TÉMA

Karl Marx

Devadesát let od bibliocaustu. Studenti v Hitlerově Německu očišťovali škodlivé knihy na hranici

Tam, kde se pálí knihy, budou se nakonec upalovat i lidé, varoval v první polovině devatenáctého století německý básník Heinrich Heine. Mnozí si na slova tohoto autora, tím spíše, že byl židovského původu, vzpomněli o více než sto let později, kdy nacistická totalita dosáhla největšího rozmachu. Hitlerovi a jeho věrným cestu pro diktaturu pomohla dláždit i studenty organizovaná akce proti knihám napsaným v „neněmeckém duchu“. Vyvrcholila před devadesáti lety, 10. května 1933, veřejným pálením děl, mimo jiné i básní Heinricha Heineho. V plamenech skončilo na dvacet tisíc svazků od tří stovek autorů.
10. 5. 2023|

Ramones v podzemce, svatba s mulou a Ginsbergova lednička. I tak bohéma psala svůj vlastní život

Výstava Bohemia: Příběh fenoménu, již otevřela pražská Kunsthalle, zkoumá momenty bohémy a jejích projevů v letech 1950 až 2000. V pařížských kavárnách, kolabujícím New Yorku i z Číny devadesátých let. Činí tak prostřednictvím uměleckých děl, fotografií, ale i filmu a hudby.
28. 4. 2023|

Mussolini dostal Řád bílého lva, pak podepsal mnichovskou dohodu

Před sto lety se třicet tisíc fašistů vydalo pochodovat do Říma. Požadovali konec italské vlády a předání moci do rukou jediného člověka – Benita Mussoliniho. Duce (neboli vůdce), jak se Mussolini tituloval, přitom začínal jako radikální socialista. Obdivoval českého reformátora Jana Husa, o kterém dokonce i napsal knihu. Na konci první světové války také zaníceně podporoval vznik samostatného Československa. Mussolini se však během svého života nebál převlékat kabát. A tak stejně jednoduše, jako se z extrémního socialisty stal pravicový diktátor, připojil držitel Řádu bílého lva svůj podpis pod mnichovskou dohodu.
28. 10. 2022|

Muž, který Marxovi „hrál druhé housle“. Před 200 lety se narodil Friedrich Engels

Stál u zrodu komunismu, nazdory kritice kapitalismu ale sám podnikal. Přesně před 200 lety, 28. listopadu 1820, se narodil Friedrich Engels. Věrný spolupracovník Karla Marxe patřil mezi největší vzdělance své doby. Jejich společné učení zásadně ovlivnilo myšlení a životy milionů lidí na celém světě.
28. 11. 2020|

Do běloruských ulic vyšly tisíce žen. Bezpečnostní složky zasahovaly proti studentům

V běloruském hlavním městě Minsku v sobotu studenti na několika místech protestovali proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Kvůli účasti na nepovolených demonstracích bylo zadrženo až třicet lidí, uvedla ruská tisková agentura TASS s odvoláním na běloruskou policii. Na jedné z akcí proti studentům zasáhly maskované bezpečnostní jednotky, jejichž příslušníci odvlekli některé protestující do dodávkových vozů.
5. 9. 2020Aktualizováno5. 9. 2020, 19:56|

Corbyn převzal osobní odpovědnost za volební debakl. Viní ale i média a konzervativce

Vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn převzal osobní odpovědnost za tvrdou porážku své strany v nedávných volbách do Dolní sněmovny britského parlamentu. V článku pro nedělník The Observer označil výsledek hlasování za „zoufalé zklamání“. V mnoha ohledech ale podle něj labouristé „argumentačně“ vyhráli.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 18:14|

Studenti a dělníci v Číně spojili síly a bojují za práva pracujících. Komunistické vládě se to nelíbí

Boj za práva dělníků se v komunistické Číně trestá. Vláda se snaží umlčet studentské aktivisty, kteří spojují síly s dělníky a usilují o zlepšení pracovního práva. Desítky aktivistů už policie zatkla, další zastrašuje. Obviňuje je z rozvracení státní moci a poškozování mezinárodní pověsti Číny.
14. 2. 2019|

Karel Marx jako švarný teenager. Anime má přiblížit komunistického myslitele mladým Číňanům

Jako elegantního, vysokého mladíka s ostře řezanými rysy a hnědými vlnitými vlasy představuje nový čínský kreslený seriál Karla Marxe. Sedmidílná série nazvaná Vůdce je zaměřená na mladé Číňany a poběží na největším čínském streamingovém serveru Bilibili od pondělí.
27. 1. 2019|

Dvě staletí Karla Marxe. Proklínaný revolucionář stále dokáže zatnout drápky

Podle svých četných kritiků nesnášenlivý a nezodpovědný alkoholik, který svou agresivní filozofií třídního boje zavinil krvavé komunistické diktatury dvacátého století. Nebo vizionář, jehož pronikavé analýzy lidské existence, společnosti a ekonomických vztahů jsou dodnes živým zdrojem pro filozofy, sociology i politické myslitele. V každém případě je jen málo intelektuálů, kteří se zapsali do dějin tak výraznou stopou jako Karel Marx. Narodil se přesně před 200 lety.
5. 5. 2018|

Kupředu levá. Čína poslala do Marxova rodiště jeho sochu v nadživotní velikosti

Čína darovala německému Trevíru nadživotní sochu Karla Marxe. Vlivný, ale kontroverzní myslitel a revolucionář se v tomto západoněmeckém městě před 200 lety narodil. V květnu tam jeho jubileum připomenou tři výstavy. Na jejich otevření má promluvit předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.
7. 3. 2018|