TÉMA

Prodaná nevěsta

Hurvínek prodává nevěstu. Na generální zkoušce si zazpíval s operními pěvci

V Divadle Spejbla a Hurvínka zpívají známé loutky Prodanou nevěstu s operními pěvci z Janáčkovy opery Národního divadla Brno. V rodinné inscenaci, která vznikla ve spolupráci dvou uměleckých souborů k 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany, zazní v sedmdesátiminutovém představení všechny důležité skladby a melodie původní opery. Pražskou premiéru bude mít představení v sobotu 16. března. V Brně ho uvedli už loni v listopadu. Podle uměleckého šéfa dejvické loutkové scény Davida Janoška byly reakce dětí i rodičů na brněnském uvedení úžasné a věří, že bude inscenace úspěšná i v Praze.
15. 3. 2024|

Začal Rok české hudby. Na Smetanovo výročí se někde připravovali i léta

Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav bude skladatelovo rodiště Litomyšl, slavit se ale bude i na desítkách dalších míst. Někde se na akci připravovali celé roky. Všechny Smetanovy opery budou moci lidé například zhlédnout během roku v Plzni, Ostravě a právě v Litomyšli. Ministerstvo kultury mezi tematické projekty rozdělilo přes 88 milionů korun, resort celkem vyčlenil dvě stě milionů.
22. 1. 2024|

Na nedotknutelnost umění moc nevěřím, říká režisérka Alice Nellis o své kontroverzní Prodané nevěstě

V nové verzi Prodané nevěsty v Národním divadle diváci sledují zákulisí příprav tohoto Smetanova kusu kdesi na sídlišti. Pro některé diváky to znamená neúctu k „národní opeře“ objevily se také negativní recenze. Režisérka Alice Nellis však v Událostech, komentářích sdělila, že jejím záměrem bylo udělat operu, která je živá. Když totiž tradice zůstane na místě, stane se podle ní omšelou.
3. 6. 2022|

Prodaná nevěsta v režii Alice Nellis nepotřebuje kroj, ale smysl pro humor

Prodaná nevěsta paří k nejoblíbenějším operám z pera Bedřicha Smetany, i proto je od něj nejhranějším kusem. V Národním divadle v Praze připravili nastudování příběhu o Mařence a Jeníkovi, kterým všichni „kecají“ do lásky, už pojednadvacáté. Režisérka Alice Nellis se „Prodanku“ rozhodla pojmout jako divadlo na divadle. Pracuje také výrazně s humorem.
27. 5. 2022|

Vteřina dějepisu: Za kolik Sabina prodal Smetanovi nevěstu?

30. května 1866 poprvé „dobrá věc se podařila, věrná láska zvítězila“. V Prozatímním divadle měla totiž premiéru Prodaná nevěsta. Jeník v této komické zpěvohře prodává Mařenku za 300 zlatých. Tušíte ale, za kolik napsal Karel Sabina pro Bedřicha Smetanu libreto?
30. 5. 2020|

Národní, moravskoslezské a teď i stoleté. Ostrava oslavuje divadlo, které se stalo kulturní jistotou

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě slaví sto let od svého založení. Oficiálně začalo psát svou historii 19. července 1919 slavnostním představením Smetanovy Prodané nevěsty. V současnosti má ostravské divadlo čtyři soubory: činohru, balet, operu a operetu s muzikálem. A hraje na třech scénách.
12. 8. 2019|

Prodaná, nebo prodejná nevěsta? V Jihočeském divadle varují před láskou jako byznysem

Jak to vlastně bylo s prodejem nevěsty? ptá se Jihočeské divadlo v novém nastudování operní klasiky. Inscenace komického kusu Bedřicha Smetany má být podle tvůrců zamyšlením nad konzumním světem, v němž lidé berou lásku jako byznys.
20. 10. 2018|

V Divoké Šárce prodávali nevěstu. Stejně jako před sto lety

Více než pět tisíc diváků sledovalo v neděli pod širým nebem Prodanou nevěstu. V lesním divadle v pražském údolí Divoké Šárky operu Bedřicha Smetany představili umělci z Národního divadla. Uvádění operních inscenací v přírodních kulisách tu má dlouholetou tradici.
3. 9. 2018|

Zaprodaná nevěsta? Studenti DAMU slavnou operu protáhli dějinami

Prodaná nevěsta je pro mnohé součástí české národní identity. Právě proto si tuto Smetanovu operu vybrali studenti katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU, aby připomněli, jak bylo její uvádění na první české scéně za posledních dvě stě let propojené s klíčovými okamžiky naší země. A jakou roli přitom sehrála angažovanost herců.
20. 4. 2018|