TÉMA

Východočeské divadlo

Milovníci kultury se vrátili do divadel, ta teď plánují zdražovat

Ceny vstupenek v nadcházející divadelní sezoně porostou. Za představení si diváci v průměru připlatí nižší desítky korun. Vyplývá to z vyjádření divadel oslovených Českou televizí. Ta se doposud bála výrazněji zdražovat kvůli odlivu diváků během pandemie covidu-19. Především divadla v menších městech stále hlásí nižší návštěvnost.
16. 7. 2023|

Letní divadelní scény chtějí hlavně bavit, každá legrace ale diváky něco stojí

Mnohé scény pokračují letos v hraní i o divadelních prázdninách. Velký rozmach představení pod širým nebem nastal v době pandemie, kdy open-air scény byly často jedinou možností, jak neztratit kontakt s diváky a alespoň částečně vykrýt propad návštěvnosti uzavřených kamenných divadel. Letní scény zůstávají oblíbené, byť se například dlouholetá akce tohoto druhu v Plzni rozhodla i kvůli nižší návštěvnosti po letošku skončit. Obecně ale platí, že „do divadla“ na venkovní uvedení přijdou i lidé, kteří by si třeba v sezoně lístky nekoupili. Přestože na letní scéně za ně pravděpodobně zaplatí víc než do běžného hlediště. Prázdninové repertoáry navíc jdou vstříc co nejširšímu publiku, nabízejí hlavně pobavení.
14. 6. 2023|

Východočeské divadlo rozebírá Intimní rizika na veřejných místech

Východočeské divadlo sáhlo po dalším titulu od britského dramatika Alana Ayckbourna. V české premiéře odehrálo hru Intimní rizika na veřejných místech. S vtipem nahlížený příběh ze současného Londýna pojednává o šestici obyčejných lidí, jejichž osudy proplete strach ze samoty.
26. 5. 2023|

Nesmrtelnost zajistí v Pardubicích i po sto letech Věc Makropulos, poprvé ale jako divadelní muzikál

Před sto lety zveřejnil Karel Čapek návod na nesmrtelnost v divadelní hře Věc Makropulos. Století od prvního uvedení se Čapkově dramatu vrací ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde ho ale ve světové divadelní premiéře nastudovali jako muzikál. Téma, jímž je právo člověka uměle si prodlužovat život, ale zůstává stejné a při současném pokroku medicíny je víc než aktuální.
26. 10. 2022|

Divadla na prázdniny nehrají. Letní scény se otevírají po celém Česku

Divadelní prázdniny divadla ne vždycky dodržují, letos v létě navíc často chtějí sobě i divákům vynahradit kvůli pandemii nevydařenou sezonu. Letní scény se tak otevírají v Praze, Plzni nebo Pardubicích. Vedle repríz oblíbených kusů se chystají i premiéry, repertoár je většinou odlehčený. Některé venkovní scény už hrají, jiné spustí program až se začátkem prázdnin.
26. 6. 2021|

Zahradní slavnost neskončí, dokud bude dost přičinlivých Hugů Pludků. A frází

Ve Východočeském divadle uspořádali Zahradní slavnost. Hra Václava Havla je jednou z jeho nejčastěji inscenovaných textů. Napřesrok uplyne šedesát let od prvního uvedení, podle režiséra nového nastudování Břetislava Rychlíka ale absurdní komedie prvního polistopadového prezidenta nestárne. Svou aktuálností promlouvala i k dalším divadelníkům.
13. 6. 2021|

Východočeské divadlo si k výročí revoluce pořídilo ribstol. Rovná páteř, láme charaktery

Narovnat záda, nebo se pověsit? Otázka, kterou si člověk může položit, když stojí před revolucí i před ribstolem. Právě toto tělocvičné nářadí dalo název novince Východočeského divadla. Její hrdinové mnohdy nehrdinsky řeší, jak se zachovat v předvečer sametové revoluce. Scénickým čtením lehce absurdní komedie se pardubická scéna připojuje k výročí této události.
13. 11. 2019|

Opory společnosti v Pardubicích někoho zhnusí, jiné ujistí

Jak daleko je schopen člověk zajít na cestě za úspěchem, popisují v Pardubicích Opory společnosti. Málo známou, ale podle tvůrců překvapivě aktuální hru Henrika Ibsena si jako poslední letošní premiéru vybralo Východočeské divadlo.
16. 12. 2018|

Král jelenem, Kunětická hora divadlem

Východočeské divadlo v Pardubicích před prázdninami tradičně opustilo svoji domovskou scénu a zve diváky pod širé nebe. Na Kunětické hoře publikum letos baví komedií Král jelenem, jejímž autorem je barokní dramatik Carlo Gozzi.
19. 6. 2018|