovýchodě země. Nejvýš teploměr vystoupal v Osoblaze na Bruntálsku, ukázal 22,4 stupně Celsia. Nad 22 stupňů bylo i na několika dalších místech.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 19:24|

Opuštěným nádražím na osoblažské úzkokolejce se vrátí jejich prvorepubliková podoba

Nádraží na osoblažské úzkokolejce postupně mění svůj vzhled. Nepotřebné chátrající stavby v květnu odkoupily čtyři obce od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) za 1,65 milionu korun. Pět nádražních budov by tak mělo dostat dřívější prvorepublikovou podobu.
1. 9. 2018|