TÉMA

GASK

Jiří Surůvka se v Kutné Hoře vysmívá Strůjcům války

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře připravila retrospektivní výstavu Jiřího Surůvky. Svéráz ostravské vizuální scény a kabaretní performer vystavuje Strůjce války. Ve své multimediální tvorbě cílí na pokrytecký konzumerismus, politickou propagandu a válečnou mašinérii.
5. 4. 2023|

„Celý život je zápas.“ Sestry Válovy malovaly stranou, a přesto na cestě předurčené osudem

Výstava Cesta předurčena osudem, již kutnohorská GASK uspořádala ke stému výročí narození sester Jitky a Květy Válových, připomíná mimořádný odkaz těchto stále poněkud opomíjených umělkyň. Zároveň vyšel knižní rozhovor, který vedla s Jitkou Válovou novinářka Marcela Pecháčková.
26. 11. 2022|

Češi vybrali pro Ukrajinu více než miliardu. Velvyslanec poděkoval za peníze na zbraně

České humanitární organizace vybraly ve sbírkách na pomoc Ukrajině částku vysoce převyšující miliardu korun, denně přibývají další desítky milionů. Do sbírky přímo na podporu ukrajinské armády poslali lidé, firmy a organizace od soboty 316 milionů korun. V českých městech také začala fungovat asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky. Všechny pobočky úřadu práce v republice navíc zřídí speciální přepážku pro lidi z Ukrajiny. Příchozí budou moci získat jakékoliv volné místo, nejen to pro cizince.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 20:26|

Kam za výstavou: Do bublin v Brně, k Baudelairovi v Kutné Hoře i na sídliště v Hradci Králové

V Brně zahájila provoz nová galerie. Výstavou se veřejnosti otevírá i Havlíčkova vila v Břeclavi. Galerie hlavního města Prahy představuje nové přírůstky do svých sbírek. V Kutné Hoře se umělci hlásí k tématům prokletého básníka Charlese Baudelaira. Přinášíme výběr z aktuálních výstav, které zmínily Události v kultuře. V galeriích a muzeích nemusí být přitom člověk jen návštěvníkem, k budoucí výstavě může také přispět, třeba pokud se zapojí do projektu Muzea východních Čech.
17. 10. 2021|

„Vnímal světlo jako hmotu.“ Scénograf Svoboda proměnil světové divadlo, jeho tvorbu prezentuje GASK

Změnil podobu divadla a předbíhal svou dobu. Josefa Svobodu, jednu z nejvýraznějších postav světové jevištní scénografie, představuje znovuotevřená výstava v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK). Vznikla k letošnímu stému výročí jeho narození. Podílel se na ní mimo jiné i Svobodův vnuk, filmový střihač Jakub Hejna.
13. 12. 2020|

Potomci Jiřího Trnky připravili výstavu o velikánovi loutkářského řemesla

V prosinci uplyne padesát let od úmrtí Jiřího Trnky. Velkorysé ohlédnutí za tvorbou krále českého loutkového filmu připravili jeho potomci ve Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Výstava V zahradách imaginace představuje Trnkovu tvorbu v desítkách ilustrací a obrazů, návštěvníky ale láká taky na nově zrestaurované loutky.
29. 10. 2019|

Bohyně Zorya nosí v Kutné Hoře i diamanty s psími fousky

Šperkařské duo Zdeněk Vacek a Daniel Pošta se v Kutné Hoře zabývá rituální proměnou. Tou procházejí tři ženy při nošení šperků jejich značky Zorya. Uznávaní designéři, mimo jiné nositelé ceny Czech Grand Design, pro místní galerii GASK připravili multimediální instalaci avantgardního klenotnictví.
15. 7. 2019|

Výstavní plány roku 2019: Slíva i Trnka, Monet i money

Odpověď na to, co nás v novém roce čeká, celkem přesně znají galerie, muzea a výstavní síně. Výstavy totiž mnohé z nich plánují na dlouho dopředu. Co některé pro zájemce o výtvarné umění chystají, prozrazuje následující fotogalerijní přehled.
10. 1. 2019|

Pět nových výstav v GASK: Raketa, komety a k tomu fata morgána

Zahájení letošního výstavního roku pojala Galerie Středočeského kraje ve velkém. V Kutné Hoře otevřela hned pět nových výstav najednou. K vidění jsou fantaskní krajiny, šperky od čerstvé držitelky hlavní ceny Czech Grand Design, ilustrace pro dětský časopis nebo interaktivní akustické objekty.
10. 4. 2018|