TÉMA

Nová scéna

Lupič, který zavinil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla, si odpyká dvanáct let

Lupič, který způsobil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla z ochozu Nové scény, se dohodl se státním zástupcem na dvanáctiletém trestu vězení. Dohodu schválil počátkem října soud. V úterý to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že součástí trestu je pětileté vyhoštění z Česka. Z této skutečnosti vyplývá, že pachatel byl cizinec.
24. 10. 2023|

Kvůli tragickému pádu z budovy Nové scény obvinila policie osmadvacetiletého muže

Kvůli úterní smrti zaměstnance pražského Národního divadla obvinila policie osmadvacetiletého muže, který podle ní spáchal loupež. Pracovník divadla zahynul po tragickém pádu do Divadelní ulice, zřejmě se zřítil z ochozu budovy Nové scény.
19. 4. 2023|

Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.
14. 9. 2022|

Řidiči mohou po rekonstrukci opět zaparkovat pod Novou scénou

Pod Novou scénou Národního divadla v Praze mohou řidiči opět parkovat. V devítipodlažních podzemních garážích může stát až dvě stě automobilů. Rekonstrukce parkovacího objektu začala v dubnu 2020 a hotová je od letošního listopadu. Důvodem úprav byl jeho nevyhovující technický stav.
2. 12. 2021|

Nová scéna Národního divadla v Praze je kulturní památkou, čeká ji rekonstrukce

Nová scéna se stala kulturní památkou. Vedení Národního divadla, pod níž spadá, představilo zároveň plán na rekonstrukci stavby, která se počítá k dokladům československé brutalistní architektury. Architektonický záměr přestavby Nové scény nemění podle vedení ND vnější vzhled budov, zachovává všechny původní architektonicky hodnotné vnitřní prostory. V současnosti zde působí především Laterna magika. Opravami zároveň projde i provozní budova B. Dokončení se předpokládá v roce 2024.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 13:53|

Praha zezlátne, tentokrát s Černochovým tenorem

Festival televizních hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů Zlatá Praha ve středu zahájí na Nové scéně Národního divadla (ND) vystoupení tenoristy Pavla Černocha. Zlatá Praha v premiéře uvede snímky o dlouholeté primabaleríně ND Tereze Podařilové nebo dokument k 75. výročí založení Taneční konzervatoře hlavního města Prahy. Slavnostní zakončení a předávání nejvyšších festivalových cen se uskuteční on-line v sobotu večer 26. září.
23. 9. 2020|

Ministr kultury navštívil s premiérem „své“ budovy. Investovat do nich chtějí miliardy

Rekonstruovaná historická budova Národního muzea, stejně jako opravená Státní opera se veřejnosti plně otevřou během příštího roku. Potvrdil to premiér v demisi Andrej Babiš, který se v pondělí vydal na kontrolní den v příspěvkových organizacích ministerstva kultury. Kromě Národního muzea a Státní opery společně se šéfem resortu Iljou Šmídem navštívil i Novou scénu Národního divadla. Tu rekonstrukce teprve čeká. Oba politici zjišťovali také plány Národní galerie a Národního památkového ústavu, do jehož užívání nově přejde opuštěný komplex Invalidovny.  Podle Babiše není s investicemi do těchto kulturních institucí důvod otálet.
12. 3. 2018|