TÉMA

Velikonoce

S Velikonoci posilují policisté hlídky a dopravci spoje

Až do pondělka budou provoz na silnicích v Česku kontrolovat posílené policejní hlídky. Zaměří se především na dodržování rychlosti nebo jízdu pod vlivem alkoholu. Právě velikonoční svátky spolu s letními prázdninami patří podle dopravních statistik k nejrizikovějším obdobím. Dálnice byly přeplněné už během čtvrtka, příjezdy do měst ucpané, v přetíženém provozu docházelo k nehodám, před kterými se tvořily mnohakilometrové kolony.
před 12 h hodinami|

Velikonoce budou snad až příliš teplé. Někdy o svátcích ještě sněží, tentokrát má být přes dvacet stupňů

Velikonoce budou slunečné a teplé – snad až příliš. Meteorologové očekávají, že to budou jedny z nejteplejších svátků za posledních dvacet let, a to přesto, že jsou letos poměrně brzy. Teploty, které leckde vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia, nejspíše potěší výletníky, ale již ne lyžaře. V provozu totiž zůstává už jen hrstka lyžařských středisek v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové zároveň ve čtvrtek vydali pro část Česka výstrahu před silným větrem.
včeraAktualizovánopřed 18 h hodinami|

Pomlázky plete Jiří Osoba přes sedmdesát let. Svůj um předvede i ve skanzenu Veselý Kopec

Je Škaredá středa, nejvyšší čas začít plést pomlázku, symbol omlazení a síly. Jiří Osoba z Pardubic je plete přes sedmdesát let. Je prý samouk, začal ve třech letech. Umí jedenáct základních typů, každý má i další varianty. Plete odspodu ke špičce. Trénuje celý rok na izolovaných drátech. Pletení učí i děti ve školách. Od pátku bude své umění předvádět u stodoly ve skanzenu Veselý Kopec.
včera|

Přes sto obřích kraslic ozdobilo chorvatskou Koprivnici

Práce na sochách obřích kraslic zabrala umělcům několik dní. Každoroční výstava je nejen oslavou Velikonoc, ale také poctou chorvatské „naivní“ malířské škole Hlebine. Díla, z nichž některá měří až dva metry, jsou nyní vystavena v ulicích nedalekého města Koprivnica. Kristina Socevová, pracovnice turistické kanceláře, uvedla, že některé z kraslic budou vystaveny v evropských metropolích či až v americkém New Yorku.
včera|

Přehledně: Velikonoce se blíží. Kdy si mohou Češi nakoupit a kdy budou obchody zavřené?

Potravinové řetězce či obchodní centra zůstanou na Velký pátek, který letos připadá na 29. března, otevřené. V sobotu pak platí běžná víkendová pracovní doba, stejně jako v neděli na Boží hod velikonoční. Nakoupit si v kamenných prodejnách ale Češi naopak nebudou moci na Velikonoční pondělí 1. dubna, podle zákona o prodejní době musí mít obchody nad dvě stě metrů čtverečních v tento den zavřeno. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a železničních stanicích či autobusových nádražích.
27. 3. 2024|

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.
26. 3. 2024|

Jarní úklid spojuje přítomnost s kořeny civilizace

Uklízení na jaře je tradice, kterou dodržuje v západním světě asi šestaosmdesát procent domácností. S příchodem jara je spojená velmi těsně a také logicky. Podle řady studií pomáhá mimo jiné zlepšit tělesné i duševní zdraví. A má prastaré kořeny.
25. 3. 2024|

Od pondělních mrazů se počasí zřejmě posune k velikonočním teplotám přes dvacet stupňů

S teplotami, které jsou na horách pod nulou a v nižších polohách většinou jen mírně nad ní, začal nový týden. Na horách leží nový sníh a mrazivá bude ještě i noc na úterý. Pak ale ozvěna zimy utichne. Výrazně se podle předpovědi oteplí. Již ve středu se mají dostat denní maxima ke dvaceti stupňům a o velikonočním prodlouženém víkendu bude zřejmě ještě tepleji. Počasí bude nejen teplé, ale i přívětivé v tom, že by od pátku nemělo pršet. V týdnu bude ovšem počasí nejspíš divočejší. Oteplení mají doprovodit silné nárazy větru, čtvrteční mírné ochlazení zase déšť.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 12:47|

Velikonoční tabule bude letos levnější, méně stojí hlavně vajíčka

Velikonoce by letos měly být o něco levnější než loni. Mnoho potravin je levnějších a ekonomové neočekávají, že by v příštích dnech, které do svátků zbývají, zdražily, i když poptávka zákazníků nepochybně vzroste. Celkově by tedy nákupy mohly stát o desítky až stovky korun méně. Nic to ale nemění na tom, že hlavně lidé z příhraničí nezřídka vyrazí pro suroviny ke svátečním pokrmům do Německa či Polska. V Polsku budou mít před Velikonocemi poslední příležitost nakoupit potraviny, u nichž je nulová daň z přidané hodnoty. Od začátku dubna se DPH na potraviny vrátí, ceny by se tak měly zvýšit zhruba o pět procent.
25. 3. 2024|

Květnou nedělí začal pašijový týden. Papež na mši odsoudil teroristický útok v Moskvě, vynechal ale kázání

Květnou nedělí začal pašijový týden, křesťané si připomínají konec života Ježíše Krista. Také končí čtyřicetidenní postní období, jehož smyslem je duchovní očista před Velikonocemi. Papež František při mši odsoudil teroristický útok v koncertním sále v Moskvě, který označil za urážku Boha. Boží hod velikonoční letos vychází na 31. března.
24. 3. 2024|

Chráněná dílna Palonín připravuje paškály na Bílou sobotu

Chráněná dílna Palonín na Šumpersku vyrábí velikonoční svíce. Takzvané paškály, které mohou vážit až několik kilogramů, se zapalují na Bílou sobotu. Dílna tyto velikonoční symboly ze včelího vosku a terpentýnu zasílá i do zahraničí. Zdobení jednoho paškálu může trvat až dvě hodiny.
26. 1. 2024|

Země EU odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě. Česko se zdrželo

Členské státy Evropské unie odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě, která zavádí zákonná pravidla pro ochranu žen před různými formami násilí. Česko patří k menšině zemí, které úmluvu dosud neratifikovaly. Podle českého ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka bude závazná pouze ve věcech spadajících do pravomoci EU.
1. 6. 2023|

„Svaté jim není ani zmrtvýchvstání.“ Rusové ostřelují Ukrajinu i během pravoslavných Velikonoc

Nejméně dva mrtvé si vyžádálo ruské ostřelování ukrajinských měst a obcí v noci na neděli, kdy pravoslavní věřící slaví Velikonoce, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na gubernátory Mykolajivské a Záporožské oblasti, které se nacházejí na jihu země.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 16:40|

Víc reflexních vest než jindy. Policisté zahájili tradiční velikonoční kontroly na silnicích

Na silnicích v Česku opět hlídkují stovky policistů. Velikonoční období považují za jedno z rizikových. Například ve čtvrtek se stalo přes 270 nehod, při kterých zemřeli dva lidé a více než padesát lidí se zranilo. Právě na Zelený čtvrtek odstartovala celorepubliková policejní akce, která potrvá až do Velikonočního pondělí. Posílené hlídky jsou na dálnicích i na silnicích nižších tříd.
7. 4. 2023|

Místo metra jezdí v centru Prahy autobusy. Přestupování zdrží cestující i o čtvrt hodiny

Na deset až patnáct minut odhadují cestující zdržení vznikající kvůli přestupování z metra C, které má v centru Prahy výluku, do náhradních autobusů. Dopoledne bylo ještě větší, protože autobusy nabíraly zpoždění, kolem poledne se již podařilo provoz stabilizovat. Metro C nebude jezdit mezi stanicemi Vltavská a I. P. Pavlova celé Velikonoce. Výluka je zároveň i na lince A mezi stanicemi Náměstí Míru a Strašnická, kde místo metra jezdí tramvaje.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 12:35|

V Jeruzalémě pokračovaly nepokoje na Chrámové hoře, na izraelské území dopadly rakety z Libanonu

Izraelští policisté se v noci na čtvrtek znovu střetli s Palestinci u jeruzalémské mešity al-Aksá, zraněno bylo několik lidí. Podle izraelské policie se desítky Palestinců pokusily zabarikádovat uvnitř modlitebny. Zůstat v budově přes noc je ale běžně povolené jen posledních deset dní postního měsíce ramadán. Hnutí Hamás vypálilo několik raket z pásma Gazy, třiačtyřicet střel mířilo na izraelské území také z jižního Libanonu. Podle izraelské armády jich nejméně pět dopadlo. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že země bude reagovat rozhodně a že nepřátelé za každý akt agrese zaplatí.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 22:10|

Na velikonoční víkend se mírně oteplí, srážek ale přibude

Na prodloužený velikonoční víkend se v Česku mírně oteplí. V pondělí by měly nejvyšší teploty vystoupat až na třináct stupňů Celsia. Od pátku do neděle ale bude zataženo s občasným deštěm či přeháňkami. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:42|

Jednou za třicet let se setkají v Jeruzalémě. Věřící naráz slaví Ramadán, Pesach i Velikonoce, svátky doprovází napětí

Židé, muslimové a křesťané si letos v Izraeli připomínají nejvýznamnější svátky svých vyznání. Svátky ve městě, jež považují všechna tři náboženství za svaté, probíhají navíc v neobvyklém souběhu, který kontrastuje s vášněmi a násilím uprostřed Jeruzaléma po razii izraelské policie na Chrámové hoře.
6. 4. 2023|

Duben začíná návratem zimy, oteplí se až o Velikonocích

Místo důrazného nástupu jara se s prvním dubnovým týdnem vrátilo do Česka počasí spíše zimní. Všechny čtyři pracovní dny se budou nejvyšší denní teploty pohybovat kolem čtyř stupňů Celsia, na horách ještě méně a noci budou mrazivé. O svátcích se sice oteplí, ale bude také pršet.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 18:14|

Pražské metro čekají velikonoční výluky. Části linek A a C nahradí tramvaje a autobusy

Dopravní podnik Praha chystá od pátku 7. do pondělí 10. dubna výluku metra na linkách A a C z důvodu opravy trati. Po celé Velikonoce tak bude obousměrně přerušen provoz metra na lince A v úseku Náměstí Míru – Strašnická, a na lince C mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vltavská. Cestující budou muset místo metra využít tramvaje nebo autobusy.
3. 4. 2023|

Je Květná neděle, papež František požehnal věřícím na Svatopetrském náměstí

Je Květná neděle, začíná velikonoční pašijový týden. Papež František se po sobotním propuštění z nemocnice zúčastnil mše na zaplněném vatikánském Svatopetrském náměstí.  Věřícím poděkoval za účast i za modlitby za jeho uzdravení.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 13:44|

Na památkách začíná turistická sezona. V novém se představí Karlštejn nebo Kunětická hora

Se začátkem dubna se tradičně v Česku otevírají brány památek. Kromě stovky státních hradů, zámků a dalších objektů včetně industriálních a technických památek přivítají návštěvníky také památky soukromé, k nimž patří například šlechtická sídla, často v rukou potomků bývalých majitelů.
1. 4. 2023|

Zima se nevzdává. Po víkendu se vrátí jako bumerang a příroda tím utrpí

Meteorologické jaro sice začalo už před čtyřmi týdny a kalendářní před více než týdnem, venku to tento týden ale vypadalo spíš jako na sklonku zimy. Což je docela velký kontrast ve srovnání s teplým počasím v minulém týdnu, kdy maxima šplhala až nad dvacet stupňů Celsia. A do jisté míry i v porovnání s extrémně teplým začátkem letošního roku.
30. 3. 2023|

Část chovatelů drůbeže plánuje omezit chovy. Kvůli nejistotě i vysokým nákladům

Až pětina oslovených chovatelů drůbeže chce letos omezit chovy. Důvodem je nejistota, vysoké náklady a mnohdy nízké výkupní ceny. Někteří chovatelé chtějí drůbež redukovat od roku 2027, kdy začne platit zákaz klecových chovů. Vyplývá to z průzkumu Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie. Stavy drůbeže negativně ovlivnila i ptačí chřipka. Její první výskyt v Česku byl potvrzen před sedmnácti lety.
29. 3. 2023|