TÉMA

Tomáš Hrdlička

Setkání Blažka s Nejedlým koaličním politikům vadí, chtějí ho dál řešit

Další koaliční politici kritizují fakt, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve středu strávil několik hodin v restauraci, kde pořádal oslavu bývalý poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka například v pátek avizoval, že lidovci budou chtít setkání ministra s mužem, který má vazby na Rusko, probírat na koaliční úrovni. Obdobně k záležitosti přistupují i Piráti.
18. 8. 2023|

Soud odblokoval lukrativní pozemky z kauzy Bečvářova statku, píší HN

Vrchní soud v Praze v polovině července odblokoval lukrativní pozemky, které spoluvlastní podnikatel Tomáš Hrdlička. Soudy dosud pozemky zadržovaly kvůli tomu, že pocházejí z restitučního podvodu známého jako kauza Bačvářova statku, píše web Hospodářských novin (HN). V případu byli již dříve odsouzeni tři úředníci Státního pozemkového úřadu, kteří pozemky vydali falešné restituentce.
18. 8. 2023|

V kauze Bečvářova statku uložil soud úředníkům sedm a šest let

V případu restituce takzvaného Bečvářova statku soud nepravomocně potrestal bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka a jeho nadřízenou Evu Benešovou sedmi a šesti lety vězení. Třetímu obžalovanému, Petru Chmelíkovi, uložil roční podmínku s dvouletým odkladem. Obžaloba trojici viní z toho, že nezákonně přiřkli Emilii Bednářové náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Bečvářovi. Rozhodnutí není pravomocné.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 11:11|

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové za nezákonné

Odposlechy v kauze Jany Nečasové jsou podle Nejvyššího soudu nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauzy, kterou spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a která přispěla k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček potvrdil, že rozhodnutí, které se týká odposlechů Nečasové, padlo koncem května. Jeho obsah mluvčí nekomentoval.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 20:37|

Státní zástupce podal obžalobu na expremiéra Nečase kvůli křivé výpovědi

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Petra Nečase (ODS), uvedl server Aktuálně.cz. Někdejší premiér se bude u soudu zpovídat kvůli dvěma výpovědím, které učinil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle vyšetřovatelů křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 12:15|
Reportéři ČT

Kdo a jak profitoval na velké restituční kauze Bečvářova statku? Zjišťovali Reportéři ČT

Restituční kauza Bečvářova statku se rozvíjí do stále nových souvislostí. Obžalobě už kvůli tomu čelí tři úředníci z Pozemkového úřadu. K lukrativním parcelám v Praze se dostali vlivní zákulisní hráči v čele s Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem. Jak se domlouvali na ovlivňování úředníků, kteří rozhodovali o vydání pozemků, zjišťovaly pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Adéla Paclíková.
17. 3. 2020|
Doporučujeme

Hrdlička, Janoušek či Honzík v zákulisí největší restituční kauzy. Úředníci udělali „chybičku“ za miliardu

Největší restituční kauza je u pražského městského soudu. Stojí před ním tři úředníci, kteří podle obžaloby přiznali dědicům pozemky v hodnotě přes miliardu korun, na které neměli právo. Je tu ale otázka, zda jsou v celé kauze ti hlavní. Neprávem získané pozemky po rodině Bečvářových totiž za zlomek ceny získala záhadná firma, ve které se objevují tváře zákulisních hráčů pražské politiky Tomáše Hrdličky a Romana Janouška a také advokát Daniel Honzík. Natáčely reportérky Jana Neumannová a Adéla Paclíková.
18. 2. 2020Aktualizováno22. 2. 2020, 18:42|
Reportéři ČT

Pozemky, které se týkají i dostavby Pražského okruhu, mají za sebou pochybnou restituci

Statek, který zabavili komunisté, kdysi ležel na samotném okraj metropole, dnes patří do lukrativního širšího centra v Praze 10. Když přišly restituce, původní vlastníci už nežili a objevili se dědicové bez příbuzenského vztahu. Na rozsáhlý majetek, na jehož části dnes stojí například i budova rádia Svobodná Evropa, uplatnili nárok na základě závěti. Jenže brzy se objevily pochybnosti, zda úředníci pozemkového úřadu postupovali správně a zda se na restituci neobohacují vlivní lidé z pražské politiky.
22. 1. 2019|
Reportéři ČT

Peníze Prahy 10 za nevýhodný nákup pozemku skončily v blízkosti lobbisty Hrdličky

Městská část Praha 10 řízená občanským demokratem Milanem Richterem koupila v roce 2012 za více než čtyřiadvacet milionů pozemek pod školkou v Bajkalské ulici. Ocenit si ho nechala sama, a to s podmínkou, aby posudek nezohledňoval budovu školky, třebaže právě ta cenu parcely v reálu snižuje. Prodejcem nadhoceného pozemku byla společnost s vazbou na Tomáše Hrdličku – lobbistu blízkého právě občanským demokratům. Případ sledovala Jana Neumannová z týmu Reportéři ČT.
3. 7. 2018|