TÉMA

TV Nova

TV Prima musí Marešové zaplatit půl milionu za reportáže o stíhání, rozhodl pravomocně soud

Televize Prima musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit půl milionu korun s úroky za to, že v reportážích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. O sto tisíc však snížil částku, kterou ženě loni přiznal Obvodní soud pro Prahu 8. Rozhodnutí je pravomocné. Žena žalovala i další média, ve všech sporech už soudy pravomocně rozhodly.
22. 6. 2023|

Byli jsme naivní, nezodpovědní a nevzdělaní, vzpomíná na začátky novinařiny v Česku editorka Událostí Kanisová

Vlastní drzost a punkovost novinářského prostředí 90. let pomohly Janě Kanisové nastartovat kariéru v televizi. „Stačilo být ve správnou dobu na správném místě. Nemyslím si, že to bylo nejlepší období, co se kvality novinářské práce týče,“ hodnotí v podcastu Background ČT24. Cynismu se editorka hlavní zpravodajské relace Události nevyhýbá, příliš cyničtí novináři ale podle ní rozhodně nejsou přínosem pro společnost.
18. 5. 2023|

Televizní debaty s kandidáty na prezidenta byly vyvážené, rozhodl Nejvyšší správní soud. Média podle něj volby neovlivnila

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost muže z Kladna, který tvrdil, že televizní společnosti zmanipulovaly prezidentské volby, a navrhoval opakování voleb na náklady Primy, Novy a České televize. Vadilo mu to, že televize rozdělovaly prezidentské kandidáty na outsidery a favority, jimž pak dávaly více prostoru. Česká televize pak podle pisatele kladla některým kandidátům podjaté otázky, aby je ztrapnila, Andrej Babiš (ANO) prý musel odpovídat na otázky, na které odpovídat nechtěl.
17. 2. 2023|

Divák i čtenář musí mít pohodlí, jinak odejde, říká Libuše Šmuclerová z vedení vydavatelství CNC

Jako lídr se prý narodila a v jednom z rozhovorů kdysi přiznala, že šéfovala už dětem ve školce. Vedení se ale dá naučit jen do jisté míry, říká předsedkyně představenstva vydavatelského domu Czech News Center (CNC) Libuše Šmuclerová. V devadesátých letech byla na Nově nadřízenou Radka Johna nebo Josefa Klímy, v mediálním domě CNC zodpovídá za šedesátku titulů. Důležitější než prosazovat vlastní názor podle Šmuclerové ale je, aby ji podřízení pochopili, „pak už se povedou sami“. Proč se novinařina neobejde bez psychologie a sociologie? A jaké byly začátky na Nově? I to prozradila v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
17. 11. 2022|

Prima má Marešové zaplatit odškodné šest set tisíc korun, rozhodl soud

Televize Prima má zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit šest set tisíc korun s úroky za to, že v reportážích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Rozhodl o tom nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 8. Žena čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici, soudy ji ale viny zprostily. Po Primě Marešová požadovala 6,7 milionu korun. Soudy jí už přiznaly odškodné od státu a od dalších médií.
20. 9. 2022|

Zdravotní sestra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Místo milionů dostane od CNC 900 tisíc korun

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Pomocí dovolání se dožadovala vyšší náhrady újmy po mediálním domu Czech News Center (CNC), který vydává například deníky Blesk, Aha nebo týdeník Reflex. I nadále tak platí, že CNC musí Marešové zaplatit 900 tisíc korun. Původně žádala téměř pět milionů.
1. 6. 2022|

Nebezpečí jsem cítil až se dvěma bodyguardy po boku, přiznává publicista Josef Klíma

Chodí za vrahy do věznic a přesvědčuje je, aby veřejně promluvili o svých činech. Investigativní novinář a publicista Josef Klíma to dělá už víc než třicet let, přesto není stoprocentně úspěšný. Kauz, které z nejrůznějších důvodů zveřejnit nemůže, má totiž stále víc než těch publikovaných. Neuzavřené případy ale využívá jinak – za minulého režimu o nich psal detektivky, teď mu jsou předlohou třeba ke scénářům. Který vrah byl podle něj nejchytřejší, co dělá, když chce na všechno zapomenout, nebo kdy se cítil v nebezpečí, na to vše odpověděl v nejnovějším podcastu Background ČT24.
1. 3. 2022|

Vydavatelství podle soudu porušila presumpci neviny, zdravotní sestře musí zaplatit téměř milion

Vydavatelství Mafra musí zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 700 000 korun s úroky za to, že při informování o jejím trestním stíhání nerespektovalo presumpci neviny. Vltava Labe Media (VLM) musí ze stejného důvodu ženě vyplatit dalších 50 000 korun, 200 000 korun už jí v minulosti zaplatilo. Rozhodl o tom odvolací Městský soud v Praze. Vydavatelství podle soudu neinformovala o případu korektně a mohla ve čtenářích vyvolat dojem, že je Marešová vinna.
24. 2. 2022|

Nadační fond Neuron končí spolupráci s Janečkem kvůli proslovu na Slavících

Nadační fond Neuron ukončil spolupráci s matematikem a podnikatelem Karlem Janečkem kvůli jeho proslovu při pátečním vyhlášení hudební ankety Český slavík. Janeček mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády a případné očkování dětí. Fond se od jeho vyjádření distancoval.
22. 11. 2021|

Bábu pod kořenem bych zpracoval jinak, byla by to ale chyba, říká k ikonické reportáži TV Nova Rey Koranteng

Začínal tak, že hlásil počasí. Nikdy nenatočil reportáž a přesto jeho jméno neodmyslitelně patří k Televizním novinám. A v posledních letech i politickým debatám TV Nova. Rey Koranteng je zapamatovatelný po jméně i vzhledu, a to mu prý pomohlo k tomu být v devatenácti letech u startu TV Nova. Rozhovory spíš odmítá, nerad totiž opakuje odpovědi na stejné otázky. Pozvání do podcastu Background ČT24 ale přijal. A mluvil o bábě pod kořenem, zvířátku na konci relace i tweetování o kauze Vrbětice.
3. 11. 2021|

Soud dal za pravdu zdravotní sestře Marešové ve sporu s vydavatelstvím Mafra

Vydavatelství Mafra má zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 700 tisíc korun s úroky za to, že při informování o jejím trestním stíhání nerespektovalo presumpci neviny. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5, rozsudek ale není pravomocný, Marešová i Mafra se proti němu mohou odvolat. Zdravotní sestra podala žaloby i na další vydavatelství, soudy jí už v několika případech odškodnění přiznaly.
13. 9. 2021|

Reportéři ČT: Vjezd do výzkumného areálu v Praze blokují návěsy. Majitel silnice od nich dává ruce pryč

Výzkumný areál v pražských Běchovicích je sídlem špičkových technologických firem. Ty se ale ke svým výrobním halám těžko dostávají, protože příjezdové cesty blokují desítky starých vraků. Majitel cest Miloslav Štěpán odmítá vraky odstranit a tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Do areálu navíc přibyli nevítaní hosté, které sem kdosi údajně z charitativních důvodů přestěhoval. Více než rok trvající beznadějnou situaci má vyřešit novela zákona, která má obcím v podobných případech rozvázat ruce.
21. 6. 2021|

Vysílací rada musí šesti odvolaným radním vyplatit čtrnáct milionů korun, rozhodl soud

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) musí svým šesti bývalým členům vyplatit přes 14 milionů korun jako náhradu ušlé mzdy. Ve středu to pravomocně potvrdil soud, který zamítl odvolání vysílací rady. Radu v roce 2003 tehdejší premiér Vladimír Špidla podle soudu odvolal nezákonně. Přiznanou částku ještě výrazně navýší úroky z prodlení. Rada bude muset hradit i dalších zhruba 2,4 milionu, které muži vynaložili na soudní řízení.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 15:35|

Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku

Během výletu za adrenalinovým lyžováním zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce nejbohatší Čech Petr Kellner, informoval list The New York Times. Zprávu v pondělí potvrdila mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová, v jejímž čele Kellner stál. Pád stroje nepřežili další čtyři lidé. Tragická událost se stala v sobotu. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo Kellnera v pondělí pověřen jeden z jejích akcionářů Ladislav Bartoníček.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:14|

Ve věku 67 let zemřela moderátorka Eva Jurinová. Její hlas znali lidé z televize, rozhlasu i metra

V neděli 3. ledna zemřela po dlouhé těžké nemoci novinářka a bývalá televizní moderátorka Eva Jurinová, informovala CNN Prima News s odvoláním na jejího bývalého kolegu Zbyňka Merunku. Jurinová pracovala v Československé televizi i Českém rozhlasu, moderovala hlavní zprávy v televizi Nova a byla také tiskovou mluvčí motolské fakultní nemocnice.
14. 1. 2021|

Zdravotní sestra Marešová trvá na odškodnění 12 milionů od televize Nova. Obrátila se na Nejvyšší soud

Zdravotní sestra Věra Marešová trvá na odškodnění ve výši 12 milionů korun od televize Nova za nerespektování presumpce neviny v reportážích a článcích týkajících se jejího trestního stíhání. V případu podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Informaci ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Markéta Fikoczková. Marešová nesouhlasí s pravomocným rozsudkem soudu, který jí přiznal odškodnění 1,2 milionu korun.
13. 1. 2021|

Frankistické Španělsko po smrti „caudilla" obrátilo list. Diktátorův skon odstartoval přerod v konstituční monarchii

Před 45 lety zemřel španělský diktátor Francisco Franco. Proslul především jako vítězný vůdce falangistů v občanské válce, který v zemi nastolil represivní režim, v jehož čele strávil 36 let. Po jeho smrti 20. listopadu 1975 se ovšem Španělsko rozhodlo odpoutat od frankistické minulosti a vydat na trnitou cestu ke konstituční monarchii. Historie však v největší pyrenejské zemi rezonuje dodnes.
20. 11. 2020|

TikTok má už skoro miliardu uživatelů, videa sdílí i některá světová média. České redakce zatím otálejí

Facebooku, Twitteru nebo Instagramu vzniká nová silná konkurence. Mobilní aplikaci TikTok si po celém světě nainstalovaly už dvě miliardy lidí, aktivně ji používá kolem osmi set milionů uživatelů. Velká média si začínají uvědomovat, že by jejich profil na TikToku neměl chybět. Jenže, je prostor, ve kterém lidé nahrávají a sdílejí maximálně minutová a většinou vtipná videa, vůbec správné místo pro zpravodajství? Amerika už to zkouší a zatím to vypadá, že nejúspěšnější jsou vtipy a dezinformace. Téma rozebírá pořad Newsroom ČT24.
15. 11. 2020|

Celoplošný přechod na DVB-T2 je na úplném konci. Jako poslední se vypíná vysílač v Ploštinách

Celoplošný přechod na nový standard DVB-T2 završí České Radiokomunikace před půlnocí vypnutím vysílání DVB-T komerčních kanálů zastoupených v třetím multiplexu z valašských Ploštin. Nový multiplex 23 začne odsud vysílat ve čtvrtek brzy ráno, vyplývá z informací firmy.
28. 10. 2020|

Nova musí zaplatit zdravotní sestře Marešové odškodnění za nedodržení presumpce neviny, rozhodl soud

Televize Nova musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit 1,2 milionu korun za to, že v reportážích a článcích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Pravomocně o tom ve čtvrtek rozhodl pražský městský soud. Marešová podala obdobné žaloby i na další vydavatelství, po Nově požadovala 12 milionů korun. Mluvčí televize Nova Jana Lohrová uvedla, že rozhodnutí soudu bude televize respektovat, další postup zváží po doručení písemného odůvodnění rozsudku.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 13:35|

PPF dokončila převzetí CME, generálním ředitelem bude Didier Stoessel

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných firem dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF nyní plně majetkově kontroluje aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku, uvedla skupina v tiskové zprávě. V Česku tak PPF ovládla televizní skupinu Nova, ve které už držela podíl do roku 2004, kdy ho prodala právě CME.
13. 10. 2020|

Skupina PPF může převzít majitele televize Nova. Evropská komise s tím souhlasila

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera může převzít mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která ovládá i tuzemskou televizi Nova. Oznámila to v úterý Evropská komise.
6. 10. 2020|

Má nepravdivé informace, brání se Kellnerova PPF kritice amerického senátora Rubia

Americký republikánský senátor Marco Rubio chce, aby vláda prezidenta Spojených států Donalda Trumpa prověřila bezpečnostní dopady prodeje firmy Central European Media Enterprises (CME) společnosti PPF českého miliardáře Petra Kellnera. Důvodem jsou vazby PPF na Čínu, informovala agentura Reuters. Americký telekomunikační gigant AT&T, který v CME drží většinový podíl, Rubiovu žádost zatím nekomentoval. Skupina PPF se vůči Rubiovi ohradila. O návrhu prodeje CME do rukou PPF budou ve čtvrtek na mimořádné valné hromadě hlasovat akcionáři mediální společnosti CME.
26. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 08:44|
Newsroom Téma týdne

Barrandov nově bez prezidenta. Televize přijde o diváky a citace, ohrožené jsou i peníze investorů, domnívají se analytici

Platilo to téměř tři roky – ve čtvrtek v hlavním vysílacím čase promlouval z TV Barrandov prezident Miloš Zeman. Pořad Týden s prezidentem, který moderoval ředitel televize Jaromír Soukup, ale najednou končí. Důvod odmítnutí dalšího natáčení vysvětlil Pražský hrad v otevřeném dopise – pořad vyčerpal svůj potenciál. Co vše za tímto rozhodnutím může být a co vše může způsobit, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
19. 1. 2020|