TÉMA

Moravský Písek

Silničáři začali stavět nový dálniční most přes řeku Moravu u Napajedel na Zlínsku

U Napajedel na Zlínsku začali ve čtvrtek silničáři stavět nový dálniční mostu na D55 přes řeku Moravu. Podle plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má být zprovozněn v srpnu 2025, řekl při zahájení stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Náklady na vybudování dálničního mostu o délce 145 metrů jsou 674 milionů korun bez DPH.
20. 4. 2023|

Obce uspěly u soudu se žalobou v kauze těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Věc vrátil úřadu k dalšímu řízení, řekla mluvčí soudu Klára Belkovová. Proti zamýšlené těžbě firmy České štěrkopísky bojují obce i kraj kvůli obavám ze znečištění pátého největšího zdroje pitné vody pro více než sto tisíc lidí. Podle kanceláře Frank Bold Advokáti, která zastupuje obce, soud považuje za nedostatečné znalecké posudky. Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek řekl, že úřad o dalším postupu rozhodne po vrácení spisu a napadeného rozhodnutí. Soud rozhodnutí úřadu v dané věci zrušil i v minulosti.
6. 3. 2023|

Nehody na přejezdu u Moravského Písku zastavily na devět hodin provoz na koridoru z Břeclavi do Ostravy

Dvě nehody na železničním přejezdu u Moravského Písku zastavily ráno provoz na mezinárodním koridoru mezi Rakouskem a Polskem. Jeden člověk zemřel. České dráhy nahrazovaly regionální spoje autobusovou dopravou z Hodonína do Moravského Písku. Zejména mezinárodní vlaky nabíraly velká zpoždění. Momentálně už soupravy jezdí po jedné koleji, uvedly České dráhy.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 16:54|

Mezi Bzencem a Moravským Pískem začala stavba dálnice D55, potrvá dva roky

Mezi Bzencem a Moravským Pískem na Hodonínsku začala stavba čtyřkilometrového úseku dálnice D55. Stavět se má dva roky, stát bude 1,16 miliardy korun. Aktuálně je tak ve výstavbě souvislý 21 kilometrů dlouhý úsek této dálnice od Bzence na jihu až k Babicím na severu.
27. 9. 2022|

Jihomoravský kraj žaluje báňský úřad kvůli rozhodnutí o těžbě štěrkopísku na Hodonínsku

Jihomoravský kraj podal žalobu proti rozhodnutí Českého báňského úřadu, který potvrdil stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Proti těžbě bojuje kraj i okolní obce kvůli obavám z negativního ovlivnění blízkého zdroje pitné vody nazvaného Bzenec-komplex, který zásobuje přes sto tisíc lidí. Společnosti, která usiluje o těžbu, navíc skončila platnost posouzení vlivu na životní prostředí (EIA).
10. 8. 2022|

Báňský úřad opět zamítl odvolání týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Český báňský úřad v Praze (ČBÚ) znovu rozhodl o odvolání proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru k těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu na Hodonínsku. Jeho první rozhodnutí zrušil Krajský soud v Brně a věc mu vrátil k posouzení. Úřad všech třicet odvolání znovu zamítl, do rozhodnutí obvodního báňského úřadu ale doplnil podmínku, že hornická činnost nesmí být prováděna na území koridoru územní rezervy pro průplavní spojení Dunaj-Odra-Labe.
10. 6. 2022|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Ministr Havlíček zamítl rozklad proti stavebnímu povolení na úsek D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zamítl rozklad týkající se stavebního povolení na více než čtyřkilometrový úsek dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Povolení, které stavba dostala v létě, tak oficiálně nabyde právní moci.
13. 11. 2021|

Na Slovácku začala stavba dalšího úseku dálnice D55. Zvýší bezpečnost a uleví obcím

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v úterý odpoledne zahájilo stavbu úseku dálnice D55 mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku. Za téměř dvě miliardy korun ho postaví společnost Skanska. Se zprovozněním tahu dlouhého přes osm kilometrů počítají silničáři v roce 2024.
7. 9. 2021|

Bagry vyjely. Za tři roky by mohla být hotová dálnice ze Starého Města do Moravského Písku

Dělníci začali pracovat na stavbě úseku dálnice D55 ze Starého Města na Uherskohradišťsku do Moravského Písku na Hodonínsku. Úsek dlouhý téměř devět kilometrů bude stát necelé dvě miliardy korun. První řidiči tam podle plánu projedou za tři roky.
2. 8. 2021|

Dotace na bydlení po tornádu se o dary snižovat nebude, navrhne po kritice Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení, podle kterého se mají dary z veřejných sbírek odečítat ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to na Twitteru. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také snížení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Ke státní podpoře lidem po tornádu bude chtít ODS zařadit mimořádný bod na středeční schůzi sněmovny.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:57|

Na stavbu D55 ze Starého Města do Moravského Písku přišlo šest nabídek, nejnižší od Skansky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo šest nabídek na stavbu dálnice D55 ze Starého Města na Uherskohradišťsku do Moravského Písku na Hodonínsku. Nejvýhodnější nabídku za 1,951 miliardy korun podala společnost Skanska, jde zhruba o 75 procent předpokládané hodnoty, uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
1. 4. 2021|

Soud v Brně zrušil rozhodnutí báňského úřadu týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru v souvislosti se zamýšlenou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Obce, firmy a instituce, které bojují proti těžbě, mají obavy ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 140 tisíc obyvatel. Podle soudu nebylo dostatečně prokázáno, že záměr nezhorší povodňovou situaci, a stanovisko stavebního úřadu nedostatečně odůvodnilo umístění těžby do nezastavěného území.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 17:19|

K soudu míří první žaloby, které nesouhlasí s těžbou štěrkopísku na Hodonínsku

Některé obce spolu s Jihomoravským krajem podaly ke Krajskému soudu v Brně žalobu na rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru štěrkopísku u Moravského Písku. Bojí se, že by těžba a činnosti s ní spojené mohly způsobit znečištění a nevratné poškození blízkého zdroje pitné vody pro více než sto tisíc lidí.
16. 7. 2020|

Lidé protestují proti těžbě u Moravského Písku. Bojí se o zdroj vody pro více než 100 tisíc lidí

Několik tisíc lidí se v sobotu zúčastnilo protestního pochodu proti zamýšlené těžbě štěrkopísku mezi Moravským Pískem na Hodonínsku a Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku. Bojí se znečištění blízkého zdroje pitné vody, který je pátý největší v republice. Protestu se zúčastnili i politici včetně senátorky Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) nebo hejtmana Bohumila Šimka (za ANO). Obce blízké vodnímu zdroji chtějí zabránit těžbě žalobou.
13. 6. 2020|

Báňský úřad zamítl námitky proti těžbě štěrkopísku na Hodonínsku. Obce se budou bránit u soudu

Český báňský úřad zamítl námitky obcí a Jihomoravského kraje proti stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Firma České štěrkopísky teď může podat žádost o těžbu. Úřad o ní bude rozhodovat v novém řízení. Proti těžbě bojují obce i kraj kvůli obavám ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro sto tisíc obyvatel na Hodonínsku. Bránit se teď chtějí u soudu.
20. 5. 2020|

Těžba u Moravského Písku se přiblížila. Krajský úřad se bojí znečištění pitné vody pro 100 tisíc lidí

Ministerstvo životního prostředí odmítlo námitky Jihomoravského kraje k těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Báňský úřad tak stanovil dobývací prostor, o těžbě samotné ale ještě nerozhodl. Pokud by k ní udělil souhlas, bude se kraj nejspíš bránit i soudně. S těžbou nesouhlasí kromě kraje i desítky obcí, bojí se znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100 tisíc lidí.
13. 1. 2020|

Lidé chtějí „zasypat“ ministerstvo štěrkem. Budou ho v dopisech posílat na protest proti těžbě u Moravského Písku

Lidé z Hodonínska a Břeclavska chtějí netradiční formou vyjádřit nesouhlas s chystanou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku. Na ministerstvo životního prostředí budou posílat dopisy se štěrkem. Báňský úřad se souhlasem ministerstva totiž místo pro štěrkovnu stanovil, teď by měl rozhodnout o odvolání obcí.
30. 8. 2019|

Moravský Písek chce zabránit těžbě, bojí se znečištění vody

Dál čelit zamýšlené těžbě štěrkopísku chce Moravský Písek na Hodonínsku a další obce z okolí. Bojí se znečištění blízkého zdroje pitné vody pro 100 tisíc lidí, který je pátý největší v Česku. Obce proto podají odvolání proti rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu, podání odvolání zvažuje i Jihomoravský kraj. O samotné těžbě rozhodnuto není, samosprávy se chtějí v krajním případě bránit i soudně.
10. 1. 2019|

Těžba štěrku zničí podzemní jezero s pitnou vodou, bojí se lidé na Hodonínsku

Už více než padesát obcí na jihu Moravy se připojilo k protestu proti těžbě štěrku u Moravského Písku. Nesouhlasí s ní ani vodohospodáři. Těžba může podle nich ohrozit prameniště vody. Pomoci by mohla novela vodního zákona, která by zdroje pitné vody chránila mnohem přísněji.
25. 3. 2018|