TÉMA

Náměšť nad Oslavou

S tréninkem na vrtulníky Venom a Viper pomohou českým vojákům simulátory

Simulátory pomohou s výcvikem tuzemských pilotů pro nové armádní vrtulníky. Ten se místo ve vzduchu zčásti odehraje v Náměšti nad Oslavou v trenažérech, které napodobí běžný provoz i nestandardní situace. Na místě budou působit i američtí instruktoři. Vojáci zatím dostali čtyři stroje.
28. 8. 2023|

Do Česka dorazily další americké vrtulníky, vyřazené ruské stroje zřejmě dostane Ukrajina

Základna vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou dostala ze Spojených států první víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom. V součtu tak už má čtyři nové americké vrtulníky, jimiž česká armáda nahradí ruskou techniku. Nákladní letoun ve čtvrtek brzo ráno na základnu přepravil i třetí bitevník AH-1Z Viper. Obměna strojů podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nespočívá pouze v technologickém pokroku, ale v tom, že se Česko zbavuje rizikové závislosti na východních zdrojích.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 23:13|

Transportní letoun do Náměšti nad Oslavou přivezl americké vrtulníky

Na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou ve středu přistál transportní letoun amerického letectva, na jehož palubě byly první dva nové bojové vrtulníky ze Spojených států. Na přistávací plochu podle fotoreportéra ČTK na místě dosedl čtyři minuty po poledni. Zásilka obsahovala bitevní vrtulníky. Převzetí následně potvrdila mlučí základny. Podle ní do poloviny září dorazí z USA další čtyři vrtulníky.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 15:46|

U amerických vrtulníků se rotor otáčí opačně, při výcviku je nutné přeučit tělo, popisuje vojenský pilot Zeman

„Pilot se učí celý život a řízení vrtulníku je jen část jeho práce,“ prohlásil v Událostech, komentářích příslušník letectva Martin Zeman, který poskytl vhled do toho, jak postupuje výcvik na americké stroje. On a další Češi už mají za sebou lekce ve Spojených státech. Na základně v Náměšti nad Oslavou je čeká trénink na simulátoru i lety se skutečnými vrtulníky. První část techniky se do rukou Armády České republiky (AČR) dostala na začátku jara.
4. 6. 2023|

Cvičení záchranných složek simulovalo pád vojenského vrtulníku do obytné oblasti

Cvičení složek integrovaného záchranného systému ve vojenském areálu u Náměště nad Oslavou simulovalo pád vojenského vrtulníku. Zapojilo se více než 160 lidí, mezi nimi záchranáři, hasiči a policisté. Právě pád vrtulníku mezi domy patří kvůli možným následkům a škodám k nejnáročnějším situacím. Vrtulník obsahuje totiž tisíc litrů paliva a při jeho pádu hrozí výbuch, který může vážně ohrozit bezprostřední okolí.
26. 4. 2023|

Letci v Náměšti dostali simulátor pro výcvik na americké vrtulníky Viper

Základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou převzala první část techniky pro simulátor, který bude sloužit k přeškolení personálu na nové americké vrtulníky Bell, které nahradí ruské Mi. Techniku přivezl transportní letoun Boeing C-17 Globmaster amerického letectva. Na přistávací ploše náměšťské základny letoun dosedl dvě hodiny po poledni.
12. 3. 2023|

Armáda využije kompenzace od USA na modernizaci darovaných vrtulníků

Kompenzaci, kterou České republice poskytly USA za techniku dodanou na Ukrajinu, využije armáda na modernizaci darovaných vrtulníků. Dodané budou do roku 2026, řekl při návštěvě 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku velitel českých vzdušných sil Petr Čepelka. První nové vrtulníky, které Česká republika objednala ve Spojených státech amerických, přijdou v květnu.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 13:23|

Únikem ropné látky na Třebíčsku se zabývá policie pro podezření ze spáchání trestného činu

Loňský únik ropné látky na Třebíčsku prověřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. ČT to sdělila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Látka unikla ze základny vrtulníkového letectva Armády ČR. Neznámému pachateli hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.
26. 1. 2023|

Kvůli poškozenému mostu v Brně budou jezdit vlaky do Zastávky z dolního nádraží

Kvůli poškozenému mostu přes Svratku v Brně a jedné neprůjezdné koleji nebudou od pondělí 9. ledna jezdit vlaky do Zastávky u Brna a Náměště nad Oslavou z hlavního nádraží, ale z dolního nádraží. Jak dlouho tento stav potrvá, není zatím jisté, ale předpokládá se, že nejméně několik měsíců. Vlaky ve směru na Moravské Bránice budou vyjíždět z hlavního nádraží o dvě až čtyři minuty dříve, uvedl mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Na hlavní nádraží se naopak vrátí osobní vlaky jezdící z Brna do Tišnova, Židlochovic a Hustopečí.
3. 1. 2023|

Repliky soch z mostu v Náměšti nad Oslavou čeká oprava, dvě nechá město vyrobit znovu

Náměšť nad Oslavou na Třebíčsku nechá vyrobit dvě nové sochy na most přes řeku Oslavu. Výroba vyjde zhruba na milion korun. Dvacítka betonových kopií původních soch je nyní sejmutá kvůli opravě mostu, podle starosty města se budou renovovat postupně. Originály soch jsou dlouhodobě uložené v náměšťském zámku.
3. 5. 2021|

Je starší než Žižka, a tak ho bylo nutné ošetřit. Téměř tisíciletý strom se dočkal péče odborníků

V Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku odborníci ošetřili Žižkův dub, jehož stáří se odhaduje na devět set až tisíc let. O strom ve spodní části zahrady náměšťského zámku dlouhodobě pečuje Národní památkový ústav a peníze na nadstandardní ošetření získal dub z ankety Strom roku, kde skončil na druhém místě. Je vysoký 20 metrů, obvod jeho kmene je podle posledního měření 10 metrů a 40 centimetrů. S odhadovaným stářím až jeden tisíc let je považován za nejstarší a nejmohutnější dub na Moravě. Podle pověsti pod ním přespal vojevůdce Jan Žižka, když se tamní panské sídlo pokoušeli dobýt husité.
11. 10. 2020|

Dezinfekce nestačí. Organizátoři festivalů by měli registrovat všechny účastníky, doporučuje epidemiolog

Vládní nařízení umožňuje pořádat festivaly do tisíce návštěvníků, o víkendu se v Ostravě konal například Beats for Love. Organizároři zrušeného Colours of Ostrava pořádají několikadenní program pod názvem Nefestival, program nezrušily ani Prázdniny v Telči. Podle epidemiologa Jiřího Berana by měli organizátoři kromě hygienických opatření provádět registraci všech účastníků.
10. 7. 2020|

Lesy na Vysočině ohrožuje další škůdce. Šíří se tam bekyně velkohlavá, napadá hlavně duby

Na Třebíčsku, kde v posledních letech ničí smrkové lesy kůrovcová kalamita, se místy objevil další škůdce, jenž napadá listnaté stromy. Jde o bekyni velkohlavou. Přemnožená je na sousední jižní Moravě, její housenky ožírají listí nejčastěji u dubů. Na Třebíčsku se loni bekyně objevila v údolí řeky Jihlavy, v okolí Mohelna a Lhánic. Vyplývá to z informací, které ČTK dostala od podniku Lesy ČR a od úřadu v Náměšti nad Oslavou.
20. 2. 2020|

Strom roku stíní břehy Vírské přehrady. Lidé v anketě vyzdvihli i duby z Třebíčska a Šumperska

Titul Strom roku 2019 získala Chudobínská borovice rostoucí nad břehem Vírské přehrady na Žďársku. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončil Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, třetí je dub z žádlovického zámku v Lošticích na Šumpersku. Anketu pořádala již poosmnácté Nadace Partnerství. Její výsledky ve čtvrtek vyhlásila v Brně.
3. 10. 2019|

Česká armáda vybírá nové víceúčelové bojové vrtulníky, jedná s Američany

Česko rozhoduje o nákupu víceúčelových bojových vrtulníků od Spojených států. Vybírá ze dvou variant – buď koupí dvanáct strojů Black Hawk, nebo nakombinuje vrtulníky typu Venom a Viper. Nahradí ruské stroje Mi-24. Armáda počítá s investicí ve výši 12,5 miliardy korun, konečná cenová nabídka má přijít během června. Američani jsou jediní dodavatelé, se kterými Česko jedná.
28. 5. 2019|

Na základně v Náměšti havaroval při vzletu vrtulník, spadl z výšky několika metrů

V Náměšti nad Oslavou ve středu ráno havaroval při vzletu bojový vrtulník Mi-24. Nikdo nebyl zraněn, nehodou se zabývá vyšetřovací komise, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Bližší informace nechce armáda do konce vyšetřování sdělit.
29. 11. 2018Aktualizováno29. 11. 2018, 12:56|

Taliban denně střílel a jedna z těch raket byla moje, zaznělo na setkání novodobých veteránů

Vojáci ze základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou uspořádali akci pro novodobé veterány. Setkali se na ní s kolegy, kteří utrpěli zranění v zahraničních misích. Iniciativa vzešla od samotných vojáků a vedení základny ji přivítalo.
6. 4. 2018|