TÉMA

Alfonso Cuarón

Na karlovarský festival přijede americký herec Ethan Hawke

Hostem 55. ročníku MFF Karlovy Vary se stane Ethan Hawke, který byl čtyřikrát nominovaný na Oscara a je známý z filmů Training Day, Před úsvitem nebo Společnost mrtvých básníků. Americký herec, režisér a spisovatel převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a osobně uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry.
5. 8. 2021|

Glosa: Netflix na cestě k Oscarům a vládě nad filmovým světem

Nominace na Oscary téměř ignorovaly ženy a osoby jiné barvy pleti. A streamovací služba Netflix získala 24 nominací. Co je závažnější výsledek? Pro různé aktivisty to první, pro filmové obchodníky a profesionály to druhé.
14. 1. 2020|

Zelená kniha je film roku. Nejvíc Oscarů má ale Bohemian Rhapsody

Cenu Oscar pro nejlepší film letos získala Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho, která vypráví o cestě černošského pianisty s bílým řidičem po rasistickém Jihu šedesátých let. Zelená kniha uspěla celkem třikrát stejně jako Black Panther a Roma, čtyři zlaté sošky má Bohemian Rhapsody. Ceny pro nejlepší herce v hlavních rolích dostali Rami Malek a Olivia Colmanová. Cenu za režii má Alfonso Cuarón.
24. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 06:39|

Nejlepším filmem podle BAFTA je Roma, do popředí se ale dere Favoritka

Nejlepším filmem je podle britské filmové akademie BAFTA drama Roma. Jeho tvůrce Alfonso Cuarón si došel i pro sošku za nejlepší režii. Slavnostnímu večeru ale vévodila Favoritka. Historické komediální drama si převzalo sedm cen, mimo jiné za nejlepší herečku v hlavní roli pro Olivii Colmanovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Rami Malek, který se loni na plátně převtělil do Freddieho Mercuryho.
11. 2. 2019|

Oscar v nominacích preferuje dravou Favoritku a černobílé dětství

Se shodným a nejvyšším ziskem deseti nominací vyhlížejí 24. únor, kdy ve Spojených státech vyhlásí vítěze Oscarů za rok 2018, hned dva snímky. Jak mexické autobiografické drama Roma, tak historický snímek z britského královského dvora Favoritka jsou nominovány i v kategorii nejlepší film.
22. 1. 2019|

Dva Zlaté glóby pro Bohemian Rhapsody. Lady Gaga získala sošku „jen“ za nejlepší píseň

Nejlepším dramatem loňského roku je podle zahraničních novinářů v Hollywoodu životopisný snímek Bohemian Rhapsody o kapele Queen. Cenu Zlatý glóbus si odnesl i představitel zpěváka Freddieho Mercuryho Rami Malek. Nejlepší komedií byl zvolen film Green Book. A bodoval rovněž mexický černobílý film Roma, který získal cenu pro nejlepší zahraniční film. Sošku si odnesl i jeho režisér Alfonso Cuarón.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 12:14|

Recenze: Alfonso Cuarón se vrací do dětství. Jeho Roma je filmový vrchol roku

Režisér Alfonso Cuarón se po mimořádném úspěchu Gravitace zařadil mezi nejváženější filmaře současnosti. Nový film Roma jako návrat do období svého dětství pojímá očekávaně perfekcionisticky, ale také s osobitou pokorou a odvahou.
17. 12. 2018|

Filmová upoutávka týdne: Režisér Gravitace a Potomků lidí vzpomíná na Mexiko

Mexický režisér Alfonso Cuarón, který natočil jeden díl Harryho Pottera a před několika lety dostal cenu za režii za vesmírné drama Gravitace, letos uvádí svůj nový film nazvaný Roma. V první upoutávce se krátce před uvedením na benátském festivalu představuje černobílé rámování vzpomínek na Mexiko sedmdesátých let.
18. 8. 2018|