TÉMA

Vitalij Manskij

Gorbačov je věrný svým zásadám i iluzím, oceňuje režisér nového dokumentu Manskij

V kinech je od čtvrtka dokument o Michailu Gorbačovovi. Jediný prezident Sovětského svazu, jeho poslední vůdce, muž, který svými rozhodnutími změnil svět, je dnes devadesátiletým důchodcem. Žije osamocený v domě na okraji Moskvy. Ve filmu Gorbačov. Ráj bilancuje dění dvacátého století, svůj život i kariéru. S režisérem snímku Vitalijem Manským natáčela Pavla Sedliská.
4. 11. 2021|

Vracíme se k sovětské cenzuře, říká o kultuře v Rusku dokumentarista Manskij

Podle dokumentaristy Vitalije Manského se v Rusku vede o kulturu boj, protože proti její části stojí kremelská moc. Filmař, jehož dokumenty Svědkové Putinovi a Roura byly oceněny na MFF Karlovy Vary, mluví v rozhovoru i o tom, proč je důležité točit snímky o obyčejných Rusech.
27. 4. 2021|

Gorbačov se v novém dokumentu vyjadřuje k minulosti i současnosti

Na mezinárodním festivalu dokumentů v Amsterdamu měl ve čtvrtek on-line premiéru nový film o Michailu Gorbačovovi. S politikem, za jehož éry došlo k jaderné havárii v Černobylu i k rozpadu Sovětského svazu, natáčel Vitalij Manskij.
20. 11. 2020|

O evropské Oscary se utká šest adeptů. Nominace mají i Almodóvar, Polanski nebo Lanthimos

Evropská filmová akademie zveřejnila nominace na své letošní výroční ceny. Šanci uspět má španělská Bolest a sláva, německý Narušitel systému nebo britská Favoritka. Evropské filmové ceny, považované za obdobu amerických Oscarů, se budou udílet 7. prosince v Berlíně.
9. 11. 2019Aktualizováno9. 11. 2019, 21:19|
Vladimir Putin

Svědkové Putinovi odhalují, jak ruský prezident vystoupal na vrchol a už tam zůstal

Dnes patří Vladimir Putin mezi nejvýraznější figury světového dění. Jak vypadaly počátky éry současného ruského prezidenta, ukazuje nový film nazvaný Svědkové Putinovi, který právě vstupuje do českých kin. Režisér Vitalij Manskij se před dvaceti lety dostal do nitra kremelské politiky, když ještě natáčel pro ruskou televizi. Snímek se stal vítězem dokumentární sekce na letošním festivalu v Karlových Varech.
8. 11. 2018|

Dokumentarista Manskij: Havel i papež by se stali Putinem, kdyby byli na jeho místě

Dokud se nepodaří změnit systém, nezbavíme se autoritářských vůdců, to systém dělá z lidí diktátory, obává se ruský dokumentarista ukrajinského původu Vitalij Manskij. Karlovarský festival vybral do soutěže dokumentů jeho Svědky Putinovy. Snímek, v němž filmař sledoval Vladimira Putina poté, co se stal v roce 1999 poprvé prezidentem.
30. 6. 2018|