TÉMA

Michal Murín

Ministerstvo podezírá GIBS z porušení rozpočtové kázně. Kritika Murína byla oprávněná, tvrdí Babiš

Ministerstvo financí odhalilo při kontrole v Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) mimo jiné podezření na porušení rozpočtové kázně. Po kontrole bylo zahájeno trestní řízení. Zprávu ve čtvrtek přinesl server iRozhlas.cz. Bývalý šéf inspekce Michal Murín na funkci rezignoval po dlouhodobých sporech s premiérem Andrejem Babišem.
9. 8. 2018|
GIBS

Babiš navrhne do čela GIBS lounského státního zástupce Radima Dragouna

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhovat šéfa okresního státního zastupitelství v Lounech Radima Dragouna. Toho navrhla výběrová komise. GIBS je bez řádného ředitele od konce dubna, kdy odstoupil Michal Murín. Ten tvrdil, že Babiš na jeho odchod z funkce tlačil. Podle opozice se premiér snaží skrze GIBS získat vliv na policii, která ho vyšetřuje v kauze Čapí hnízdo.
31. 7. 2018Aktualizováno31. 7. 2018, 21:40|

GIBS povede dočasně Lenka Haderková. Dosavadní šéf Murín odchází do civilu

Dosavadní ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín v pondělí skončil ve funkci. Podle informací ČT vláda rozhodla o tom, že ho v ní dočasně nahradí šéfka právního oddělení pražské expozitury Lenka Haderková. Během května chce kabinet na nového šéfa inspekce vypsat veřejné výběrové řízení.
30. 4. 2018Aktualizováno30. 4. 2018, 16:52|
Události komentáře

Murín čelil kritice dlouhodobě, říká nový šéf komise pro kontrolu GIBS. Tvrdí, že ovlivňovat kauzy nejde

O tom, kdo dočasně povede Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), rozhodne výběrové řízení, nabídku už dostalo několik lidí. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) by se tím vláda mohla zabývat už v pondělí, kdy ve funkci skončí dosavadní šéf Michal Murín. Podle poslance za hnutí ANO a předsedy sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS Jiřího Maška, který byl hostem pořadu Události, komentáře, bude další výběrové řízení na stálého šéfa inspekce vypsáno během května.
28. 4. 2018|
Reportéři ČT

Proč měl Murín skončit? V hospodě něco zaslechl, ale neřekl od koho

Důvod, který pomohl k pádu ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, je protokol o úniku informací, který Murín sepsal na základě zpráv zaslechnutých v jedné z pražských hospod, ale neuvedl, od jakých osob tajené informace zazněly. Zjistili to Reportéři ČT Jana Neumannová a David Macháček. Následná kritika olomouckých žalobců (doplněná i o výhrady nejvyššího státního zástupce) posloužila premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) k tlaku na Murínův odchod z čela komise, k němuž dojde na konci měsíce.
24. 4. 2018|

Murín po sporu s Babišem skončí v čele GIBS. Opozice mluví o nepřijatelném tlaku a likvidaci

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín skončí ve funkci ke konci dubna, odejde do civilu. Oznámil to na webu inspekce. Murín uvedl, že pokud by zůstal ve funkci, mohlo by to vést ke zpochybňování výsledků práce GIBS. K odchodu ho opakovaně nutil premiér v demisi Andrej Babiš, Murín ale vzdoroval. Nyní chce Babiš vedením inspekce pověřit někoho z instituce, nový šéf pak vzejde z výběrového řízení, řekl ČT.
17. 4. 2018Aktualizováno17. 4. 2018, 14:26|

„Když se dohodneme, bude to bez skandálu“. Šéf GIBS dokázal Babišovi vzdorovat dva měsíce

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín skončí ke konci dubna ve funkci. V posledních týdnech měl spor s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který ho chtěl dočasně zprostit služby. Murín vedl inspekci téměř dva a půl roku, u policie působil 36 let. Web ČT24.cz sestavil přehled událostí z posledních týdnů, které k Murínově pádu vedly.
17. 4. 2018|