TÉMA

Fiat Chrysler Automobiles

Automobilka Fiat Chrysler přiznala, že v USA podváděla s emisemi. Zaplatí 300 milionů dolarů

Fiat Chrysler po letech vyšetřování přiznal, že ve Spojených státech podváděl při měření výfukových plynů. Americká větev automobilky, která nyní patří do skupiny Stellantis, souhlasila, že zaplatí 300 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun).
4. 6. 2022|

Automobilky Fiat a PSA čeká kvůli plánu fúze vyšetřování

Automobilky Fiat Chrysler a PSA čeká vleklé vyšetřování. Podle zdrojů agentury Reuters totiž odmítly nabídnout ústupky, díky kterým by jim evropské antimonopolní orgány povolily plánovanou fúzi za 50 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun). Francouzský výrobce automobilů Peugeot chce s italsko-americkou automobilkou vytvořit čtvrtého největšího výrobce aut na světě.
11. 6. 2020|

Ceny bytů výrazně neklesnou, krátkodobě asi zlevní nájmy, odhaduje asociace

U prodejních cen bytů kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru nelze očekávat propad. Spíše se dá předpokládat prodlužování prodejů. Krátkodobě mohou klesnout ceny nájemného, větší vliv však bude mít spíše omezená nabídka, uvedli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Česká ekonomika by mohla letos podle analytiků klesnout až o 11 procent. Svoji představu ekonomické pomoci nastínily Hospodářská komora a Svaz měst a obcí. Školy mohou od cestovních kanceláří získat zpět peníze za plánované výlety či školy v přírodě, které se kvůli pandemii koronaviru nemohly uskutečnit. Americké automobilky chtějí částečně obnovit výrobu 18. května. Harley-Davidson sníží dividendu a zruší odkup akcií.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 19:41|

Volkswagen kvůli koronaviru zavírá evropské závody, také Škoda Auto i TPCA přestanou vyrábět

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna bude ve většině provozů tento pátek, oznámil koncern. Výrobu přeruší také automobilka Škoda Auto, která pod něj spadá, a to ve středu ve 22 hodin. Tuto informaci poskytnutou odborovým předákem Jaroslavem Povšíkem potvrdil i mluvčí firmy Tomáš Kotera. Obnovena má být výroba v pondělí 6. dubna. Zaměstnanci dostanou 70 procent platu. Výrobu zastavuje i kolínská automobilka TPCA, a to od 25. března. Pandemie koronaviru zároveň znemožnila koncernu VW odhadnout výhled na tento rok.
17. 3. 2020Aktualizováno17. 3. 2020, 16:05|

Fiat zastavil provoz v některých italských závodech, Škoda Auto se bojí o dodávky dílů z Číny

Šíření koronaviru Evropou i ostatním světem a opatření proti jeho postupu stále více zasahuje ekonomiku zemí a hospodaření jednotlivých firem. Situaci napjatě sledují také finanční trhy. Například pražská burza je nejslabší od prosince 2016. Výrazně „krvácely“ americké akcie.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 21:47|

Italské památky zejí prázdnotou, ekonomice hrozí potíže. Řím je chce zmírnit napumpováním 3,6 miliardy eur

V Itálii, která je z evropských zemí zasažena epidemií koronaviru nejvíc, začíná její důsledky stále silněji pociťovat ekonomika. Nejvíc cestovní ruch – památky, hotely i restaurace zejí prázdnotou. Řím to chce zmírnit finanční injekcí v přepočtu ve výši skoro dvě stě miliard korun.
7. 3. 2020|

Rodí se čtvrtá největší automobilka světa. Značky Peugeot, Citroën, Fiat či Chrysler se spojí

Představenstva francouzské PSA a italsko-amerického Fiatu Chrysler (FCA) schválila fúzi. Podle agentury Reuters to ve středu oznámily obě firmy. Spojením vznikne čtvrtá největší automobilka na světě podle objemu prodeje s tržní hodnotou kolem 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 18:05|

Rady Fiat Chrysler a FCA schválily plán fúze, může vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě

Správní rada automobilky Fiat Chrysler (FCA) a dozorčí rada francouzské PSA schválily plán fúze obou společností. Může tak vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě podle objemu prodeje, hodnota nové firmy dosáhne zhruba 50 miliard USD (1,1 bilionu korun). Automobilky to ve čtvrtek uvedly ve společném sdělení, v němž poskytly bližší podrobnosti k plánu spojení, které se má uskutečnit prostřednictvím výměny akcií.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 14:29|

Automobilky Fiat Chrysler a PSA Group jednají o fúzi

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka PSA Group jednají o fúzi. Dřívější informaci listu Financial Times potvrdily obě firmy. Jejich sloučením by podle agentury Reuters vznikl jeden z největších světových výrobců aut s tržní hodnotou téměř 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Obě společnosti dohromady za loňský rok prodaly 8,7 milionu vozů, což by ze sloučené firmy dělalo čtvrtou největší automobilku světa.
30. 10. 2019|

Fiat Chrysler odmítl fúzi s Renaultem. Vznik třetího největšího výrobce aut se nekoná

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) uvedl, že odstupuje od plánované fúze s francouzskou automobilkou Renault. Jako důvod svého rozhodnutí firma označila současné politické podmínky ve Francii, informovala agentura AP. Z fúze by vzešel třetí největší výrobce aut na světě za společnostmi Toyota a Volkswagen. „Fúze ztroskotala na obavě soukromých akcionářů Fiatu z vládních zásahů do fúze ze strany francouzského státu,“ uvedl šéfredaktor Automakers Erich Handl.
5. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 12:12|

Fiat Chrysler jedná o fúzi s Renaultem. Spojením by vznikl třetí největší výrobce automobilů na světě

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) jedná o fúzi s francouzským Renaultem. Spojením by vznikl třetí největší výrobce automobilů na světě za společnostmi Toyota a Volkswagen. Sloučený podnik by ročně vyráběl zhruba 8,7 milionu aut. Fiat v pondělí také uvedl, že 50 procent nového podniku by připadlo akcionářům FCA a 50 procent by vlastnili akcionáři Renaultu.
27. 5. 2019Aktualizováno27. 5. 2019, 16:13|

Automobilka Fiat zařadí do své flotily vozy Tesly, aby plnila emisní limity

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) se dohodla s americkým výrobcem elektromobilů společností Tesla, že do své flotily začlení její vozy. Vyhne se tak velkým pokutám za nedodržení nových přísných emisních pravidel EU, napsal v neděli list Financial Times s tím, že FCA zaplatí Tesle stamiliony eur.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 11:16|

Sergio Marchionne náhle zemřel. Je považován za zachránce Fiatu i Chrysleru

Jen několik dnů po opuštění ředitelského postu v automobilce Fiat Chrysler zemřel Sergio Marchionne. Po nedávné operaci ramene se u Marchionneho objevily komplikace a jeho zdravotní stav se zhoršoval, kvůli čemuž došlo před několika dny k výměně vedení automobilky. Marchionne je oceňován za to, že jak Fiat, tak Chrysler zachránil před bankrotem a vytvořil z nich jednu společnost, která je nyní sedmou největší automobilkou na světě.
25. 7. 2018Aktualizováno25. 7. 2018, 14:25|