TÉMA

Nuselský most

Začala oprava magistrály mezi Nuselským mostem a Táborskou. Tvoří se zácpy

Pražští silničáři zahájili rekonstrukci severojižní magistrály ve směru z centra, a to v úseku od Nuselského mostu ke křížení s Táborskou ulici. Dopravní omezení na místě potrvají do 17. prosince. Dělníci při opravě vymění povrch vozovky. Vyplývá to z informací zveřejněných na magistrátním webu opravujeme.to, kde řidiči najdou podrobnosti o dopravních omezeních. Oprava bude stát 21,5 milionu korun bez DPH a pro Technickou správu komunikací (TSK) ji realizuje Eurovia CS. Ve směru do centra opraví TSK silnici v příštím roce.
1. 11. 2023|

Betonový kolos se pne nad Nuslemi půl století. Odolal tankům i těžkému metru, ale voda ho skoro dostala

Husákovy děti začínají slavit padesátku. A s nimi i to, co je od dětství provázelo: velká panelová sídliště, první dálnice, pražské metro – a „Nuselák“. Nuselský most byl otevřen 22. února 1973 po osmi letech výstavby a měl trojí účel. Především výrazně usnadnil všem spojení z Nového Města na Pankrác, ale také se stal důležitou součástí budované Severojižní magistrály a konečně i součástí první tratě metra.
22. 2. 2023|

30 let zpět: Zabezpečení Nuselského mostu proti sebevrahům

Od zprovoznění Nuselského mostu v Praze v roce 1973 si za přibližně dvacet let skokem z něj vzalo život odhadem kolem tří set lidí. Už v roce 1990 na zábradlí přibyla síť, jež tomu měla bránit. Reportáž z roku 1992 se zabývá mimo jiné tím, o jakých dalších opatřeních se mluvilo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 11. 2022|

Listopadové výročí doprovázely i protesty, organizátoři kritizovali současné poměry

Česko si připomíná třiatřicet let od pádu komunistického režimu a třiaosmdesát let od nacistického zákroku proti tuzemským vysokým školám. Oslavy 17. listopadu doprovodil vedle vzpomínkových akcí, koncertů a debat také protest lidí nespokojených se současnou společensko-politickou situací. Svolalo ho uskupení Česká republika na 1. místě.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 19:36|

Ze socialistické chlouby středobodem současných krizí. Kongresové centrum se nyní připravuje na předsednictví EU

Mohutná neofunkcionalistická stavba na předpolí Nuselského mostu v Praze měla být symbolem komunistických sjezdů, na prahu milénia ale díky summitu NATO nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) vykročila směrem na západ. V posledních měsících se zdá, jako by se jedna z dosud nejkontroverznějších pražských staveb stala prostorem, který má hlavní město v záloze, když je třeba. Jenom za uplynulý rok se v ní vystřídalo vakcinační centrum, asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny a nyní se připravuje na akce k českému předsednictví v Radě Evropské unie.
21. 4. 2022|

Pražští silničáři začali opravovat část magistrály u hlavního nádraží

Silničáři v Praze začali s opravou nájezdové rampy ve Wilsonově ulici, která je součástí magistrály. Podle plánů Technické správy komunikací tam práce potrvají do 15. června. Už příští týden zároveň městská firma zahájí přípravy na rekonstrukci Barrandovského mostu. Právě oprava jednoho z nejrušnějších uzlů v Praze způsobí mnohem vážnější problémy v dopravě než práce, které nastaly v souvislosti se současnou opravou rampy.
1. 4. 2022|

Řidič dodávky ujížděl Prahou před policií, převážel migranty

Policisté ve čtvrtek ráno pronásledovali řidiče dodávky, který nezastavil při běžné kontrole na dálnici D1 nedaleko Prahy a ujížděl do hlavního města. Během honičky dojel až do Holešovic, kde havaroval. Z vozu utekl společně se skupinou migrantů. Policisté zadrželi 29 lidí převážně ze Sýrie, v nedaleké Stromovce také odhalili muže odpovídajícího popisu řidiče.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 14:21|

Otevírají se nepřístupná místa po celé Praze včetně výjimečné Umělecké zahrady

Sedmý ročník festivalu Open House Praha otevře o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou totiž určené pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi a osob se zrakovým a sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Jedním z nejzajímavějších míst je Umělecká zahrada v Nuslích, kde vznikla celá řada nejznámějších pražských soch.
7. 8. 2021|

Bronzový skateboardista dostane nové ruce a možná pojede na olympiádu

Bronzová socha skateboardisty, která stála do roku 2008 v parku Folimanka pod Nuselským mostem, se dočká opravy. Skupina nadšenců vybírá peníze na její obnovu a chce ji vrátit na původní místo. Socha by se tak v pražském parku mohla znovu objevit v příštím roce.
14. 10. 2020|

30 let zpět: Tunel pod Prahou?

Magistrála představuje už desítky let bolavé místo pražské dopravy. V roce 1990 se trojice architektů pokusila vyřešit situaci návrhem tunelu, který by začínal za Národním muzeem a pod zástavbou by vedl až k Nuselskému mostu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
4. 6. 2020|

Zemřel architekt Stanislav Hubička, jeden z autorů Nuselského mostu

Ve věku 88 let zemřel architekt Stanislav Hubička, jeden z autorů Nuselského mostu v Praze a stanice metra Vyšehrad. Navrhl také budovu Mezinárodního svazu studentstva v Praze. V roce 2011 dostal v rámci ceny Grand Prix architektů Cenu za celoživotní dílo.
8. 8. 2018|

Nuselský most funguje už 45 let, denně po něm i v něm projedou statisíce lidí

Před 45 lety se otevřel Nuselský most, jedna z klíčových dopravních staveb v Praze. Denně po něm projede 160 tisíc aut a uvnitř něj 750 souprav metra, které převezou skoro 300 tisíc lidí. Most přes Nuselské údolí je kromě dopravní funkce i zajímavým technickým a architektonickým dílem, ale také místem, kde svůj život ukončily nejméně tři stovky lidí.
22. 2. 2018|