TÉMA

Adršpach

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Soud poslal řidiče, který v Adršpachu usmrtil dva chodce a ujel, na pět let do vězení

Okresní soud v Náchodě vyměřil řidiči, který loni v srpnu v Adršpachu usmrtil dva chodce ve věku 29 a 49 let a z místa nehody ujel, pět let vězení. Jan Červenec se přiznal a činu litoval. Soud ho potrestal za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Je ve vězení za obdobnou trestnou činnost, odpykává si 25měsíční nepodmíněný trest, který se mu tak zvýší o pět let. Hrozilo mu až šest let vězení. Rozsudek ve věci viny a trestu je pravomocný.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 13:39|

Šoféři vyrážejí na silnice i přes zákaz řízení. Pomoci mají přísnější tresty i terapeutické programy

Na českých silnicích přibývá šoférů, kterým soudy zakážou řízení. Ročně je jich asi patnáct tisíc. Zhruba čtyři tisícovky z nich ale zákaz opakovaně porušují. Nejčastěji přitom řidiči trest dostali za to, že za volant usedli opilí, zdrogovaní nebo jeli příliš rychle a agresivně. Jeden z posledních takových případů řeší na Královéhradecku. Muž s devatenácti zákazy řízení zabil na silnici v rozmezí šesti let tři lidi.
18. 9. 2022|

Muži, který letos usmrtil v Adršpachu autem dva lidi, soud zpřísnil trest za usmrcení ženy při couvání v roce 2017

Soud v Náchodě poslal do vězení na rok a tři měsíce Jana Července, který před třemi týdny srazil a usmrtil dva chodce v Adršpachu. Trest se ale týká případu z roku 2017, kdy při couvání v Červeném Kostelci usmrtil ženu. Rozsudek je zatím nepravomocný, muž totiž během pětileté zkušební doby spáchal na silnicích dalších pět deliktů, a to i přesto, že měl zákaz řízení. Případem usmrcení chodců v Adršpachu se policie dál zabývá.
14. 9. 2022|

Podezřelý, který měl autem v Adršpachu usmrtit dva lidi, byl už dvanáctkrát trestaný a řízení má zakázáno

Řidič, který zřejmě ve středu v Adršpachu na Náchodsku pod vlivem alkoholu usmrtil dva chodce a od nehody ujel, měl zakázané řídit s drobnými přestávkami dvacet let. Nyní má další zákaz do roku 2027. Po neštěstí skončil ve vazbě.
26. 8. 2022|

Koupit vstupenku do Adršpašských skal na místě je téměř nemožné. Zklamaní turisté se domáhají vstupu

U vstupu do Adršpašských skal dochází ke konfliktům turistů a pracovníků skalního města. Už dva roky je možné vstupenky zajistit pomocí rezervačního online systému a zájem je takový, že koupit je na místě není téměř možné. Zklamaní turisté se domáhají vstupu. Pomáhat s organizací musí i strážci přírody.
4. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 16:17|

Mění se jízdní řád vlaků. Leo Express odchází z Uherskohradišťska, výluka zkomplikuje spojení do Saska

Na železnici se mění jízdní řád. Letošní červnová změna je ve srovnání s minulostí střídmá. O několik přímých spojů do Prahy přijde Uherskohradišťsko, protože Leo Express odkloní své spoje směřující dosud do regionu na Ostravsko. Zlepší se železniční obsluha Adršpachu, zanikne naopak přímé spojení z Ostravy do Banské Bystrice.
11. 6. 2022|

Adršpach investoval do nového systému organizace skalního města, to ale chtějí převzít Lesy ČR

Skalní okruh v Adršpachu budou od příštího roku provozovat Lesy České republiky, které pozemky dosud pronajímají obci. Státní podnik chce mít bezprostřední vliv hlavně na návštěvnost skalního města. Změna přichází rok poté, kdy obec investovala do nového systému vstupu i parkování tak, aby přírodní památka netrpěla pod náporem lidí jako v předchozích letech.
28. 7. 2021|

V noci teploty klesnou i pod minus desítku. Mráz zasáhne hlavně sever Česka

V noci z neděle na pondělí hrozí silný mráz na severovýchodě Čech a na severu Moravy se Slezskem. Teploty mohou při malé oblačnosti klesat až pod minus dvanáct stupňů Celsia, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dětem a starším lidem doporučuje omezit délku pobytu venku.
31. 1. 2021|

Nocování v obytných vozech či parkování na chráněném území. Strážci přírody letos rozdávají více pokut

Více nezodpovědných řidičů letos zaznamenávají správci a strážci národních parků, chráněných krajinných oblastí i jeskyní. Za vjíždění nebo parkování na chráněná území už letos rozdali desítky pokut, někde až o polovinu více než loni. Na problém s nadměrným množstvím aut už tradičně upozorňují třeba v Adršpachu nebo v Jeseníkách. V Českém Švýcarsku řidiči letos dokonce začali nocovat v obytných vozech.
8. 8. 2020|

Silničáři se pustili do oprav, jenže Češi tráví léto doma. Dopravní komplikace na Královéhradecku škodí turismu

Stovky dopravních omezení a uzavírek jsou momentálně na dálnicích a silnicích po celém Česku. Silničáři plánují každoročně množství oprav a staveb na čas prázdnin, protože řada lidí odjíždí na zahraniční dovolené. Jenže kvůli pandemii je letos situace jiná. Protože většina Čechů tráví volno v tuzemsku, frekvence dopravy se příliš nesnížila. Uzavírky komplikují situaci na silnicích i v Královéhradeckém kraji.
5. 8. 2020|

Čtyřicet dva neobjevených skvostů Česka. CzechTourism představuje tipy na výlet

Agentura CzechTourism zveřejnila čtyřicet dva tipů na dosud neobjevené skvosty Česka roku 2020. Jsou to jedinečné turistické destinace, jako hrady, zámky, kláštery či muzea, v různých koutech českých a moravských regionů, které by rády přitáhly větší pozornost. Agentura spolupracovala na výběru destinací s kraji. Všechny jsou také publikovány na portálu kudyznudy.cz.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 15:01|

Do Adršpachu dojedou vlakem i ti, kdo vyrazí autem. Nová parkoviště budou v sousedních Teplicích

U nádraží v Teplicích nad Metují vzniknou nová záchytná parkoviště pro turisty mířící do Adršpachu. S jejich stavbou souhlasí správa CHKO Broumovsko. Parkoviště mají ulevit dopravně přetíženému Adršpachu – turisté, kteří se na zdejší parkoviště nevejdou, zaparkují v Teplicích a do Adršpachu dojedou vlakem.
26. 4. 2019|

Řešení pro přeplněný Adršpach? Polští turisté nechají auta na své straně hranic a dál pojedou vlakem

Nová česko-polská dohoda přichází s návrhem, jak zabránit letním kolonám aut před skalním městem v Adršpachu na Broumovsku. Stojí na tom, že polští turisté mířící do skal odstaví svá auta ještě v Polsku několik kilometrů od hranic a dál budou pokračovat vlakem. Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vojvodství chtějí záměr uskutečnit ještě před letní sezonou.
17. 3. 2019|

Stává se z toho už tradice. Turisté z Polska i v neděli vzali Adršpach útokem, příjezd museli znovu na 2 hodiny uzavřít

Policie i v neděli po poledni kvůli velkému náporu turistů musela na dvě hodiny uzavřít příjezdovou silnici z Polska do skalního města v Adršpachu na Náchodsku. Automobily v oblíbeném cíli turistů neměly kde zaparkovat. Opakovala se tak stejná situace jako v sobotu. Nyní už je cesta znovu průjezdná, ale s velkou obezřetností, řekl kolem 14:30 mluvčí krajské policie Ondřej Moravčík.
14. 10. 2018Aktualizováno14. 10. 2018, 14:48|

Turisté z Polska znovu ucpali příjezd do skalního města v Adršpachu

Kvůli náporu turistů do skalního města v Adršpachu na Náchodsku policie znovu uzavřela příjezdovou silnici od přechodu s Polskem. Přijíždějící auta už totiž nemají kde parkovat. Policisté na situaci na příjezdu do Adršpachu motoristy upozorňují. Stejná situace se vzhledem ke slunečnému počasí může opakovat i v neděli.
13. 10. 2018|

„Nemůžeme říct, že by tu boudičku něco drželo.“ Altán na vrcholku Mariiny vyhlídky se rozpadá

Správci národního parku České Švýcarsko v úterý uzavřeli část Mariiny vyhlídky u Jetřichovic. Dřevěný altán na vrcholku pískovcového masivu hrozí zřícením. Vchod do něj museli správci zatlouct prkny. Na místo se nedá dojet autem, všechen materiál tak vynášeli pěšky.
25. 9. 2018|

Adršpach trápí příval turistů, hlavně z Polska. Kraj chce postavit nová parkoviště

Královéhradecký kraj chce novými opatřeními regulovat turismus v Adršpachu. V místě často dochází k dopravním kolapsům. Vzniknout by měla například nová záchytná parkoviště či informační systém pro řidiče. Územní studii předloží kraj už v září, hotovo chce mít příští rok.
22. 8. 2018|