TÉMA

Olmo Omerzu

Donutil a Mihulová jsou v Atlase ptáků osamělí. Víc než sympatii potřebují empatii, říká režisér

V rodinné firmě se přijde na to, že z ní někdo vyvádí peníze. Roznětka pro komplikované rodinné vztahy v novém filmu Olma Omerzua, v Česku žijícího slovinského režiséra. Kriminální drama Atlas ptáků zařadil do hlavní soutěže letošní karlovarský festival, od 2. září ho uvádí i kina. V rozhovoru snímek, v němž svět komunikačních technologií využívá slabá místa lidí, přiblížil Omerzu spolu s herci Alenou Mihulovou a Miroslavem Donutilem.
22. 8. 2021|

Rodinná firma v problémech. Atlas ptáků s Donutilem a Mihulovou se otevírá v první ukázce

Když se ve staré rodinné firmě ukáže, že z ní kdosi vyvádí peníze ve velkém, nastává konfrontace s novou realitou, na níž nebyl nikdo připraven. Očekávaný snímek režiséra Olma Omerzu Atlas ptáků se ještě před premiérou v hlavní soutěži karlovarského festivalu představuje v prvním traileru. Roli šéfa podniku má Miroslav Donutil, vedle něj se ve snímku objeví ještě Alena Mihulová, Eliška Křenková, Martin Pechlát, David Bowles, Vojtěch Kotek nebo Pavla Beretová.
2. 8. 2021|

Jestli se Brno stalo dobrou kulisou, budeme rádi, říkají tvůrci romance Marťanské lodě

Česká filmová romance Marťanské lodě ukazuje v klipu k písni Jablka první záběry. Příběh, který vychází ze zážitků hudebníka kapely Květy Martina Kyšperského, natočil režisér Jan Foukal. Kromě Kyšperského se v romanci z Brna představí Eliška Křenková. Marťanské lodě „o lásce, odplouvání a múzách“ jsou hotové delší dobu, uvedení ale zbrzdila pandemie. Pražská premiéra bude v polovině září.
7. 6. 2021|

Kritici poprvé ocení krátké filmy. I po úspěšné Dceři filmařům chybí kontinuální podpora

Nejvíce nominací v letošních Cenách české filmové kritiky získaly filmy Šarlatán a Krajina ve stínu, pozornost se ale bude upínat i na jiné kategorie. Kritici letos poprvé ocení i krátké filmy, které vznikly na FAMU, v kategorii objev roku zase o ocenění bojují dva úspěšné dokumenty. Jakou zprávu to podává o české kinematografii?
17. 1. 2021|

Omerzu „dospěl“. V soudní síni se sešel s Donutilem a Mihulovou

Režisér a scenárista Olmo Omerzu se přesouvá do střižny se svým dalším filmem. O víkendu dotočil poslední klapku nového snímku, který vzniká v koprodukci České televize. Do kin se dostane v roce 2021. Do hlavních rolí obsadil Omerzu Alenu Mihulovou a Miroslava Donutila, jak se bude novinka jmenovat, ale zatím tvůrci neprozradili.
17. 6. 2020|

Český lev: V nejlepším filmu Všechno bude. A něco káplo i Hastrmanovi

Šest Českých lvů, ocenění udělované Českou filmovou a televizní akademií, získal snímek Všechno bude česko-slovinského režiséra Olma Omerzua. Čtyři sošky za rok 2018 si z večera v pražském Rudolfinu odnesl Hastrman Ondřeje Havelky. Naopak nominacemi favorizované drama Toman nezískalo cenu ani jedinou. V televizních kategoriích uspěla Česká televize.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 22:45|

Jan Palach je nejlepší, rozhodly Ceny filmové kritiky. Nemá ale nejlepší ani režii, ani scénář

Nejlepším filmem roku 2018 je podle tuzemských kritiků Jan Palach. Ceny české filmové kritiky mu ze šesti nominací nakonec dopřály „pouze“ vítězství v této jedné kategorii.  Ani žádnému jinému loňskému titulu v devátém ročníku nestranily. Podle nejlepšího scénáře tak například vznikla Chata na prodej, v nejlepší režii byl natočen snímek Všechno bude. Herecká ocenění patří Martinu Hubovi (Hovory s TGM) a Jenovéfě Bokové (Chvilky). Spojující linkou Cen české filmové kritiky za rok 2018 tak není jeden konkrétní titul, ale výrazný podíl debutujících filmařů.
2. 2. 2019Aktualizováno2. 2. 2019, 21:43|

Toman prokázal, že se vyzná. Získal třináct nominací na České lvy

Drama Toman vede nominace cen Český lev za rok 2018. Snímek režiséra a spoluscenáristy Ondřeje Trojana podle skutečného příběhu poválečného kšeftaře je nominován ve všech kategoriích, s výjimkou ocenění pro herce ve vedlejší roli. O titul „nejlepší film“ se Toman přetahuje se snímky Hmyz, Jan Palach, Tlumočník a Všechno bude. 25. února oznámí Česká filmová a televizní akademie ještě nominace za nejpovedenější televizní počiny. Sošky Českého lva si filmoví i televizní vítězové převezmou 23. března.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:06|

Všechno bude, možná i Oscar. Češi vybrali svého favorita na prestižní ceny

Česká filmová a televizní akademie vybírala i letos mezi filmovými novinkami snímek, který by mohl uspět na cenách Oscar. Volba padla na road movie Všechno bude, kterou v koprodukci České televize natočil slovinský režisér Olmo Omerzu. Získal za ni už cenu za režii na filmovém festivalu v Karlových Varech. Zda má šanci i na Oscara, se dozví 22. ledna příštího roku.
13. 9. 2018Aktualizováno13. 9. 2018, 12:57|

Recenze: Všechno bude není prázdným slibem. V zimní road movie tomu věří

Promrzlou krajinou ujíždí dvojice chlapců ve starém autě a klidně by mohla zaparkovat mezi nejlepšími českými filmy letošního roku. Model road movie je u Všechno bude obohacen o zimní kontext, rozdvojené vyprávění i poetické prvky, díky čemuž režisér Olmo Omerzu natočil víc než sociální drama o dospívání.
6. 9. 2018|

Všechno bude v Torontu. Prestižní festival promítne český film

Režisér Olmo Omerzu za film Všechno bude již získal cenu za nejlepší režii v hlavní soutěži letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a nyní se s tímto snímkem připravuje na účast na další významné přehlídce. Pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu v Torontu jeho film totiž vybrali do sekce Contemporary World Cinema věnované současnému světovému filmu.
14. 8. 2018|

Glosa k vítězům Varů: Může film něco změnit? Nepříjemná pravda o světě a rodině

Výrazné mnohovýznamné filmy o závažném tématu jsou tituly, kterými se pyšní velké festivaly. Takový se objevil i na festivalu v Karlových Varech – a v sobotu večer si z něj odnesl hlavní cenu Křišťálový globus. Drama s dlouhým názvem „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ oslovilo i proto, že sděluje nepříjemnou pravdu o (současném) světě.
8. 7. 2018|

Festival ve Varech vyhráli rumunští barbaři, i pro Čechy něco bude

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři,“ hlásá dlouhý název snímku o bolestivém místě rumunské národní historie. Jedno to ale není filmaři Raduovi Judemu, který o této „bolavé patě“ natočil film. A ten zas není jedno filmovému festivalu v Karlových Varech, který titul ocenil Křišťálovým globem pro nejlepší snímek 53. ročníku. Úspěch může letos opět těšit i Čechy – slovinský „famák“ Olmo Omerzu získal cenu za režii pro svou road movie Všechno bude. I v souvislosti s vítězným snímkem se během večera mluvilo o svobodě a politice.
7. 7. 2018Aktualizováno7. 7. 2018, 22:16|

Filmový postřeh: Všechno bude, když nedojde palivo

Dva chlapci v zimní road movie s touhou od něčeho utéct – a také s touhou něco zažít. Nový film režiséra Olma Omerzua s názvem Všechno bude patří v soutěži karlovarského festivalu k těm, na které se čeká. Nejen proto, že je jedním ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži.
2. 7. 2018|

Všechno bude. Češi v soutěžích filmových Varů i na Marsu

Češi budou na 53. filmovém festivalu v Karlových Varech řešit především rodinné vztahy a přátelství. Těchto témat se mimo jiné dotýkají dva tuzemské snímky vybrané do hlavní soutěže – Všechno bude Olma Omerzua a Domestik Adama Sedláka. Z nesoutěžních sekcí jistě zaujme sci-fi Benjamina Tučka o českém příspěvku ke kolonizaci Marsu. Celkem se do soutěží dostalo sedm tuzemských filmů, šest z nich koprodukovala Česká televize. Karlovarský festival ale představuje i zahraniční hrané a dokumentární snímky z letošní soutěže, Křišťálový globus si mohou odvézt filmaři z celého světa.
29. 5. 2018|