TÉMA

Tomáš Horáček

Padly první tresty v kauze Tumorr

Okresní soud v Českých Budějovicích rozdal peněžité tresty v části případu Tumorr, který se týká úniků informací z policejních databází. Dnes už bývalý policista má zaplatit padesát tisíc korun, další člověk pak čtyřicet tisíc. V případu si obvinění vyslechlo celkem jedenáct lidí a dvě firmy. Mezi obviněnými jsou současní i bývalí policisté, kteří podle vyšetřovatelů za úplatu poskytovali informace podnikatelům.
10. 4. 2024|

Část kauzy úniků z policejních databází míří k soudu. Padla obžaloba na dva policisty a civilistu

Státní zástupce obžaloval dva policisty a jednu civilní osobu v části případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. O obžalobě dalších osmi lidí a dvou firem stíhaných v kauze rozhoduje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Část obviněných měla podle dřívějších informací za úplatu poskytovat informace podnikatelům.
5. 2. 2024|

Před soudem stanuli obžalovaní v kauze zakázek v českých nemocnicích, vinu odmítli

Soud začal rozplétat kauzu údajných manipulací se zakázkami v českých nemocnicích. Obžalovaní, včetně bývalého radního Prahy 1 Daniela Hodka nebo bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, stanuli před soudem kvůli údajné korupci při soutěži na stravovací služby.
14. 11. 2023|

Soud schválil další dohody o vině v kauze zakázek Fakultní nemocnice Bulovka

Obvodní soud pro Prahu 8 v pondělí schválil dohodu o vině a trestu s dalším obžalovaným v kauze zakázek Fakultní nemocnice Bulovka Dalimilem Jánským. Podnikatel přijal tříletou podmínku s odkladem na pět let a peněžitý trest 450 tisíc korun. Se žalobcem se na trestu dohodly i dvě obžalované firmy, také jejich dohody v pondělí soud potvrdil. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Ze sedmi lidí a třech firem obžalovaných v této části kauzy nemocničních zakázek přijali již dříve trest čtyři lidé.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 17:16|

Soud schválil dohody v kauze zakázek v nemocnici Bulovka. Obžalovaní přijali podmínky

Obvodní soud pro Prahu 8 schválil tři dohody o vině a trestu v kauze dvou zakázek Fakultní nemocnice Bulovka. Bývalí ředitelé nemocnice Andrea Vrbovská a František Novák a také někdejší ekonomická náměstkyně Bulovky Marie Nushiová přijali podmíněné i peněžité tresty a několikaleté zákazy činnosti. Rozhodnutí je pravomocné.
18. 9. 2023|

Státní zástupce obžaloval pět lidí a jednu firmu kvůli zakázkám v Nemocnici Na Františku

V případu manipulace s veřejnými zakázkami Nemocnice Na Františku v Praze padla obžaloba. ČT to sdělil dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. Obžalobě čelí pět lidí a jedna firma. Případ souvisí se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v roce 2018. Kriminalisté tehdy zasahovali v Nemocnici Na Františku, na Bulovce a dalších místech. Obvinění čelil také podnikatel Tomáš Horáček, který s žalobcem už předloni uzavřel dohodu o vině a trestu.
1. 2. 2023|

Vyšetřování kauzy úniků z policejních databází je u konce, GIBS stíhá osm lidí i dvě firmy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) končí vyšetřování velké kauzy úniků z policejních databází. Elitní policisté jsou podezřelí, že za peníze poskytovali informace lobbistovi Tomáši Horáčkovi. V případu jde o úplatky za víc než milion korun.
21. 5. 2022|

V rozsáhlé kauze nemocničních zakázek schválil soud další dohodu, muž přijal podmínku

V kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami přijal Antonín Tvrdoň podmíněný trest. Dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel se státním zástupcem, v úterý pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Aktuálně projednávaná část případu souvisí se zakázkou na stravovací služby pro Nemocnici Na Františku v Praze v hodnotě 33 milionů korun.
26. 4. 2022|

V kauze manipulací nemocničních zakázek musí firma zaplatit 20 milionů. Peněžitý trest přijali další dva lidé

V kauze manipulací s nemocničními zakázkami přijali obvinění Igor Weiss a Oldřich Kozák peněžité tresty ve výši pět milionů a 300 tisíc korun. Schválené dohody souvisejí se zakázkou na úklid Fakultní nemocnice Bulovka z roku 2017. Dvacetimilionový peněžitý trest zaplatí také obviněná společnost MW Dias. Dohody o vině a trestu pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 4. 2022|

Policie završuje kauzu podnikatele Horáčka. Případ dvou ústeckých policistů ale dosud uzavřen není

Policie uzavírá kauzu zdravotnických zakázek kolem lobbisty Tomáše Horáčka. Obvinění se mají seznámit se spisem. Národní centrála proti organizovanému zločinu zároveň navrhla obžalovat muže, který nabízel ovlivnit policejní šetření týkající se údajného vyvedení Horáčkových firem do zahraničí v době, kdy byl ve vazbě.
29. 1. 2022|

Možnou šikanu nájemníků v pražské vile řeší policie. Objekt dříve vlastnil lobbista Horáček

Policie vyšetřuje možnou šikanu nájemníků v památkově chráněné vile v městské části Praha 2. Lidé si stěžují, že je nový majitel chce vystěhovat. Původním vlastníkem budovy byl podnikatel Tomáš Horáček figurující v kauze zmanipulovaných nemocničních zakázek. Podle něj se vily nezákonně zmocnila jeho bývalá advokátka.
25. 12. 2021|

Státní zástupce Matula: Vyšetřování případu manipulací s nemocničními zakázkami skončí začátkem příštího roku

Policie na počátku příštího roku ukončí vyšetřování případu manipulací se zakázkami v pražských nemocnicích. České televizi to řekl státní zástupce Zdeněk Matula. Hlavní obviněný – podnikatel Tomáš Horáček už uzavřel dohodu o vině a trestu. V kauze je nadále stíhaná i exředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská nebo bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.
14. 12. 2021|

Seznam Zprávy: Podnikatel Horáček přijal v kauze nemocničních zakázek půlroční trest

Podnikatel Tomáš Horáček, který byl obviněn v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Přijal půlroční trest, sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech a peněžitou sankci pět milionů korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Dohodu, podle které musí Horáček také uhradit škodu zhruba 600 tisíc korun, schválil Obvodní soud pro Prahu 5. Horáček spolupracuje s policií.
13. 12. 2021|

Policie obvinila bývalou právničku lobbisty Horáčka ze zpronevěry

Policie obvinila bývalou firemní právničku lobbisty Tomáše Horáčka Ninu Rydlovou ze zpronevěry dvanácti milionů korun. Peníze údajně vyvedla z Horáčkových firem v době, kdy byl ve vazební věznici. Obviněná je i ústecká společnost JTH Group, která podle policie vystavovala Rydlové fiktivní faktury. Advokátka označila stíhání za „scestné“ a vinu odmítá také firma, informuje server iRozhlas.cz.
3. 10. 2021|

V kauze úniku informací z policejních systémů inspekce obvinila další dva lidi, píše iRozhlas

V kauze úniku informací z policejních informačních systémů obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů další dva lidi. Už v dubnu byli obviněni tři policejní důstojníci, dva bývalí policisté, jeden civilista a jedna firma. „Trestní stíhání jsme rozšířili o dvě osoby,“ řekla serveru iRozhlas mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. S tím, že jde o jednoho jihočeského policistu, druhý stíhaný od policie odešel v roce 2005. Případ podle dřívějších informací České televize a Českého rozhlasu souvisí s kauzou lobbisty Tomáše Horáčka, který je stíhán za korupci při zadávání nemocničních zakázek.
10. 9. 2021|

Advokátka využila stíhání lobbisty Horáčka. Vyváděla peníze z jeho firem, míní policie

Policie obvinila bývalou advokátku stíhaného lobbisty Tomáše Horáčka. Podle detektivů nakládala bez jeho vědomí s firmou, kterou ovládal. Horáček je ústřední postavou kauzy nemocničních zakázek a usiluje o status spolupracujícího obviněného.
6. 7. 2021|

Inspekce obvinila tři policejní důstojníky z vynášení informací. Jinému podezření čelí i detektiv NCOZ

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila tři policejní důstojníky kvůli rozsáhlému úniku informací. Podle inspekce movitým podnikatelům poskytovali informace o tom, zda jsou tyto osoby, případně jimi ovládané společnosti, prověřované. Kromě tří policejních důstojníků v činné službě byli obviněni i dva bývalí policisté, jeden civilista a jedna firma. Inspekce také obvinila detektiva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli údajné spolupráci se stíhaným lobbistou.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 12:34|

Bez testů se podle Blatného žáci za týden do škol nevrátí. Vláda se však zatím hádá o jejich nákupu

Pokud se nezačne s testováním ve školách, nebudou se tam podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vracet děti. Jenže tendrem na pořízení testů se zabývá policie a vláda ho možná zruší. Naznačil to Andrej Babiš (ANO), který tak reagoval na pochybnosti ohledně vítězné firmy. Jan Hamáček (ČSSD), jehož resort má nákup na starost, však tvrdí, že postupoval přesně podle usnesení vlády, a obviňuje premiéra z nepřijatelného tlaku na soutěž.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 08:06|

Svědka v případu nemocničních zakázek hlídá policie. Horáčkovi vyhrožují smrtí

Policie znovu hlídá ústřední postavu kauzy nemocničních zakázek Tomáše Horáčka. Detektivové mají k dispozici svědectví i nahrávky, z nichž vyplývá, že muž, který mluví o pozadí údajné korupce, může být v ohrožení života.
16. 2. 2021|

Chátrající Bulovka je v první linii boje s koronavirem. Její opravu ale brzdí spory

Pražská Nemocnice Na Bulovce je známá svou infekční klinikou, kde se zkraje devadesátých let léčili první nemocní s chorobou AIDS. Hraje ústřední roli i v boji s koronavirem. Na zdejší klinice leželi už začátkem března pacienti, kteří na sobě objevili příznaky nemoci COVID-19. Bulovka je ovšem také zařízením, které kromě nemocí bojuje i se špatným stavem svého areálu.
21. 4. 2020|

Uplácelo se na Bulovce? Policejní odposlechy citují hovory z restaurace i z kanceláře nemocnice

Policie prošetřuje kauzu údajně zmanipulované zakázky na výměnu lineárních urychlovačů za 130 milionů v pražské nemocnici na Bulovce. Část obviněných se podle policejních dokumentů na předávání úplatků domlouvala v restauraci nebo přímo v kancelářích nemocnice. Zejména díky svědectví už obviněného Tomáše Horáčka policie stíhá pětici lidí včetně bývalé ředitelky nemocnice Andrey Vrbovské či exposlance ODS Marka Šnajdra. Všichni ale vinu odmítají.
30. 11. 2019|

Se Šnajdrem je obviněna i exředitelka Bulovky Vrbovská a její náměstkyně Nushiová

Kvůli údajným manipulacím se zakázkami pražské Nemocnice Na Bulovce policie vyslechla bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Podle policejního usnesení měl dostat úplatek ve výši 50 tisíc korun, což on odmítl. Případ se týká zakázky na obnovu lineárních urychlovačů za 120 milionů. Spolu se Šnajdrem jsou obviněny dvě firmy a čtyři lidé. Mezi nimi je i bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská a její náměstkyně Marie Nushiová.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 16:11|

LN: Policie obvinila bývalého poslance Šnajdra kvůli zakázkám v Nemocnici Na Bulovce

Policie v pondělí zadržela a obvinila bývalého poslance ODS Marka Šnajdra kvůli údajným manipulacím se zakázkami v pražské Nemocnici Na Bulovce. Uvedly to Lidové noviny (LN) na svém webu. Spolu se Šnajdrem policie obvinila další čtyři lidi.
18. 11. 2019|

iROZHLAS.cz: Policisté zasahovali v budovách vnitra a hasičů, zřejmě kvůli kauze kolem podnikatele Horáčka

Policisté ve čtvrtek provedli domovní prohlídky v budovách ministerstva vnitra a generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. Podle serveru iROZHLAS.cz zásah souvisel s kauzou údajných manipulací s nemocničními zakázkami, v níž čelí obvinění mimo jiné severočeský podnikatel Tomáš Horáček. Po prohlídkách nebyl nikdo obviněn, podle státního zástupce šlo hlavně o dokumenty.
18. 10. 2019|